Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci zkusí popáté prosadit Pařížskou dohodu. Trump téma klimatu opět odmítl

Autor: val - 
9. července 2017
20:00

Čeští poslanci se v úterý už poněkolikáté vrátí k ratifikaci Pařížské dohody. Zúčastněné státy zavazuje podílet se na zlepšování klimatu. Česká republika patří k posledním zemím, které ještě dohodu neratifikovaly. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to chce stihnout ještě do voleb, stěžuje si ale na „vnitřní boje“.

Pařížská dohoda se zaměřuje zejména na omezení emisí skleníkových plynů tak, aby se globální zvyšování teploty udrželo výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Česká republika se k dohodě připojila v roce 2015 spolu s dalšími téměř dvěma stovkami zemí. Jenže je zapotřebí ratifikovat dohodu ještě na úrovni národních parlamentů. Ten český patří k menšině, která ji dosud neschválila. Z Evropské unie je na tom stejně jen Nizozemsko, podle ministra životního prostředí Brabce budeme zřejmě poslední zemí Evropské unie, která ji ratifikuje.  

Parlament má přitom dohodu na stole už drahnou dobu. Senát dokončil ratifikaci v půlce dubna, Sněmovna ji poprvé začala projednávat v loni v listopadu, hned byla ale přerušena a stejně dopadly i další pokusy v prosinci, lednu a březnu. Pátý pokus budou mít poslanci v úterý.  

Zahradník: Autoři od nás chtějí peníze

Ačkoli prezident USA Donald Trump rozhodl počátkem června o odstoupení Spojených států z dohody a neoblomný zůstal i na summitu G20, podle Brabce se tím pro Českou republiku nic nemění. „My teď spíš řešíme náš vnitřní boj,“ citovala jej ČTK v polovině června, kdy si ministři životního prostředí zemí EU potvrdili, že na dohodě trvají. „Senát už ratifikaci schválil. Je to skutečně na Poslanecké sněmovně. My uděláme všechno pro to, aby Česká republika ještě v mandátu této vlády a této Sněmovny Pařížskou dohodu schválila,“ řekl Brabec. 

Jenže schválení brání hlavně občanští demokraté a nejhlasitější je v kritice bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník. „Podle mého názoru bychom měli ratifikaci Pařížské dohody odmítnout, nedat se strašit tím, že jsme už jedni z posledních, kteří jsme dohodu neratifikovali, že to pro nás bude znamenat nějakou ostudu nebo kdoví co ještě. To, že to pan ministr už bohužel podepsal a vláda schválila, na věci nic nemění. Poslanecká sněmovna je v této zemi suverén a vláda a její ministři jsou jí odpovědní,“ hřímal na jedné z minulých debat.

Někdejší lídr kandidátky ODS za Jihočeský kraj Jan Zahradník na programové konferenci strany 22. dubna v Praze. Někdejší lídr kandidátky ODS za Jihočeský kraj Jan Zahradník na programové konferenci strany 22. dubna v Praze. | ČTK

Zahradník zpochybňuje tezi o tom, že za klimatickými změnami stojí člověk. „Autoři totiž těch nápadů, jednak těch nápadů samotných a jednak návrhů na jejich řešení, od nás chtějí peníze. Chtějí obrovské množství peněz ze státního rozpočtu zemí,“ tvrdí a dodává: „Text dohody podle mého názoru vyjadřuje zoufalství jejích autorů nad tím, že se prostě během toho týdne nedařilo skloubit neúprosné požadavky ekologických aktivistů se zbytkem zdravého rozumu, který snad v hlavách zúčastněných politiků zůstal.“ 

Brabec: Růst teplot nemůže popřít ani Klaus

„To, co nemůže popřít ani Václav Klaus starší, a ani mladší, protože minimálně tedy Václav Klaus starší byl vždycky jako kofr na čísla, je fakt, že posledních 15 let každý rok překonává teplotní rekord toho minulého. A jsou to suverénně nejteplejší léta v historii měření teploty na Zemi. Já si myslím, že tohle jsou prostě fakta, která nelze nějakým způsobem popřít,“ oponoval mu v debatě Brabec.

Pařížská dohoda je na programu jako třetí pevně zařazený bod v úterý odpoledne. Do debaty už je opět přihlášen Jan Zahradník, ale také David Kasal z ANO. Pokud chce vláda ještě před volbami dohodu ratifikovat, jak deklaruje, bude si muset pospíšit. Má na to jen zbytek červencové schůze a zářijovou schůzi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa