Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Burky jsou primitivní a potupné, namíchl se Štětina. Chce plošný zákaz v EU

Autor: simao - 
13. července 2017
05:50

Zatímco Češi řeší dvě muslimky, které vyrazily do akvaparku v burkinách, Belgičané oficiálně zakázali zahalování žen včetně obličeje. Tedy nošení tradičních burek a nikábů. Belgie je po Francii další zemí, která se pro plošný zákaz rozhodla. A k rozšíření zákazu po celé EU by byl i europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09). Zakryté ženské obličeje považuje za známku primitivismu, naopak koupání v burkinách mu nevadí. Ani v Praze.

Zákaz kompletního zahalování muslimek v Belgii potvrdil v úterý Evropský soud pro lidská práva. Stejné rozhodnutí přitom padlo už dříve ve Francii. Burky –tedy tradiční oblečení muslimek, zahalující i jejich obličeje tkanou mřížkou – tam nejsou žádané.

Jako diskriminaci to označila dvojice žen – Belgičanka a Maročanka – z jejichž podnětu se Evropský soud zabýval právě tímto způsobem oblékání. A námitky zamítl. V Belgii tak nejsou na veřejnosti povolené ani nikáby, které na rozdíl od burek ponechávají odhalené alespoň oči.

„Primitivní maskulinní zvyk“

Proti burkám postupují další země, byť nekoordinovaně a v různých sférách. Například v Německu je nesmí nosit úřednice a členky armády, zahalování budou mít zakázané i řidičky. Lokální a dílčí zákazy mají také v dalších zemích.

Pro rozšíření plošných zákazů v rámci celé Evropské unie by byl i český europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09). „Zahalování tváře žen na veřejnosti je primitivní maskulinní zvyk. Jeho zákaz v celé EU dá najevo, že ženy už nelze ponižovat středověkými pravidly. Nošení šátků na hlavě má starou civilizační tradici, zahalování tváře je atavismus,“ upozornil na sociální síti. Podle něj jde o přežitek.

V reakci pro Blesk.cz Štětina uvedl, že ani ve francouzském Štrasburku, ani v belgickém Bruselu, kde pracuje, v posledních měsících a možná i letech neviděl mezi muslimkami žádnou zcela zahalenou tvář.

„Je tu samozřejmě mnoho muslimských žen, které chodí normálně v šátku, což nikomu nevadí a mně to také nevadí. Ale zahalené tváře tady nejsou a trvám na tom, že zahalování ženské tváře je primitivní maskulinní zvyk,“ zmínil Štětina. Nošení burky přitom označuje za „jeden z těch nejdrastičtějších způsobů zakrývání tváře, protože jde o mřížku, kterou ženy musí nosit přes tvář“.

Zahalená tvář jako překážka v identifikaci

V Belgii za porušení zákazu hrozí až sedm dnů vězení a pokuta až 137,5 eura (3370 korun). Francouzi jsou přísnější v pokutách i možném ročním vězení pro toho, kdo by ženu donutil se takto zahalovat.

Obě země obchází strašák terorismu. Europoslanec Štětina uvedl proto i bezpečnostní rozměr celé věci. Zahalená žena se nedá snadno identifikovat. „K tomu, aby mohl být člověk správně identifikován, musí mít tvář odhalenou. Nemůže přece mít žádná žena, ať je odkudkoliv, mít například ve svém pase tvář, která bude částečně zahalená. Tvář je součást lidské osobnosti a je potřeba ženám, které jsou nuceny k tomu, aby byly zahalovány, nějakým způsobem pomoct. Jsem i pro celoevropský razantní přístup,“ potvrdil Štětina.

Se zahalováním žen ve světě vyznavačů islámu má přitom Štětina dlouhodobější zkušenosti. Společně s novinářkou Petrou Procházkovou v minulosti vyrazil ještě coby novinář do afghánského Kábulu – a téma zahalování tamních žen nemohlo chybět. Točili totiž pro Českou televizi film Všechny ženy mého života. 

„Při točení jsme si uvědomovali, jak těžký úděl afghánská žena má. Na jedné straně je nucena zvykově, neboť Korán nic takového nepředepisuje, zahalovat svoji tvář. A na druhé straně často bývá ráda, že má tvář zahalenou, poněvadž v té primitivní, maskulinní společnosti, která je dodnes v Afghánistánu, je poněkud chráněna proti nevhodným a ponižujícím narážkám, výkřikům atd. na ulici,“ zavzpomínal Štětina.

Podle europoslance bude však ještě dlouho trvat, než se tamní ženy osamostatní. Upozornil, že ani tam není již nošení burky povinné. Šlo o jeden z prvních zákonů, které v okamžiku porážky Talibanu prosadil afghánský parlament.

Xenofobní reakce na muslimky v Praze Štětina odsoudil

Zatímco v Belgii se řešily nikáby a burky, Českem cloumají burkini. A to kvůli dvojici muslimek, které vyrazily v jejich tradičním koupacím „hábitu“, u kterého nechybí ani šátky přes hlavu, do akvaparku v Čestlicích.

Aquapalace Praha se na svém Facebooku bránil, že hygiena a bezpečnost návštěvníků je pro ně vždy prioritou, koupání ve venkovním oblečení je zakázáno, ale v tomto případě se za muslimky postavil. „Toto oblečení je vyrobeno z materiálu vhodného ke koupání. Jedná se o celosvětový trend, se kterým se nesetkáváme jen my,“ upozornil akvapark, aby dodal: „V tomto případě klientky nic neporušují.“

Europoslanec Štětina reakci akvaparku ocenil. „Prohlášení, které k tomu akvapark udělal, vítám a velice oceňuji jeho realistický přístup. Můj osobní názor je, ať se každý koupe, v čem může, pokud provozovateli toho koupaliště to nevadí. Akvaparku to nevadí, z hygienických důvodů to nepřekáží a všechny ty útoky na akvapark, na ty dvě muslimské ženy jsou směšné, hloupé, xenofobní,“ dodal pro Blesk.cz.

VIDEO: Europoslanec Štětina o zatykači, který na něj byl vydán. Nyní byl stažen

Video  Zatykač na europoslance Štětinu: Nemůže vycestovat mimo EU  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa