Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Část státních firem nemusí ukazovat smlouvy. Výjimky z registru prošly Senátem

Autor: ČTK, val - 
20. července 2017
20:49

Některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí dostanou částečnou výjimku z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Totéž bude platit pro národní podnik Budějovický Budvar. Do evidence se také nebudou vkládat například smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy. Senát ve čtvrtek nechal projít poslaneckou novelu, která to zavádí. Zbývá ještě podpis prezidenta.

Horní komora nepřijala k předloze žádné usnesení. Nepodpořila její schválení, zamítnutí ani tři pozměňovací návrhy. Novela tak zamíří koncem měsíce automaticky k podpisu prezidenta.

Návrh je reakcí na dřívější novelu lidoveckých poslanců, kteří chtěli z povinnosti vyčlenit Budvar kvůli obavám z ekonomických ztrát. Sněmovna v ní ale schválila plošné výjimky i pro státní podniky a státní, krajské a obecní firmy, jež mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Senát je odmítl a poslanci o ní dosud nehlasovali. Zrychleně schválili novou novelu poslanců ze šesti klubů v jiném znění.

Zákon o registru smluv jako takový ale zřejmě skončí u Ústavního soudu. Senátor Radko Martínek (ČSSD) ohlásil, že se na podnětu intenzivně pracuje.

Registr vznikl zákonem loni v červenci. Až od letošního července však platí podmínka, kdy při nedodržení povinnosti zveřejňovat náležité dokumenty, tyto smlouvy neplatí. 

Takto se senátoři vyjádřili k situaci kolem registru v dubnu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa