Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš si stěžoval na odposlouchávání. Policie jeho trestní oznámení odložila

Autor: jer, ČTK - 
28. července 2017
17:47

Policie odložila trestní oznámení, které podal šéf hnutí ANO Andrej Babiš kvůli uniklým nahrávkám jeho rozhovorů s novinářem Markem Přibilem. Nezjistily se skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byla naplněna skutková podstata některého z trestných činů. S odkazem na státního zástupce Martina Černého to v pátek uvedla Česká televize.

„S definitivní platností nebyly v této věci zahájeny úkony trestního řízení. Ta věc je vlastně skončená. Skutečnost, že dojde k nahrání někoho bez jeho souhlasu, ještě nezakládá trestní odpovědnost,“ citovala ČT Černého.

Babiš trestní oznámení podal letos v květnu v době, kdy vrcholila vládní krize a padl návrh na jeho odvolání z pozice ministra financí. Tvrdil tehdy, že oznámení podal, jelikož má dojem, že je léta sledován a odposloucháván.

O tom, že Babiš podá trestní oznámení, promluvil ve studiu Blesku. „Mám podezření, že jsem léta odposloucháván, a považuji to za skandální,“ uvedl 4. května. 

Bylo to v době vládní krize, která nakonec skončila Babišovým odchodem z ministerstva financí. „Je neuvěřitelné, že mě někdo může odposlouchávat na ministerstvu financí, na bezpečnostní radě státu. Pan premiér místo toho, aby to řešil, tak vyzývá lidi, aby to poslouchali,“ stěžoval si tehdy šéf ANO na počínání Bohuslava Sobotky (ČSSD).

VIDEO: Takhle mluvil Babiš ve studiu Blesk.cz o trestním oznámení na neznámého pachatele

Video  Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Babiš přitom s Markem Přibilem, který tehdy byl novinářem Mladé fronty Dnes, na uniklých nahrávkách diskutují například o připravovaných článcích, které se měly týkat politických rivalů, a o vhodném načasování jejich vydání. Později se objevily další nahrávky, na kterých oba muži debatují například o policejním vyšetřování některých kauz.

Společnost Mafra v minulosti uvedla, že nahrávku považuje za pochybnou a redaktora propustila. Mladá fronta Dnes patří stejně jako Lidové noviny do mediální skupiny Mafra, která je součástí holdingu Agrofert. Babiš do února holding vlastnil, poté ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

VIDEO: Takhle Babiš kritizoval únik jedné z nahrávek

anna1234 ( 29. července 2017 10:01 )

.. bylo by dobré si uvědomit, že NIKDO nemůže v tak velkém měřítku podnikat bez napojení na politické špičky. Takže žádné "jako občan", ale pěkně ve spolupráci!! s politiky. Babiš jenom nebyl vidět, zviditelnil se až se vstupem do politiky. V tom možná udělal chybu, ale holt s jídlem roste chuť a on je přímo nenažraný.

Nezadat ( 29. července 2017 07:42 )

Babiš není žádné jehňátko,ale impérium vybudoval jako občan na rozdíl od většiny politiků co ho vybudovalo jako politici na úkor nás všech.Chovanec přece nebude vyšetřovat sám sebe i když je idiot,ale pud sebezáchovy mu zůstal.

ivoadller ( 28. července 2017 19:17 )

Asi myslel dere peří, ale tenhle Eman vždycky někde něco zaslechne a pak to celý pomotá.

ivoadller ( 28. července 2017 19:10 )

Zítra se Andrej žení, už se moc těším na veselku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa