Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ještě dnes je čas na podání daňového přiznání. Jinak hrozí pokuty

Autor: ČTK - 
3. července 2017
07:28

Dnes je konečný termín pro odevzdání a uhrazení daně z příjmu za loňský rok pro poplatníky, kteří využívají služeb daňového poradce nebo podléhají povinnému auditu. Do čtvrteční půlnoci podle údajů Finanční správy lidé podali 2,6 milionu daňových přiznání, tedy stejně jako loni. Z toho bylo 2,19 milionu přiznání k dani z příjmu fyzických osob a 410.000 k dani z příjmu firem.

Letos lidé odevzdali v prvním termínu do 3. dubna 1,94 milionu daňových přiznání k dani z příjmu za rok 2016. Jde o zhruba stejný počet jako loni. Elektronickou formu podání zvolilo 14 procent fyzických osob a 89 procent firem. V bezsankční lhůtě do 10. dubna lidé podali 2,27 milionu přiznání.

Odklad podání daňového přiznání díky daňovým poradcům využívají v Česku zhruba dvě pětiny firem a třináct procent fyzických osob, informovala daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová. Mezi výhody využití služeb daňových poradců patří podle ní například to, že podnikatelům nehrozí pokuty za špatně vyplněné nebo chybně odeslané formuláře. Poradce rovněž ručí za včasné odevzdání přiznání, odpovědnost ovšem již nemá v případě placení daně.

Štarmanová upozornila, že podstatné je datum 12. července. V případě, že se totiž samotné podání daňového přiznání opozdí pouze o pět pracovních dnů, žádné sankce nehrozí.

VIDEO: ČSSD slibuje do pěti let průměrný hrubý měsíční plat 40 tisíc korun. Je to reálné?

Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze stanovené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta bude pět procent ze stanovené daně, minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 Kč finanční úřad nevyměřuje. U placení daně za každý další den naskakuje úrok z prodlení, který aktuálně činí 14,05 procenta z výše dlužné daně za rok.

Bocian ( 3. července 2017 07:49 )

https://nejhorsi.cz/reakce/cervenec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa