Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ISIS v úzkých: „Zažili svůj Stalingrad, ale hrozba útoků trvá,“ varuje expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. července 2017
05:19

Bitva o Mosul trvala dlouhé měsíce, Iráčané se nyní radují – výspa Islámského státu v jejich zemi padla. Co to znamená? Džihádisté zažili svůj Stalingrad a vyklízí další pozice, jenže stále je třeba mít se na pozoru, varuje bezpečnostní expert Miloš Balabán. ISIS tak patrně přijde o souvislé území, na kterém se od roku 2014 rozkládá. Jeho buňky však mohou přesídlit jinam. A nadále hrozí i útoky v Evropě. Nyní sice došlo na vítězství nad teroristy, ale nikoli finální.

Už před rokem předvídal, že tlak koalice proti Islámskému státu povede k tomu, že se Islámský stát tak, jak byl vyhlášen v roce 2014, rozpadne.

„Síly, které proti němu byly soustředěny, byly velmi velké. Islámský stát tomu nebyl schopen čelit. To, co se stalo, je samozřejmě dobře, i když je nutné poznamenat, že v případě Mosulu bojová operace proti Islámskému státu trvala poměrně velmi dlouho, zhruba 8 měsíců,“ upozorňuje Miloš Balabán ze Střediska bezpečnostní politiky.

Jako bitva u Stalingradu

Druhé největší irácké město Mosul již navštívil i premiér Hajdar Abádí – a vojákům k porážce Islámského státu osobně gratuloval. Označil to za velké vítězství. Radují se i další politici. „Mosul osvobozen od IS: Francie vzdává hold všem, kteří spolu s našimi vojáky přispěli k tomuto vítězství,“ zaradoval se na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Vůbec nebylo jednoduché dosáhnout tohoto strategického vítězství. Někteří to přirovnávají dnes dokonce k bitvě u Stalingradu. Je to jeho porážka, ale bylo vidět, že Islámský stát byl schopen svými silami proti té koalici poměrně dlouho vzdorovat,“ podotýká v reakci pro Blesk.cz Balabán. 

S narážkou na bitvu z druhé světové, kdy se střetli němečtí nacisté se Sověty. A neuspěli. Boje tehdy probíhaly od srpna 1942 do února 1943. A šlo o rozhodující sovětské vítězství v bojích na východní frontě.

Islámský stát nezanikne úplně, útoky hrozí dál

Důležitá událost se odehrála i nyní. IS však nadále ovládá část iráckého území, podle posledních odhadů jde však již pouze o 7 procent. V minulosti to přitom bylo 40 procent Iráku, které ISIS ovládal. Dnes drží už výrazně menší část – mj. města Tall Afar západně od Mosulu či město Káim u hranic se Sýrií.

Vládní síly zpět získaly již i města Ramádí a Fallúda, ISIS však dál okupuje i část území v Sýrii, kde zůstává situace složitá. Po jednání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem panuje na příměří na jihozápadě země, která je již šest let v občanské válce. I během bojů povstalců s vládními jednotkami Bašára Asada byl však Islámský stát také tady zatlačován.

Dál však brání mj. své centru Rakku. Dostává se nadále do úzkých, jenže... „Islámský stát zřejmě přijde o to, že bude moci říkat, že kontroluje nějaké souvislé území v té oblasti Iráku a Sýrie, nicméně nelze očekávat, že Islámský stát zanikne jako entita, která je schopná páchat teroristické útoky, případně rozšiřovat svoji ideologii i na jiná území. Sice ztratí základnu, ale vidíme, že buňky IS jsou schopné působit i v jiných oblastech,“ upozorňuje bezpečnostní analytik.

VIDEO: Teroristé z ISIS se neštítí ničeho. Armádní pyrotechnik odstraňoval bombu z těla sedmiletého chlapce

Kde najdou džihádisté útočiště?

Balabán zmiňuje např. Libyi, kde už sice utrpěl IS porážku (a přišel o město Syrta), ale v rozvrácené zemi, kde řádí pašeráci přepravující do Evropy migranty, mohou nalézt útočiště i vyštvaní džihádisté. Případně se vydat do jiných států – v africkém Sahelu, což je pás území na jižním okraji Sahary. Ale třeba i v Indonésii.

„Ideologie a islamistické skupiny budou působit i nadále. A to se potom týká i nebezpečí teroristických útoků v Evropě,“ podotýká Balabán.

„Nebezpečí je tak jasné. Pokud z EU bylo evidováno zpravodajskými službami a policií plus mínus pět tisíc lidí, kteří mají evropské pasy a bojovali v řadách ISIS, tak to znamená, že ti lidé se samozřejmě nevypařili a mohli se vrátit i do Evropy. Klidně tady můžeme mít lidi, kteří bojovali přímo v té oblasti a teď jsou v Evropě,“ říká odborník.

Varuje i před tím, že policie a zpravodajské služby v EU nemohou vše kontrolovat. „Když se podíváme na počty příznivců Islámského státu či radikálních islamistů v některých zemích – Švédsko, Spolková republika Německo, Francie – tak to nebezpečí tady je. A není malé,“ dodává Balabán.

VIDEO: Matka Čecha Jana, který se chtěl dát k ISIS. Skončil však u plzeňského soudu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa