Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemanův muž po nehodě míří do práce. Syn promluvil o stavu policisty z BMW

Autor: Jakub Veinlich - 
28. července 2017
05:01

Budou to dva měsíce, co se předváděcí jízda policejního BMW i8 změnila v tragédii. Policista, který při jízdě dostal mrtvici, si následky léčí dodnes, a jak zjistil Blesk.cz, ještě nějakou dobu může na uniformu a běžný život zcela zapomenout. Druhý muž z nabouraného policejního „žihadla“ – zástupce šéfa hradního protokolu – je na tom o poznání lépe. Brzy už se vrátí do práce. 

„Doma ještě není a dlouho ještě nebude,“ řekl Blesk.cz v exkluzivním rozhovoru syn zraněného policisty Radovan Reich ml. ke zdravotnímu stavu svého otce.

Byl to právě vedoucí oddělení silničního dohledu Dopravní Policie ČR Jihomoravského kraje Radovan Reich starší, kdo na konci letošního května předváděl nové BMW za čtyři miliony korun zástupci šéfa hradního protokolu Vladimíru Krulišovi.

Z nejhoršího je venku, říká policistův syn

Při noční jízdě ovšem dostal policista mrtvici. Neovladatelné auto pak skončilo v brněnských Chrlicích v potoce. Oba muži následně skončili v brněnské fakultní nemocnici.

„Po zdravotní stránce to bude ještě běh na dlouhou trať. Z nejhoršího ohrožení je venku, ale ještě s tím bude mít hodně práce, aby se alespoň částečně navrátil jeho předchozí zdravotní stav,“ popsal dnešní stav svého otce pro Blesk.cz Radovan Reich mladší.

Policista byl po nehodě čtyři dny v umělém spánku a podstoupil minimálně jednu operaci. Nemocnice ani policisté nechtějí jeho zdravotní stav nijak komentovat. „Stále je to ještě živé – to léčení stále probíhá,“ dodal pro Blesk.cz Radovan Reich mladší s tím, že chce otci dopřát především klid na léčbu.

VIDEO: Záběry z místa nehody policejního BMW se zástupcem hradního protokoláře Krulišem

Video  Záběry z místa nehody policejního BMW s protokolářem Miloše Zemana  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Kruliš se chystá na Hrad

Druhý ze zraněných – civilní osoba, která cestovala v policejním autě – hradní protokolář Vladimír Kruliš je na tom o poznání lépe. Do nemocnice ho převezli s podezřením na vážné zranění páteře. To se částečně potvrdilo.

„Jsem po dvou náročných operacích. Mám titanové obratle a dvě 15centimetrové jizvy, ale vypadá to, že vše dopadlo dobře. Pomaličku začínám chodit, po pár metrech,“ popsal před časem Kruliš „památku“ na nehodu pro Blesk.cz.

I z domova se podle svých slov podílel na programu výjezdů prezidenta Miloše Zemana do regionů. A zhruba za dva týdny se zřejmě vydá opět do své kanceláře na Pražském hradě.

„Léčba jde velmi dobře, každý den poctivě cvičím a rehabilituji. Tak v polovině srpna naskočím do plné kondice,“ řekl Kruliš aktuálně redaktorovi Blesk.cz. Doplnil, že díky „elektronické době“ je s Pražským hradem stále ve spojení a například na prezidentských výjezdech pracuje stále z domova.

Čekání na znalecké posudky

Ihned po nehodě si její prověření převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V první fázi prověřovala, proč jel v autě spolu s policistou i civilista. Původně to vypadalo, že bude mít šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil co vysvětlovat.

Právě on měl totiž Krulišovi jízdu autem v době výjezdu prezidenta do Jihomoravského kraje povolit. Inspekce řešila také to, jestli řidičem v inkriminované době nebyl právě Kruliš. Žádné podezření ze spáchání trestného činu se ovšem nepotvrdilo a tak inspekce zatím žádné tresty nerozdala.

BMW: Takhle vypadá jízda policejním BMW. Policie má již k dispozici auto nové

Video  Blesk se projel po dráze vyškovského letiště v supersportovním hybridu BMW i8. Jízdu kometuje policista Jindřich Rybka.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Jak se nehoda opravdu stala a zda za ni může jen policistova náhlá zdravotní indispozice, ale GIBS stále prověřuje. Na výsledky si ale musíme kvůli chybějícím znaleckým posudkům stále počkat.

„Nebyly doposud uvolněny žádné nové informace. Důvodem je stále probíhající prověřování, ve kterém do současné doby nebylo vydáno žádné rozhodnutí,“ řekla k aktuálnímu šetření Blesk.cz mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Například Vladimír Kruliš už ale nepředpokládá, že by se o něj v souvislosti s nehodou policie ještě nějak zabývala. „Policie mě myslím předvolávat nebude, všechno jsem už řekl GIBS v nemocnici,“ uvedl pro redakci Kruliš.

Nehoda se stala asi 14 dní poté, co policisté nový vůz převzali k zapůjčení od soukromé firmy. Auto je na odpis. Dnes už mají zapůjčený nový. Po nehodě navštívil svého blízkého spolupracovníka a bývalého přítele své dcery Kruliše v nemocnici prezident Miloše Zeman. 

VIDEO: Z nuly na sto za 4,4 vteřiny

Video  Zrychlení? Z nuly na stovku za 4,4 vteřiny! To je vizitka superžihadla BMW i8.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 28. července 2017 17:40 )

https://www.novinky.cz/domaci/444812-volby-by-vyhralo-ano-rozpadla-koalice-lidovcu-a-starostu-by-sko ro-uspela.html

skazecom ( 28. července 2017 12:46 )

eli

moiaza ( 28. července 2017 11:31 )

Tak inteligentní diskuzi Havlových dětí jsem dlouho nečetl.

krkoun ( 28. července 2017 09:23 )

elisko, ty musíš být správná kráva!!!

eliska963852 ( 28. července 2017 08:34 )

Hradní pakáži projde vše. Příští rok potáhne, Zemana zvolen nebude. Samozřejmě má asi 10% voličů, kteří ho budou volit, i kdyby dělal pod sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa