Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dalík je vinen, dostal 5 let. U soudu nepochodil ani se změnou výpovědi

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
25. července 2017
15:52

Lobbistu Marka Dalíka, blízkého spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka (ODS), nevysekali právníci z kauzy kolem nákupu pandurů. Dalík se tak bude muset vrátit do vězení, odkud ho letos v polovině dubna propustil Nejvyšší soud. Odseděl si necelých osm měsíců z původního trestu 4 let. Teď mu Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na 5 let. Proti nízkému trestu se odvolával státní zástupce. Dalíkovi advokáti zase chtěli trest mimo vězení. Neuspěli. Dalík dostal také pokutu 4 miliony korun. Rozhodnutí je pravomocné. Obě strany se ale mohou znovu dovolávat k Nejvyššímu soudu, ten ale vykonání rozsudku odložit nemůže.

Dalík přišel k soudu bez výrazných emocí. Před soudní síní se radil se svým právníkem, občas došlo i na úsměv. Bez hnutí brvou se pak nechal fotit a točit před zahájením soudního líčení. Kromě Tomáše Gřivny a Radka Šmerdy nově Dalíka obhajuje bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula.

Během vyhlášení rozsudku stál se svěšenými rameny a pohledem upřeným do stolu před sebou. Rozsudek Vrchního soudu je pravomocný, Dalík ale nenastoupí do vězení ihned. Čekat se bude na písemné vyhotovení jeho znění a výzvu k nástupu do vězení. Trvat to ale bude zřejmě méně než minule, kdy mezi rozsudkem a Dalíkovým nástupem do pražské ruzyňské věznice uplynulo pět měsíců.

Dalík rozhodnutí soudu nechtěl nijak komentovat a z budovy odešel beze slova. I státní zástupce Jan Kořán chce počkat na písemné odůvodnění nového rozsudku. „Soud zná právo. Myslím si, že vyslyšel argumenty obžaloby,“ poznamenal. Nechtěl se vyjadřovat k tomu, zda považuje trest za dostatečný. Kořán navrhoval Dalíkovi 7 let ve vězení.

 

Hodnocení z věznice: Dalík se zajímal o umění a jazz

 

U soudu zaznělo v průběhu jednání mimo jiné hodnocení Dalíka ze znojemské věznice, kam byl krátce po nástupu převezen. Ta ho hodnotila jako vzorného a bez kázeňských přestupků. Dalík podle dokumentu studoval ve vězení cizí jazyky, například francouzštinu, zajímal se o výtvarné umění a architekturu. Podílel se také na „estetizaci prostředí“. Ve vězení uklízel a měl tak volný pohyb po budově, později dokonce pracoval mimo věznici. Jednou byl propuštěn na vycházku s dozorem do centra Znojma, účastnil se také vědomostních kvízů.

 

„Stíhané jednání hraničí s jednáním korupční povahy. Posuzovaný případ vykazuje přinejmenším všechny znaky skutku nejvyšší společenské škodlivosti. Stíhané jednání není a nebylo promlčeno,“ argumentoval žalobce Jan Kořán s tím, že další důkazy podle něj nebyly třeba. Kořán závěrem zdůraznil, že trvá na vyšším trestu odnětí svobody a peněžité pokutě 22 milionů korun. Soud tak plně nevyhověl ani jemu.

 

Dalík oproti tomu chtěl předvolat další svědky, například tehdejší mluvčí vlády Janu Bartošovou nebo Pavlu Topolánkovou, expremiérovu manželku. „Navrhuje takové důkazy, které by samy o sobě dosáhly i obnovy řízení,“ řekl Dalíkův obhájce Tomáš Gřivna. „Tyto osoby mohou pohovořit o vlivu obžalovaného,“ zdůvodnil snahu o předvolání svědků. Topolánek měl v minulosti podle něj důvod vliv Marka Dalíka na svou osobu umenšovat.

 

 

„Měl jistě dostatek času přemýšlet o tom, co se stalo, jak se stalo a co k dané věci říct,“ doplnil Gřivna na podporu žádosti o možnost další Dalíkovy výpovědi s odkazem na jeho více než sedmiměsíční pobyt za mřížemi.

 

Rampula zase poukazoval na to, že od údajného trestného činu už uplynulo 10 let, Dalík z něj navíc neměl žádný prospěch. Úplatek k němu totiž nikdy nedoputoval.

Marek Dalík u soudu Marek Dalík u soudu | Blesk - David Malík

 

Dalík: Neříkal jsem všechno

 

Soud v úterý nakonec schválil Dalíkovi možnost znovu vypovídat. „Po dobu 8 měsíců jsem měl až moc času přemýšlet o tom, co se stalo, a nejen o tom, ale i o tom jak jsem vypovídal od začátku vyšetřování nejen na policii, ale i u soudu. Nejprve bych chtěl říct, že jsem při těch výpovědích neříkal úplně všechno, ne že bych chtěl lhát a zatajovat pravdu, ale zejména proto, že jsem věděl, že ostatní svědkové z důvodu obav o svou bezpečnost a beztrestnost, současné kariéry, většina dál působí ve veřejném sektoru, že by oni to, co bych řekl já, nepotvrdili,“ prohlásil obžalovaný lobbista.

 

 

Ta částka nebyla pro mě, i když jsem se na ní měl podílet. Měla zahrnovat zprostředkovatelskou smlouvu, v rámci níž moje firma měla zajišťovat PR služby. To, co jsem nikdy neřekl – byla tam tato částka. Měla to být náhrada existující smlouvy. Přiznávám, že jsem se na tomto podílel. Nicméně já jsem tu částku nikdy nevyřkl,“ řekl před soudem Dalík s tím, že nekonkretizoval, kolik měl dostat v rámci smlouvy zaplaceno.

 

„Já bych se k tomu přiznal, kdybych ji vyřkl. Nenapsal jsem ji ani na ubrousek. Já jsem ji jen odsouhlasil. Takhle to bylo. Nemůžu se přiznat k ničemu víc. Určitě jsem vědomě nepáchal podvod. Nechtěl jsem být proslulým hlupákem, který požaduje půl miliardy za nic. Já jsem tu chtěl dál působit. Proč to říkám až teď? Chtěl jsem to říkat od začátku, ale on by mi to nikdo nepotvrdil. Nikoho křivě neobviňuji, říkám, jak se to stalo,“ uzavřel výpověď někdejší poradce Mirka Topolánka. Na dotazy státního zástupce pak odmítl odpovídat.

 

Podle něj částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

 

Dalíkově otočce ale nevěří státní zástupce. „Já si myslím, že jsou to především všechno smyšlenky a lži, co říká pan Dalík, bohužel. Jeho účelem hovorově je, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. To znamená, změnil výpověď tak, aby zamlžil a pozměnil ten skutkový děj. Já jsem přesvědčen o tom, že to není pravda,“ řekl novinářům při odchodu na oběd.

 

Dalík říká smyšlenky a lži, tvrdí státní zástupce:

 

Video  Dalík říká smyšlenky a lži, tvrdí státní zástupce  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

Nasnadě je argumentovat tím, proč pan obžalovaný nepřišel s touto verzí, už když bylo zahájeno trestní stíhání. Dnes tou výpovědí to dovedl k dokonalosti, snaží se nám podsunout, že celá věc byla úplně jinak. Že je to věc obchodního práva, nešlo o úplatek a tak dále. Snaží se nás přesvědčit, že vypovídá pravdu. Pak se ptám, proč odmítá otázky obžaloby,“ reagoval v závěrečném návrhu Kořán s tím, že na posuzovaném trestném činu změna výpovědi nic nemění. „Je zřejmé, že jsou zde jasné přímé důkazy o tom, že to byl právě obžalovaný, který částku 3 krát 6 milionů eur požadoval,“ doplnil v rámci závěrečných návrhů.

 

Kauza se táhne od roku 2012

 

Policisté vyšetřovali Marka Dalíka, který v minulosti působil i jako neoficiální poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu obrněných vozů Pandur.

 

 

Soud Dalíka původně poslal do vězení na čtyři roky. Ani tentokrát se neprokázalo, že by šlo o úplatek na žádost někoho z vlády. Soud ale Dalíkovi „přihodil“ ještě rok za mřízemi navíc, posoudil jeho chování podle jiného zákona. Lobbista vinu v minulosti popíral, ve vězení zatím strávil přes sedm měsíců. Chybí mu tak odsedět ještě 4 roky a necelých 5 měsíců. V polovině trestu může požádat o propuštění na základě vzorného chování.

 

Podle žalobců se Dalík snažil sofistikovaným způsobem vylákat částku, která téměř stonásobně převyšuje prospěch velkého rozsahu, jak jej definuje trestní zákoník.

 

VIDEO: Jak vypadá projížďka v panduru? Podívejte se:

 

Video  Svět motorů: Pandury  - Svět motorů
Video se připravuje ...

 

O nákupu 199 obrněných transportérů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – rakouské firmy Steyr.

 

O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci ČR koupila 107 vozidel za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku byla podepsána na jaře 2009. Cena byla podle médií neúměrně vysoká. V létě 2010 začala policie nákup transportérů vyšetřovat kvůli podezření z korupce.

 

VIDEO: Takhle vypadal Dalíkův nástup do věznice v září 2016 a jeho propuštění letos na jaře:

 


 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

komin ( 26. července 2017 19:39 )

Dalik je presnou ukazkou toho ,kam az se demokracie u nas od listopadu 1989 dostala.......

salto ( 26. července 2017 08:06 )

Nevypadá dobře chlapec, opravdu, ale opravdu mám obavy o jeho zdraví. To by se musel chudák léčit na svobodě jako třeba Janoušek. Takže Marku, pevné zdraví do dalších pěti let

vagen ( 25. července 2017 19:35 )

ods krimi klan dalik rittig janousek zacina tezce ztracet pudu pod nohama, od doby co odsaci nejsou ve vlade

komin ( 25. července 2017 19:32 )

Dalik je made in ods man

komin ( 25. července 2017 19:30 )

Krimi podvodnik modrych strak z ODS Dalik dopaden a odsouzen,nezacne jeste nakonec mluvit o financovani ODS....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa