Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Razie u Babiše: Inspekce šetřila pekárny Agrofertu, hrozí mu obří pokuta

Autor: pk - 
18. července 2017
18:14

Na Slovensku proběhly neohlášené inspekce v několika velkých pekárnách Agrofertu. Ten ještě do nedávna vlastnil exministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. O razii Protimonopolního úřadu informoval deník SME. Podle něj úřad prošetřuje vliv Babiše na výrobu a prodej pečiva v zemi.

Agrofertu hrozí pokuta ve výši devíti milionů eur (234 milionů korun). Podle deníku SME z důvodu, že „český oligarcha (Andrej Babiš) koupil dvě velké pekárny oklikou“.

Šéf ANO chtěl údajně prostřednictvím Agrofertu odkoupit dvě velké pekárny společnosti United Bakeries v Bratislavě a Žilině. Prodej byl ale pozastaven právě Protimonopolním úřadem. Agrofert se měl k pekárnám přesto dostat skrz prostředníka.

Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová odmítla cokoliv komentovat. „Pan Babiš nic komentovat nebude, protože Agrofert nevlastní, ale má ho ve svěřenském fondu,“ popsala pro SME. Do svěřenského fondu Babiš svůj holding převedl v únoru, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů. Nadále na něj má ale vliv. O fond se stará Babišův blízký spolupracovník a v dozorčí radě sedí jeho partnerka Monika.

Obchod měl být navíc údajně dokončen v momentě, kdy byl Babiš již ministrem financí a vicepremiérem české vlády.

United Bakeries v roce 2010 vlastnili bratři Paříkové, kteří se firmu snažili prodat. Babišův Agrofert za část akcií zaplatil zálohu sta milionů korun. V červenci 2012 však transakci zamítl slovenský regulátor. O zálohu vedl Agrofert s firmou spor.

Poslední rozhovor s Babišem před „vyhazovem“: Porazili mě! 

 

Miki_Kopas ( 19. července 2017 16:56 )

Kolik mých klonů ještě máš, blbče?

ivoadller ( 19. července 2017 16:55 )

Jsem přesvědčen o tom, že zůstaneš i nadále po právu úředně uznaným blbcem bez volebního práva.

Miki_Kopas ( 19. července 2017 16:52 )

Ty se umlátíš sám, hulváte, jako každý den.

Miki_Kopas ( 19. července 2017 16:47 )

Tak co vy koblihoví separáti, už máte dost nebo chcete ještě nášup?

ivoadller ( 19. července 2017 16:45 )

Já žádnou poběhlici nemám, ty asi jo, proto trávíš všechen svůj promarněný život na diskusích Blesku. No ani se nedivím, protože slušná by o tebe ani nezakopla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa