Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi nejsou s horšími potravinami sami. Na dvojí kvalitu v EU žehrají i Rumuni

Autor: mah, ČTK - 
26. července 2017
20:36

Česká republika má dalšího spojence v boji za jednotnou kvalitu potravin. Do boje za zlepšení se ve středu vrhlo také Rumunsko. To vyzvalo Evropskou unii, aby zakročila proti „dvojím standardům“, které mají potravinářské společnosti při prodeji stejně označených výrobků ve východní a západní části bloku. Na EU takto apeloval rumunský ministr zemědělství Peetre Daea.

Agentura Reuters, která na krok rumunského ministra zemědělství upozornila, poznamenala, že tato praxe je v EU legální, pokud jsou jasně vyznačené použité ingredience.

Bukurešť se přidala k výhradám, které už v této souvislosti vznesly Česká republika, Slovensko, Maďarsko a také Bulharsko. Ty kritizují některé nadnárodní potravinářské řetězce za to, že uvedené mezery v právních předpisech využívají k prodeji potravin horší kvality, což si v západních zemích nedovolí.

Rozdíly u paštik, vepřového i ryb

Rumunský ministr zemědělství Daea dnes novinářům v Bukurešti řekl, že podle průzkumu devět z 29 kontrolovaných produktů prodávaných v Belgii, Nizozemsku a Německu se lišilo od stejných produktů prodávaných v Rumunsku. Zjištěny byly například rozdíly v kalorické hodnotě některých druhů konzervovaných ryb, játrové paštiky a výrobků z vepřového masa.

„Budeme požadovat, aby (Evropská komise) urychlila regulační řízení s cílem vytvořit nástroje, jež umožní kdykoli a kdekoli (v EU) posoudit takovéto dvojí standardy,“ řekl podle Reuters rumunský ministr.

O dvojí kvalitě potravin a dalšího zboží bude ve čtvrtek hovořit s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem jménem skupiny V4 slovenský premiér Robert Fico. Členy Visegrádské skupiny jsou kromě Slovenska také Česko, Polsko a Maďarsko.

VIDEO: Dvojí kvalita potravin přišla na přetřes i při nedávné bilanční schůzce premiéra Bohuslava Sobotky s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 28. července 2017 08:35 )

Je pravda, že za komunistů byla jenom jedna kvalita potravin. Nebezpečný jed.

petr11 ( 26. července 2017 20:55 )

...to mě opravdu uklidnilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa