Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidovci otočili a odpískali „manželství“ se STAN. Zděsily je volební průzkumy

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. července 2017
19:35

Od poloviny dubna trvá oficiální spolupráce nejmenší vládní strany KDU-ČSL s hnutím STAN Petra Gazdíka. Brzy ale zřejmě skončí. Situaci řešil od 16:30 celostátní výbor. Po něm širší vedení KDU-ČSL vyzvalo STAN, aby jeho zástupci vstoupili na kandidátky lidovců pro podzimní sněmovní volby. Řešení by mělo nahradit volební koalici, na níž se uskupení původně dohodla, řekl dnes předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podoba společných kandidátek ani způsob financování kampaně by se podle něj neměly měnit.

Při příchodu na jednání někdejší předseda Jiří Čunek otevřeně přiznal, že chce hlasovat o konci koalice. Ten se otevřeně proti domluvené koalici postavil už několikrát. „Nechceme zrušit spolupráci, ale chceme jenom odstranit tu desetiprocentní bariéru,“ řekl Čunek v minulosti. Uvedl rovněž, že se svým názorem není v širším vedení KDU-ČSL osamocený.

Jsem senátor a nekandiduji do Poslanecké sněmovny, a proto svým kolegům radím to, co si myslím, že je pro lidovce nejlepší. Věřím, že má úvaha není zatížena žádným osobním zájmem,“ dodal.

Ostatní členové výboru, který se skládá z regionálních zástupců strany, byli ve svých odpovědích spíše vyhýbaví.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek přitom na začátku spolupráce prohlašoval, že „kdo se bojí, nesmí do lesa“. Reagoval tak na pochybnosti o úspěchu dvojkoalice, která potřebuje pro vstup do Sněmovny získat 10 %, oproti pětiprocentní hranici pro samostatné strany.

Sám ale zřejmě změnil názor. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce riskovat propadnutí velkého množství hlasů a možnou vládu jedné strany po volbách. Koalice by totiž pro vstup do Sněmovny musela získat nejméně deset procent hlasů, zatímco kdyby Starostové byli na kandidátkách lidovců, stačilo by pět procent.

Předseda KDU-ČSL také zdůraznil, že lidovci mají dlouhodobý zájem na spolupráci se STAN ve všech typech voleb. 

Společný promospot STAN a lidovců:

„Já nevidím důvod, aby KDU-ČSL zpochybňovala spolupráci mezi KDU-ČSL a STAN,“ řekl při příchodu na jednání Jurečka. Za sebe nevidí ani důvod zpochybňovat formu volební koalice Lidovci a Starostové, kterou v květnu schválil lidovecký sjezd.

Samozřejmě ten tlak, nejen z regionů, ale i uvnitř KDU-ČSL, cítím. Na druhou stranu, já jsem ve vedení KDU-ČSL sedm let a musím říct, že jsem nezažil ještě jeden jediný průzkum, který by nás nadhodnotil. Všechny průzkumy, které kdy byly zveřejňovány před volbami, nás hrubě podhodnocovaly, někdy i o více než pět či osm procent,“ snažil se uklidnit emoce. 

Čunek jednání předčasně opustil už kolem šesté hodiny. 

Definitivně jasno o podobě spolupráce lidovců a Starostů musí být do poloviny srpna, kdy strany musí oficiálně podat své kandidátky pro říjnové volby.

O dnešním návrhu KDU-ČSL rozhodne STAN příští týden. Předseda Petr Gazdík ale prý koalici dále věří.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 20. července 2017 08:00 )

Jenom současní? To snad ne

mazd ( 19. července 2017 17:19 )

Současní lidovci jsou zbabělci,ubožáci a ***.

Miki_Kopas ( 19. července 2017 11:47 )

Babiš je opravdu čestný podnikatel, kdyby spolkl hřebík tak vyse.re vývrtku i se špuntem.

hejhej ( 19. července 2017 10:18 )

KDUČSL je strana podrazáků (byl v ní i bratr Kalousek), STAN je nic neříkající strana, která se umí akorát na někoho přilepit. O zlodějské ODS a TOP09 už za dlouhou dobu víme své a socani se předvedli odpornou, špinavou kampani proti min.financí. Jmenované strany NEVOLITELNÉ !!!!!

Miki_Kopas ( 19. července 2017 07:42 )

Já budu volit Mirka Kalouska, protože ten nikdy nelže, nekrade, neprospěchaří, nikomu nenahrává, je abstinent a myslím, že v politice vydrží ještě dalších 28 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa