Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahodí armáda maskáče? Ke Stropnickému kupují valašské kroje za 170 tisíc

Autor: val - 
5. července 2017
06:40

Budou se čeští vojáci nově maskovat pomocí valašských lidových krojů? I to by mohlo napadnout laika při pohledu do registru smluv. Ministerstvo obrany pod vedením Martina Stropnického (ANO) totiž nakupuje sedm desítek takových oděvů za téměř dvě stě tisíc korun. Vysvětlení je ale nakonec snadné – zdobené haleny, vesty a sukně nenafasují bojové jednotky, nýbrž Vojenský umělecký soubor Ondráš.

V registru smluv, který funguje od loňska, není nouze na perličky. Nedávno to byla například smlouva na zhotovení sarkofágu na Pražském hradě, pro kterou se řada lidí mylně domnívala, že se snad současná hlava státu zhlédla v manýrech dřívějších panovníků a dopředu si pořizuje honosné místo posledního odpočinku.

A pozornost upoutala také smlouva ministerstva obrany na pořízení bezmála 70 kusů oděvů, za které dá resort i s DPH 171 tisíc korun, přičemž ceny jednotlivých položek se pohybují v rozmezí od 25 tisíc do 35 tisíc korun.

Kroje pro umělecký soubor

Konkrétně se jedná třeba o 15 krojových sukní a stejný počet zástěr, ženských vest nebo halenek. K tomu čtvery mužské vesty a patery kalhoty. Vše zhotovené na míru.

Ukázka krojů, které poptává ministerstvo obrany pro soubor Ondráš Ukázka krojů, které poptává ministerstvo obrany pro soubor Ondráš | Repro Registr smluv

Na co tedy resort podobnou parádu potřebuje? „Ministerstvo obrany je zřizovatelem Vojenského uměleckého souboru Ondráš, který má více než 60letou tradici. Zhruba sto členů každoročně realizuje 150 až 200 vystoupení. Kroje jsou určené pro tanečníky a hudebníky souboru,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí ministerstva Petr Medek.

Potvrzuje to i samotný soubor. „Díky svému zřizovateli může soubor pracovat v profesionálních podmínkách a také proto klade velký důraz na profesionální práci a interpretační úroveň všech svých členů,“ stojí na jeho webu.

ivoadler ( 5. července 2017 11:06 )

Nevidím na tom nic mimořádného. V maskáčích tancovat nebudou. Ve srovnání s tím, co se prochlastá v Karlových Varech je to zanedbatelná částka.

moiaza ( 5. července 2017 10:21 )

No konečně ta naše armáda Švejků bude aspoň slušně vypadat. No ne nadarmo ji vede komediant. Možná protivníka utancuji k smrti. Peníze šly správným směrem do správné věci. Jen tak dál. Slušivou armádu nemá jen tak někdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa