Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Koupili za balík český klenot.“ Plzeňské pivo zaplaví žíznivé Japonsko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. července 2017
06:30

České pivo se znovu chystá do světa. Tentokrát „zaplavit“ daleké Japonsko. Piva lační Japonci jsou druzí největší investoři v Česku. Letos na jaře pak dokončili jeden z velkých obchodů v poslední době - a za pořádný balík si koupili plzeňský pivovar. Dlouhodobě mají zájem o český chmel, nyní chtějí do Japonska exportovat přímo i české pivo. To japonské pro změnu ochutnal při své návštěvě země vycházejícího slunce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Plzeňský pivovar koupila japonská společnost Asahi, která již dnes ve své zemi vaří prémiové pivo z českého chmele. Nyní by chtěla do Japonska dovážet přímo vyhlášený produkt z plzeňského pivovaru, který Češi pijí po hektolitrech.

„Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj nekoupil nějaký finanční investor, ale že ho koupila jedna z klíčových japonských potravinářských firem,“ uvedl na dotaz Blesk.cz ohledně téhle velké japonské investice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) během návštěvy japonského Kjóta.

VIDEO: Sobotkova mise v Japonsku: Tokio, Hirošima, šinkazen i saké

Japonci koupili český klenot

Český premiér upozornil, že Asahi má padesátiprocentní podíl na japonském trhu s pivem. „Chystají se uvést plzeňské pivo na japonský trh, kde se téměř vůbec neprodává,“ podotkl Sobotka na adresu jednoho z největších světových producentů piva, který atakuje s novou akvizicí v podobě plzeňského pivovaru TOP 10 pivovarských společností. 

Skupina Asahi zaplatila za Plzeňský Prazdroj a další východoevropské pivovary 7,3 miliardy eur (191,7 miliardy korun). Na „plzeň“ z toho padlo zhruba 60 procent. „Pro ně to mělo obrovskou hodnotu a význam. Berou to tak, že si koupili klenot v rámci světového pivovarnictví,“ řekl Blesk.cz generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Během státní návštěvy Japonska zavítal Sobotka právě i do centrály společnosti Asahi. A ochutnal jejich prémiové pivo Asahi Super Dry. Chutnalo mu, prozradil na něj Kučera.

VIDEO: Sobotka je rád, že plzeňský pivovar koupila japonská firma

Novinky? Plechovky na 0,75 i 0,25 litru

Japonci převzali plzeňský pivovar 31. března. Dlouhých 17 let jej předtím vlastnila pivovarnická skupina SABMiller. Asahi již začalo i s investicemi - pořídilo novou linku na pivní plechovky, která umožní stáčet pivo nejen do klasických půllitrových a třetinkových obalů.

V plánu jsou nové plechovky na 0,25 litru a 0,75 litru zlatavého moku. Trh si to prý žádá. „Prazdroj a Asahi spojuje nejen hluboká úcta k tradici, ale i ohromná vášeň pro inovace. Budeme tak jistě i nadále rozvíjet tradiční českou pivní kulturu a podporovat zájem o čepovaná piva i reagovat včas na změny v chování spotřebitelů a nabízet jim inovace našich produktů,“ uvedl při převzetí pivovar Tom Verhaegen, generální ředitel pro ČR.

S novinkami je spjato i plánované rozšíření varny piva. „Japonci říkali, že je velký zájem od jejich sládků, aby se přijeli podívat teď už do jejich firmy, jak se to vlastně vaří, co to znamená. Mají na to obrovskou pozitivní vazbu i zevnitř země,“ podotýká Kučera.

Asahi má regionální centrálu v Praze. Spotřeba piva v Japonsku je přitom oproti Česku třetinová. Ale českému pivu mohou Japonci přijít na chuť, věří investoři. „Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel jsou pro Asahi velmi důležité a vidí velkou budoucnost v Asii i v Evropě. Potenciál je obrovský,“ řekl ČTK Grant McKenzie, marketingový ředitel Asahi Breweries Europe.

Šéf CzechInvestu Kučera souhlasí. „Jakmile je tam (v pivu) český chmel, tak to Japonci berou, že je to nejvyšší možná kvalita. Velice také chválili žatecký chmel,“ říkal během návštěvy Japonska.  

VIDEO: Jak se obchoduje s Japonci? Šéf CzechInvestu Karel Kučera v rozhovoru pro Blesk.cz

bizon_pepa ( 7. července 2017 01:30 )

Proc tedy to tvrzeni, ze amici vyrabej sracku?

zkzkz ( 6. července 2017 23:41 )

gabreta ( 6. července 2017 20:23 )

Mám a obojí! Němce by si mohl tím srovnáním tak akorát nasr*at!!

Ungsa ( 6. července 2017 19:36 )

Pozavírat je všechny, jak nemůže být nějaký viník, když české pivo vlastní cizina, někdo ho musel prodat a na smlouvě je určitě jeho podpis.

Ungsa ( 6. července 2017 19:33 )

Trochu slušnosti by vám neuškodilo, nejste tady na chatu sami. Vytvořte si stránky, kde si budete sprostě nadávat, když vás to tak baví a nemáte slovní zásobu. Slušní lidé vám tam chodit nebudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa