Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček jede za Trumpem. Zeman upřednostnil dovolenou

Autor: ČTK, val - 
6. července 2017
08:37

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) bude ve čtvrtek zastupovat Českou republiku na vrcholné schůzce představitelů 12 zemí střední a východní Evropy, na kterou do Varšavy přijede i americký prezident Donald Trump. Hlava českého státu Miloš Zeman do Polska nedorazí, neboť je na dovolené na své chalupě na Vysočině.

Trump do Varšavy přiletěl už ve středu pozdě večer. Ve čtvrtek se nejprve sejde s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Následovat bude setkání s vedoucími představiteli 12 států zapojených do tzv. iniciativy Trojmoří, zahrnující země mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem; dohromady představují více než čtvrtinu rozlohy EU, více než pětinu obyvatelstva Unie, ale jen desetinu hrubého domácího produktu (HDP). Trojmoří podle serveru Onet.pl zapadá do historických koncepcí polských vůdců o vytváření protiváhy k Německu a Rusku.

Prezident Zeman se se svým americkým protějškem opět nesetká. Donald Trump mu alespoň před časem poslal dopis:

Záměrem iniciativy je posílit severojižní propojení kontinentu jako protiváhu současné osy ze západu na východ. Vybudování nových dopravních tras nebo vedení plynu či ropy má též pomoci snížit závislost na energetických surovinách z Ruska. S iniciativou loni přišli prezidenti Polska a Chorvatska Andrzej Duda a Kolinda Grabarová Kitarovičová, a pak se přidaly další, vesměs postkomunistické země. Kromě nich se zapojilo jen Rakousko.

Jak ale píše agentura AP, někteří signatáři dnes zaujímají zdrženlivější postoj v obavě, aby Trojmoří nepřineslo rozkol do oslabené EU. To ale zastánci iniciativy odmítají. „Tvrdit, že rozdělí Evropu, lze jen ze zlého úmyslu. Ve skutečnosti region jen více přiblíží 'staré Unii'. Smyslem iniciativy je posílit soudržnost, ne rozpad EU,“ tvrdí Bartosz Wisniewski z polského Ústavu mezinárodních vztahů.

Jan Hamáček může jen doufat, že jej Trump nezaskočí jako nedávno černohorského premiéra:

Trump před odletem do Hamburku na summit velkých ekonomik G20 ještě přednese půlhodinový projev k veřejnosti. V polské metropoli tak stráví vlastně jen několik hodin, jak poznamenal Onet.pl, zjevně v souvislosti s tím, že Varšava prezentuje Trumpovu návštěvu jako mimořádný úspěch polské diplomacie.

„Prezident USA chce v Polsku zlomyslně předvést Evropě, že dává přednost nacionalistickým vládám před evropským společenstvím. Trumpa a (vůdce polské vládní strany Jaroslawa) Kaczyńského zlobí všechna omezení jejich moci, ať právní, či soudní,“ usoudil britský publicista Edward Lucas v listu Gazeta Wyborcza. Návštěva podle něj poslouží oběma stranám, protože ukazuje, že Polsko není izolované a že Trump má v Evropě spojence. Může jít i o ocenění za to, že Polsko vynakládá na obranu více než dvě procenta HDP, a také signál Rusku, aby Polsko bralo vážně.

Trumpovi přicestovali do Varšavy už ve středu. Podívejte se, jak je Polsko přivítalo:

marais ( 7. července 2017 11:17 )

Polsko si hraje na velmoc?

ja01 ( 6. července 2017 11:32 )

To ale nemění nic na tom, že má pravdu.

borka30 ( 6. července 2017 11:28 )

zdenekk: - ty jsi tuplovaný vůl.

xiioma ( 6. července 2017 11:16 )

Nechápu co tam takový nedouk Hamáček dělá!

gabreta ( 6. července 2017 11:00 )

To seš na omylu. Zeman nemá ve zvyku někomu lízat koule. Na to je Hamáček odborník! Ty nakonec taky, tak že jsi mohl vyrazit s ním!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa