Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Českého poslance nepustili na Ukrajinu: Šarapatka uvázl na letišti v Kyjevě

Autor: bru/ČTK - 
3. července 2017
13:06

Ukrajinské úřady nevpustily v neděli nezařazeného poslance Milana Šarapatku na Ukrajinu, kam cestoval s dalšími členy delegace do Parlamentního shromáždění NATO. Šarapatka musel zůstat v Kyjevě v letištním tranzitním prostoru, dnes se vrátil do Česka. ČTK řekl, že ukrajinské úřady mu svůj postup nezdůvodnily.

Ptal jsem se výslovně, co bylo příčinou, oni mi řekli, že mi to nemusí sdělovat. Skutečně jsem zůstal v tranzitu, zatímco mí kolegové odjeli,“ uvedl Šarapatka. Postup ukrajinských úřadů ho, jak řekl, zaskočil. Věc chce řešit. „Požádám ministra zahraničí o protestní nótu, požádám předsedu Sněmovny o reciproční zákaz cestování některých ukrajinských poslanců,“ řekl.

Šarapatka pozorovatelem na Krymu

Šarapatka byl před třemi lety na Krymu jako pozorovatel referenda o připojení ukrajinského poloostrova k Rusku. Do souvislosti s nynějším nevpuštěním na Ukrajinu to ale nedává. „Od té doby jsem na Ukrajině několikrát byl s týmž pasem, nikdy nebyl žádný problém,“ podotkl. Ukrajinská strana podle poslance o nynější cestě dopředu věděla a mohla tedy s předstihem sdělit, že na Ukrajině není žádoucí. Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává.

Členové stálé delegace do Parlamentního shromáždění NATO cestovali na Rose-Rothův seminář. Cestu schválil v půlce června sněmovní organizační výbor. Kromě Šarapatky vycestovali sociální demokraté Antonín Seďa a Václav Klučka, Martin Sedlář (ANO) a Josef Nekl (KSČM).

Bezpečnostní stopka

Poslanec Seďa ČTK sdělil, že věc ohledně Šarapatky řešil v neděli s českým velvyslancem Radkem Matulou a tajemnicí delegace Ivou Masaříkovou. „Podle mých informací má do roku 2018 zakázaný pobyt na Ukrajině z bezpečnostních důvodů. Z jakých, to nemusí ukrajinské orgány zveřejňovat,“ uvedl Seďa. Po návratu se chce na tento problém zeptat ministerstva zahraničí.

Loni v lednu ukrajinská diplomacie podle místních médií protestovala proti soukromé cestě komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují separatističtí povstalci. Letos dostal pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík, protože se zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem.

tgbg ( 4. července 2017 08:43 )

Měli tomuto komunistickému debilovi rozmlátit rovnou dršťku!!!!

salto ( 4. července 2017 07:52 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa