Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nárůst minimální mzdy na 12 200 Kč? Marksová to navrhne po vládních prázdninách

Autor: jer, ČTK - 
28. července 2017
19:42

O růstu minimální mzdy od 1. ledna 2018 by vláda měla rozhodnout v srpnu. Ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Michaela Marksová (ČSSD) v pátek potvrdila, že po vládních prázdninách navrhne zvýšení o 1200 Kč na 12 200 Kč. Marksová to v pátek řekla novinářům v Liberci. Po jednání s ministrem financí Pilným také oznámila, že MPSV bude příští rok žádat navýšení rozpočtu o 4 miliardy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před měsícem uvedl, že chce, aby kabinet o dalším růstu minimální mzdy rozhodl do začátku vládních prázdnin. Podle Marksové o odkladu rozhodli ministři z časových důvodů. „Mohl být projednáván už na poslední vládě před dovolenou. Pak jsme si řekli, že je tam hodně bodů, tak to necháme na srpen,“ dodala.

Marksová pro zvýšení, Pilný proti

Minimální mzda nyní činí 11 000 korun. Podle Marksové bude nutné o navýšení ještě jednat v koalici, není v tom shoda. Uvedla, že proti se vyjadřuje ministr financí Ivan Pilný (ANO). „Co se týče KDU-ČSL tak tam jsme zatím zaznamenali názory, že by byli ne pro tak výrazné navýšení, takže budeme ještě před tou vládou jednat,“ uvedla.

Minimální mzdu dostává asi 132 000 lidí, tedy 3,6 procenta zaměstnanců. Zaměstnavatele by zvýšení o 1200 korun příští rok stálo o 3,4 miliardy Kč víc. Do sociálního pojištění by z toho mohlo přitéct 800 milionů korun a do zdravotního 340 milionů Kč, uvedlo již dříve ministerstvo práce.

Rezort Marksové chce 4 miliardy navíc

Ministerstvo práce žádá pro příští rok proti navrhovanému rozpočtu o čtyři miliardy korun na výdaje víc, a to třeba na platy v sociálních službách, dotace či na ochranu ohrožených dětí, řekla Marksová.

Svůj původní požadavek na 6,5 miliardy při páteční schůzce vedení rezortu práce snížilo. Pilný řekl, že se obě strany přiblížily ke kompromisu, konečná suma to ale není a bude se o ní dál jednat.

Podle navrhovaného rozpočtu by výdaje ministerstva práce měly v příštím roce činit 593,09 miliardy korun. Letos se počítá s částkou 560,47 miliardy. Rezort by měl v roce 2018 hospodařit s příjmy 472,13 miliardy, letos s 442,71 miliardy.

„Ministerstvo práce má proti loňskému roku o 34 miliardy navíc, kde nemáme žádný spor, protože se jedná převážně o mandatorní výdaje. Víc než polovina z toho je na důchody. To, o co se sváříme, je, že jsme původně chtěli 6,5 miliardy, v diskuzích jsme z toho udělali necelé čtyři miliardy,“ řekla Marksová. Podotkla, že 2,3 miliardy z požadované sumy navíc by mělo putovat do zvýšení výdělků v sociálních službách.

Pilný zopakoval, že schválený padesátimiliardový schodek rozpočtu je závazný. „Přestože jsme směřovali k nějakému kompromisu, tak konečná cifra nepadla. V tomto okamžiku, kdy přijdou požadavky dalších ministerstev, nejsme schopni tento požadavek ministerstva práce uspokojit. Na obou stranách budeme hledat možnosti přiblížení,“ dodal ministr financí. Podle něj je nutné dát přednost věcem, „které se musí udělat“. Zmínil dopravní stavby.

Za růst nákladů mohou penze: Senioři dostanou o 501 korun víc

Za růstem sociálních výdajů pro příští rok je výraznější zvyšování penzí. Od ledna by se starobní důchod měl podle plánů v průměru zvednout o 501 korun, tedy o 4,2 procenta. Vyplácet se v příštím roce začne také otcovská a vyšší nemocenská při delším stonání. Mohlo by se zavést až tříměsíční ošetřovatelské volno, o kterém bude hlasovat Senát nejspíš v polovině srpna. Vyšší budou dětské přídavky, dosáhne na ně víc rodin. Zvedne se rodičovská pro vícerčata.

Podle navrhovaného rozpočtu by výdaje na důchody měly příští rok činit 438,1 miliardy. Letos to má být 416,45 miliardy. Z nemocenského by se mělo vydat 32,71 miliardy místo letošních 27,54 miliardy.

Do dávek v hmotné nouzi by mělo putovat 10,05 miliardy, letos to má být 9,66 miliardy. Příspěvek na péči si letos vyžádá asi 23,8 miliardy, v příštím roce by to mělo být 25,5 miliardy. Dávky státní sociální podpory jako rodičovská, porodné, přídavky na děti a příspěvky na pěstounskou péči by v příštím roce měly vyjít na 45,25 miliardy, letos na 40,8 miliardy.

MINIMÁLNÍ MZDA V ROCE 2018 PODLE PROFESÍ --> ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 29. července 2017 13:30 )

Moje babička byla moudrá žena a vždycky říkávala:Cikánům nikdy nevěř,jsou to proradná špinavá hovada a pak nakopla cigánku nebo cigána do řiti když ji kradli na poli.A proto cigošce nevěřím ani slovo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa