Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman velebil autoritářské režimy: 20 let u moci? Dobré pro dlouhodobé projekty

Autor: ČTK, zst - 
24. července 2017
21:58

Prezident Miloš Zeman soudí, že v zemích s autoritativními režimy jsou objektivně lepší podmínky pro dlouhodobé projekty, jako je plán vysokorychlostní železnice mezi Čínou a Evropou. V parlamentních demokraciích takové projekty narážejí podle prezidenta na délku funkčního období. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

„Když má nějaký projekt trvat 15 let, politici si rozmyslí, zda ho podpoří, protože smetanu by mohl slízávat až jejich nástupce. V těch autoritativních režimech, kde většinou vedoucí představitelé jsou u moci deset, 15, někdy až 20 let, tahle překážka neexistuje,“ prohlásil Zeman.

Slovo autoritativní režim není podle něj nadávka ani pochvala, nýbrž objektivní nezávislé konstatování.

Takové režimy jsou podle něho v Číně, v Rusku nebo ve Střední Asii. „Když jezdíte do těchto zemí a máte dobré vztahy s politiky, můžete leccos ovlivnit,“ podotkl Zeman.

Zeman se dušuje: Nešíbuje prý Česko do Číny či Ruska

Dle Zemana jde o hlavní důvod, proč do těchto zemí – prý v zájmu české ekonomiky – jezdí. „A není to nic, že bych šíboval Českou republiku ať už do Číny, nebo do Ruska,“ míní.

Zeman byl opakovaně na oficiální cestě v Rusku a Číně naposledy v polovině května. Čínský prezident ho naopak navštívil v Praze a na lánském zámku loni koncem března. Jeho přítomnost vyvolala řadu protestů i akcí podporovatelů. Odpůrcům vadilo nedodržování lidských práv v nejlidnatější zemi světa i záležitost kolem Tibetu.

Prezident Miloš Zeman si s čínským protějškem dokonce na závěr připil čínským pivem:

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučení od náměstka na vlastní žádost, teď kyrgyzské miliardy

Zeman v rozhovoru také přiznal, že doporučoval svému kyrgyzskému protějšku Almazbeku Atambajevovi při společné schůzce firmu Liglass Trading CZ, která má v zemi dostavět kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. Vyplynulo to z dnešního Zemanova vyjádření pro Český rozhlas Radiožurnál. Zeman uvedl, že firmu při setkání s kyrgyzským prezidentem zmínil na základě údajů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Ministerstvo na dotaz ČTK uvedlo, že náměstek ministra Vladimír Bärtl loni v létě v obecném dopise doporučil českou firmu Liglass Trading CZ na žádost jejího jednatele Michaela Smelíka. List, v němž uvítal zájem české společnosti účastnit se tendru v oblasti energetiky, adresoval tamní agentuře pro podporu investic při ministerstvu hospodářství Kyrgyzstánu. Finanční zázemí firmy úřad neprověřoval.

O české firmě a její schopnosti ujmout se projektu a finančně ho zajistit se v minulých dnech v českém a kyrgyzském tisku objevily pochybnosti, které Smelík odmítl. I prezident Atambajev se za české investory postavil.

Smelík ministerstvu průmyslu v žádosti o doporučení v Kyrgyzstánu napsal, že firma Liglass Trading CZ uvažuje o vytvoření společného projektu českých dodavatelů a investičních skupin. „Předložila potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku osob a firem a výpis z obchodního rejstříku. V těchto případech MPO primárně neprověřuje finanční zázemí firmy, protože finanční struktura jednotlivých obchodních případů se obvykle formuje až po jejich konkretizaci a ve spolupráci s dalšími firmami,“ sdělil mluvčí resortu František Kotrba. Dopis náměstka adresovaný kyrgyzské státní agentuře byl podle něj jediným vyjádřením, které MPO k Liglass Trading CZ poskytlo.

V dopise firmu doporučoval také hradní kancléř Vratislav Mynář. Nasekal v něm ale spoustu chyb:

Zeman řekl, že se s kyrgyzským prezidentem setkal na jeho žádost na letošní světové výstavě Expo v Astaně. „Protože při všech těchto setkáních lobbuji za české firmy, tak si vždy vyžádám podklady z ministerstva průmyslu a obchodu, které firmy mají v té dané zemi, v daném případě v Kyrgyzstánu, nějaké ambice, zda je mohou doporučit jako firmy důvěryhodné. A když mně toto ministerstvo průmyslu a obchodu dodá, tak samozřejmě při rozhovoru s příslušným prezidentem se o těchto firmách zmíním,“ dodal český prezident.

Na otázku, zda firmu Liglass Trading měl Zeman ze seznamu ministerstva, zdůraznil, že samozřejmě ano. „Vždyť já ji vůbec neznám. Jak si myslíte, že bych k této firmě jinak došel?“ dotázal se řečnicky Zeman.

Dohodu s Liglass Trading podepsala kyrgyzská vláda 10. července za Atambajevovy přítomnosti. Projekt se týká výstavby dvou velkých a desítky malých vodních elektráren. Celková výše investic české firmy má v první etapě dosáhnout údajně 230 milionů dolarů (5,1 miliardy Kč). Česká média uvedla, že se za zájmy české společnosti přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta. Mynář to potvrdil.

České ministerstvo průmyslu a obchodu podle aktuálního vyjádření předpokládá, že příslušné kyrgyzské instituce, které zajišťovaly tendr, si všechny potenciální zájemce prověřovaly. „Kdyby byly shledány pochybnosti, projevilo by se to ve výsledcích tendru,“ dodal Kotrba.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

klara23_ ( 1. listopadu 2017 15:13 )

NENÁVISTNÁ JITRNICE zase rafinovaně vábí...méně přemýšlivý čtenář (nebo ten neobeznámený s realitou) by skoro řek, že má pravdu a dělá dobrý věci. Ale NEMRTVÝ dělá jen svoji špinavou (prolhanou a pokryteckou) politiku. Viz Liglass pro Mlynarovu kliku.Kellneruv soukromy byznys v Cine (dane plati v Nizozemi) aj. Prosim OVAROŽROUTI uvědomte si že celková suma obchodu s Cínou, Ruske i USA doromady je jen nepatrným zlomkem obchodu, ktery CR dela s Nemeckem nebo i zbytkem EU. To uz vam ale OVAR pozapomnel vnutit.

tgbg ( 25. července 2017 09:51 )

Zeman už nemůže být dále českým prezidentem, je totiž evidentně dementní a dělá našemu státu ostudu po celém světě.

pulsar ( 24. července 2017 23:59 )

Ovar je primitivny prepity buran

namoroman ( 24. července 2017 23:09 )

Co na tento nechutný příspěvek cenzor ??!!

namoroman ( 24. července 2017 23:07 )

Jak je vidět, tak pisálci za pražskou kavárnou pomluví prezidenta i když nemají relevantní informace jak to doopravdy je! ... no, pak tady rego napíše takovou větu, za kterou by se styděl i dlaždič - ale odpovídá to celkem slovníku tzv. "kritiků" prezidenta a tomu, že si takoví jako on skrz zakrvavěné oči nevidí do huby !!! Ať dlouho žije prezident Zeman a přeji mu úspěchy v dalším mandátu až do roku 2023 !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa