Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český poklad láká svět. Japonci chtějí naše lithium pro továrnu na baterie

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. července 2017
05:20

Pod Krušnými horami se skrývají evropsky velmi významné zásoby lithia, které přitahují i zahraniční pozornost. A ohledně využití „českého pokladu“ se už nyní vedou vášnivé spory. Ještě se nestihlo ani kopnout do země, a už se ozývá křik, že nám hrozí lithiová krádež. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se tyto obavy snaží mírnit. O lithiu se zmínil v Japonsku i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Japonci by jej totiž rádi použili do baterií pro elektromobily.

V České republice jsou Japonci druhými největšími investory a teď se otevírají i další možnosti spolupráce mezi oběma zeměmi. „Patříme mezi země, které se v rámci EU staly branou pro japonské investice,“ upozorňuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který s delegací zamířil do Japonska jako první šéf vlády po 12 letech.

Na evropský trh přes Krušné hory

Během Sobotkovy návštěvy přišla řeč i na jednu specifickou možnost spolupráce – v oblasti lithia. Česko totiž disponuje velkými zásobami v oblasti Krušných hor. Pod Cínovcem se bez nadsázky nachází poklad. Jen není úplně jasné, jakou má přesně hodnotu.

Lithium je cenným kovem používaným pro baterie do přenosných zařízení – pro mobily, notebooky či třeba různá odborná zařízení. A počítá se i s jeho čím dál tím větším využitím v automobilovém průmyslu, ve vozech s elektropohonem.

Právě továrnu na elektrolyt pro elektrická auta se chystají Japonci otevřít v Pardubicích. Konkrétně jde o japonskou firmu Central Glass, která už takové továrny má kromě své domoviny třeba i v Číně a Jižní Koreji. Nyní plánují expanzi na evropský trh a bránou sem pro ně může být právě Česko. 

Sobotka: Můžeme být lithiovým uzlem Evropy

Sobotka vidí v oblasti spolupráce s Japonskem do budoucna prostor. „ČR má potenciál stát se lithiovým uzlem Evropy. Tento potenciál dokládá i nedávné rozhodnutí japonské společnosti otevřít továrnu na výrobu lithiových baterií v Pardubicích,“ říká premiér.

S lithiem se pojí ale také několik problémů. V Česku ho zatím nemá kdo těžit a není ani jasné, jak výnosné to bude. Mezi laickou veřejností přesto panují obavy, aby nebyla těžba a zpracování lithia svěřena ryze zahraničním firmám. A aby ČR skutečně měla z tohoto „pokladu“ odpovídající profit.

VIDEO: Premiér Sobotka i ministr Havlíček se v Japonsku projeli i rychlovlakem

Havlíček: Lithium je velmi cenná surovina

Na české obavy reagoval přímo v Japonsku ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). „Mohu je chápat, nicméně myslím, že zde stále existuje prostor, aby se některé státní instituce z ČR, případně státní podniky, do tohoto procesu zapojily,“ řekl Blesk.cz při rozhovoru v Tokiu.

Havlíček zmínil státní podnik Diamo, který dle něj intenzivně mapuje možnosti spolupráce se zahraničními partnery a šance na projektech spolupracovat společně.

Ministr průmyslu a obchodu si podle svých slov uvědomuje, že v Česku probíhá v poslední době poměrně intenzivní debata o možnostech využití lithia. „Lithium je strategickou a velmi cennou surovinou v dnešní době. Je to velmi perspektivní oblast spolupráce,“ říká.

„Je to všechno ve stadiu průzkumných prací. Soukromé firmy, které si požádaly o stanovení průzkumu, tak na tom intenzivně pracují. Dá se předpokládat, že během několika let, možná třech čtyřech let, by mohlo dojít i k faktické těžbě lithia,“ pokračuje ministr.

Japonská cesta? Proč ne, hlásí ministr

Ke spolupráci s Japonci v oblasti lithia pak Havlíček podotýká, že právě tato cesta se mu zamlouvá. „Svůj závod mají v Pardubicích, spolupracují s místními školami – jak se střední, tak vysokou školou. Myslím, že to je právě ta cesta, kterou bychom se chtěli do budoucna vydat,“ uvedl.

Japonci se nyní chystají v Pardubicích postavit novou výrobní halu, na její základní kámen slavnostně poklepali 1. června.

„My bychom hlavně rádi, aby se lithium, které se v Česku v budoucnu vytěží, také v České republice zpracovávalo a využívalo v rámci výrobního procesu. Jde o to, aby firmy, které budou s lithiem dále pracovat, to dělaly v ČR. Je to surovina, která má obrovský potenciál a z hlediska zpracovatelského průmyslu vysokou přidanou hodnotu,“ dodal pro Blesk.cz Havlíček.

I jeho resort by tak rád zabránil tomu, aby se vytěžené lithium zpracovávalo za hranicemi, což by český zisk z cenného kovu skutečně snížilo.

Milann ( 4. července 2017 13:39 )

Sobotkovy by měl parlament cokoli podepisovat bez jejích souhlasu, nedá se mu věřit a to kvůli Bakalovi a OKD s těmi tisíci byty.

zadnice ( 4. července 2017 09:50 )

Pozor na Sobotku, rozhoduje a tajně podepisuje věci o kterých se občané a dokonce i "polustraníci" dozví až ze zahraničních médií! Dokonce i přes zkaz parlamentu!!!

kukuku ( 4. července 2017 08:50 )

No Ty na to máš intelekt, aby ses k tomu vyjadřoval. Dokážeš aspoň vygůglovat, kolik má bilion nul a za kolik by se teď ten uran dal prodávat Rakušákům jako palivo do jejich jaderné elektrárny ?

tgbg ( 4. července 2017 08:39 )

Lidé se bojí, že bude rozkraden!!! KOMUNISTIČTÍ VYVRHELOVÉ A HOVAD ROZKRADLI A VYPLUNDROVALI ČESKÝ URAN ZA BILIONY KORUN!!!!! STÁLE ZA TO NEBYLI POTRESTÁNI, STEJNĚ JAKO ZA PODPORU RUSKÝCH VRAHŮ A OKUPANTŮ!!!!!!

kukuku ( 4. července 2017 08:09 )

Hlavně na to jít v duchu ideologie ODS: Stát je špatný hospodář, státní podnik nemůže fungovat, ani když má v ruce tuto slepici připravenou snášet zlatá vejce. Proto zprivatizovat a hlavně ať do toho normální plebs nevidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa