Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nájezd na Colours. Přes zákaz agitky tu bude Babiš, Zaorálek, Fiala i Drahoš

Autor: Jakub Veinlich - 
18. července 2017
10:35

Politici využívají prázdninové období k lovení voličů. Oslovit chtějí mladé a nerozhodnuté. Chystají proto „nálety“ na letní festivaly. Řada z nich se chce proto už tento týden objevit na jedné z největších hudebních akcí léta Colours of Ostrava. Pořadatelé jim ale zakázali jakékoliv politické agitace. 

Největším strašákem politiků při volbách je volební účast. V roce 2013 byla necelých 60 procent. Hlavním úkolem kandidátů je proto přesvědčit lidi, aby v říjnu k urnám vůbec přišli. Část politiků se proto i v letních měsících vypraví tam, kde byste je v „normálních“ časech nečekali. Obleky jdou stranou, vyrážejí na festivaly. Chtějí se ukázat mezi mladými.

Na největším hudebním festivalu sezony Colours of Ostrava tak můžete potkat už tento týden například zástupce hnutí ANO, ODS i ČSSD.

Hlavní sponzor: Babišova firma

Právě tento festival má ale pro politiky tvrdá pravidla. Uvnitř areálu i v jeho těsné blízkosti totiž politici ani jimi pověřené týmy nesmějí ani umisťovat ani rozdávat materiály propagující politické strany či hnutí. „Na přímé dotazy, které jsme dostali, jsme již odmítli různé stánky či jiné akce propagující politické názory,“ popsal  mluvčí festivalu Jiří Sedlák Blesk.cz s tím, že konkrétní strany nebude jmenovat.

Hlavním partnerem akce je přitom mimo jiné také Agrofert – tedy společnost, kterou donedávna vlastnil samotný šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmu ji, stejně jako svá média, převedl do svěřenského fondu. Právě Babiš se na festivalu, který začíná ve středu a končí v neděli, také objeví.

Andrej Babiš se na festivalech rád fotí. Loni na Colours of Ostrava například i s festivalovou žirafou. Andrej Babiš se na festivalech rád fotí. Loni na Colours of Ostrava například i s festivalovou žirafou. | Jakub Veinlich

„Já chodím na fesťáky každý rok a léta, takže to nemá s kampaní nic společného. Pohybuji se tam velmi diskrétně. Chodí za mnou ale řada lidí, když mě tam vidí, tak samozřejmě se mnou diskutují,“ popsal svou účast na festivalech pro Blesk.cz Andrej Babiš. Zároveň odmítl, že by si jako hlavní sponzor Colours of Ostrava přes společnost Agrofert dělal tímto způsobem nějaké oko u mladých.

Práce i zábava

Z hnutí ANO je pravidelným návštěvníkem festivalu například i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Letos dorazí také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která kandiduje v poslaneckých volbách jako jednička v Plzeňském kraji. Blesk.cz řekla, že jede do Ostravy částečně pracovně a částečně jako soukromá osoba.

„Samozřejmě mě akce zajímá i jako soukromou osobu, ale povinnosti jsou přednější,“ tvrdí ministryně.

„Jedu do Ostravy jednak představit formy pomoci, které připravujeme v rámci projektu RE:START v Moravskoslezském kraji. Ale také tam jedu i za agenturu CzechTourism, která akci podporuje jako jeden z významných eventů, který propaguje Českou republiku,“ řekla k důvodům své výpravy Šlechtová, která se na festivalu objevila poprvé asi na hodinu v loňském roce.

Pozadu nechtějí zůstat ani představitelé dalších politických stran. A tak může dojít k zajímavým politickým setkáním i mimo Sněmovnu. ODS vysílá ve čtvrtek do Ostravy svého předsedu – Brňana Petra Fialu a z Opavy předsedu poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru. Oba podle mluvčí strany dorazí i se svými manželkami.

„Jedou na koncert Norah Jones, kterou má pan předseda rád,“ prozradila festivalové choutky předsedy ODS jeho mluvčí Jana Havelková. Tím to prý ale nekončí. „Budou hlavně mezi lidmi, chceme projít celý areál, dát si něco dobrého k jídlu, k pití,“ pokračovala Havelková.

Ostravský festival chce navštívit i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. A pozadu nezůstane ani další uchazeč o prezidentský úřad Michal Horáček. 

„Festival Colors of Ostrava si podle mě plným právem vydobyl postavení jedné z hlavních kulturních událostí roku. Nejen kvůli unikátnímu prostoru, který mě nepřestává fascinovat, ale i kvůli špičkovému obsazení. Jestli se letos na něco těším, tak na kapelu Zrní. S jejich zpěvákem jsem se nedávno naprosto neplánovaně potkal v Lubné kousek od Poličky a myslím, že jejich hudba se do prostředí hutí a železáren hodí víc než dobře," prozdradil důvody své cesty do Ostravy Horáček. 

Zákaz propagace

Pokud se budou politici v areálu chovat jako běžní návštěvníci, tak to organizátorům prý nevadí – politické agitace jsou ale zakázané v návštěvním řádu.

„Samozřejmě pokud politik nebo politička přijede na festival mezi návštěvníky a například si pořizuje fotografie jako téměř každý v areálu, tak se chová jako běžný návštěvník. Jako diváci k nám již od vzniku festivalu bez ohledu na to, jaký je zrovna rok – volební, nevolební – jezdí řada osobností kulturního, společenského a politického života,“ popsal své zkušenosti mluvčí festivalu Sedlák.

Že jsou festivaly a letní akce zajímavým lovištěm voličů, zjistili i v Lidovém domě – tedy sídlu sociální demokracie. Do svého domovského kraje proto vyrazí i volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Tomu prý spolupracovníci vytipovali na 700 akcí, kde by se mohl objevit.

„Jako každý rok se i letos těším na festival Colours of Ostrava. Chtěl bych vás pozvat na středeční diskuzní fórum Meltingpot, kde budeme s Václav Bělohradský a Igorem Lukešem mluvit na téma „Česko mezi Východem a Západem“. Rád se tam uvidím i s vámi,“ anoncuje na webu ČSSD Zaorálek.

„To není tak, že bych si teď rozpomněl, že existují festivaly, ale určitě jich pár navštívím, protože jsem dostal pozvání,“ tvrdil Zaorálek v nedávném rozhovoru ve Studiu Blesk. Navštívit se chystá podle svých slov například i filmový festival v Uherském Hradišti.

VIDEO: Zaorálek bude mít o prázdninách co dělat. Vytipováno má prý 700 akcí. Navštívit ale nestihne všechny

Během léta chtějí politici vyrazit také na další festivaly, jako je například Sázava Fest nebo Benátská noc, jejímž hlavním partnerem je Rádio Impuls, které patří do mediálního impéria, které Babiš převedl do fondu.

melindala ( 18. července 2017 14:53 )

To jsou oba praskaci, se preci nevylucuje.

mirkazam ( 18. července 2017 11:18 )

jorka.... zdenekk nový nick,ale příspěvky pořád stejný jako přes kopírák....

melindala ( 18. července 2017 11:13 )

Doplnte si dalsi jmeno do titulku, jede tam i vekslak a stbak Horacek.

rumrum ( 18. července 2017 09:24 )

Sulini z bývalého KGB a StB si nedají pokoj

pomoooc-hori ( 18. července 2017 09:09 )

Kašpar zdenekk si přišel zase honit mikropindíka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa