Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotka: Domácnosti platí za mobily stále moc. Situace s daty se ale zlepšuje

Autor: jer, ČTK - 
26. července 2017
21:35

Další výsledky tlaku na snížení cen mobilních dat pro spotřebitele by mohly být viditelné během několika měsíců. Při středeční návštěvě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). První posun v rozrůznění nabídek operátorů je podle něj patrný už nyní. K dalšímu tlaku má pomoci mimo jiné novela zákona o elektronických komunikacích, kterou minulý týden schválil Senát.

„Když se podíváte na dobu ještě předtím, než jsme zahájili tento plošný tlak na všech úrovních z pohledu vlády, tak tady fakticky existovaly úplně stejné nabídky ze strany všech mobilních operátorů na našem trhu,“ uvedl ve středu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka s Havlíčkem: Chceme řešit ceny pro domácnosti

Letošní jaro podle něj z hlediska možnosti nabídek vypadá úplně jinak než například jaro loňského roku. „Pokud se mě ale ptáte, jestli jsem se stávající situací už spokojen, tak říkám, že ne,“ podotkl. Kabinet se podle něj chce nyní zaměřit především na ceny pro domácnosti. „Pracujeme v řádu měsíců,“ dodal.

Vládní novela zákona o elektronických komunikacích mimo jiné zvyšuje pravomoci ČTÚ a pokuty operátorům. Zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu.

Lhůtu pro změnu mobilního operátora zkracuje ze 42 na deset dní. Sjednocuje také délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.

Zákon kritizuje Česká asociace satelitních operátorů. Podle ní se v novele přiznává veřejná podpora soukromým společnostem, která je v rozporu se soutěžním právem EU. Koncem března proto podala asociace stížnost Evropské komisi.

Novela vzbudila v souvislosti s operátory pozornost již při projednávání ve vládě. S kritikou se setkal návrh bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby operátoři nemohli nabízet jiné ceny než ty ceníkové.

Ministr: Stále platíme víc než na západě

Spor byl hlavní příčinou Mládkova konce ve vládě. Jeho nástupce Jiří Havlíček (ČSSD) ve středu řekl, že ministerstvo usiluje spolu s ČTÚ a premiérem o zlepšení služeb pro tuzemské zákazníky a domácnosti. Počítá proto s pokračováním dialogu mj. ve formě jednání s operátory.

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Cenová úroveň mobilních datových služeb v České republice je výrazně vyšší než na západ od našich hranic. Ministerstvo průmyslu vytvořilo potřebnou legislativu, věříme, že přispěje ke zvýšení konkurenčního prostředí,“ dodal.

Dnes je v ČR podle dostupných údajů přes 14 milionů aktivních mobilních čísel, tedy na každého občana připadá více než jedno. Část z karet ale slouží pro různá technická zařízení, jako jsou například poplašná zařízení nebo třeba dálková ovládání garáží. Vedle tří mobilních operátorů pak v Česku funguje více než stovka virtuálních operátorů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 26. července 2017 22:14 )

uz tam ma i odpoved neni zac

mourovata.kocka ( 26. července 2017 22:11 )

A já mezeru hledala, ale tam jsem si jí nevšimla. Díky.

krtek. ( 26. července 2017 22:09 )

mas tam mezeru navic mezi ... YFVvKQ a /viewform ...

mourovata.kocka ( 26. července 2017 21:55 )

Mně se ten odkaz ale neotevírá.

janeh ( 26. července 2017 21:47 )

 Dobrý den, předem se omlouvám, že tímto narušuji diskuzi. Píši disertaci na téma zpoplatnění osobní dopravy, a tudíž hledám co možná nejširší základnu korespondentů. Pokud byste si udělali 5 - 10 minut na můj krátký dotazník, budu velmi ráda. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNJbBza5DTJi1D3LHoBErzy6UI_vFb_7XfthU6BlmxYFVvKQ /viewform?usp=send_form Děkuji, s pozdravem Jana

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa