Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teror v Paříži? Spíš vás srazí auto na přechodu, tvrdí český velvyslanec

Autor: Vera Renovica - 
1. července 2017
06:19

Do davu před mešitou na předměstí Paříže se ve čtvrtek pokusil najet útočník. Incidentu na jihovýchodě města tentokrát zabránily bezpečnostní bariéry. Od začátku roku ale naopak islamisté v Paříži zaútočili pětkrát, ve čtyřech případech v hlavním městě. Právě tady je od února velvyslancem Petr Drulák (44). A jak ale řekl v rozhovoru pro Blesk, metropoli pořád považuje za bezpečnou.

Paříž žije ve strachu z útoků, kterých je čím dál tím víc. Mění se atmosféra ve městě?

Nemůžu zaznamenat za těch pár měsíců nějaké výrazné změny. V únoru letošního roku Francouzi už žili s rizikem hrozeb teroristických útoků a zrovna tak s ním žijí dnes. To, že došlo k několika izolovaným incidentům, nezměnilo vůbec nic.

Je tady s vámi vaše rodina?

Jsem tu sám. Rodina, manželka i děti zůstaly v ČR. Já jsem střídavě v Paříži, střídavě v Praze, podle toho, jaké mám povinnosti.

Mají o vás starost?

Myslím si, že rozumí té bezpečnostní situaci tady a vědí, že zas tak výjimečná není.

Slyšela jsem od vašich spolupracovníků, že se ale některým místům ve městě vyhýbají, protože tam je riziko útoku větší. Vy to tak nemáte?

Když se nějakému místu vyhnout máte, tak Francouzi zajistí, že se tam nedostanete. Je tam kordon policistů. Shodou okolností, když došlo k tomu poslednímu útoku na Champs-Élysées (islamista autem plným výbušnin najel do policejního vozu a zemřel, pozn. red.), byl jsem na cestě na ministerstvo vnitra, kde jsem měl jednání. Dostali jsme se ke kordonu a přes něj už nás nechtěli pustit. Trochu jsem vyjednával s těmi policisty a vysvětlil, proč musím na ministerstvo vnitra, a oni nás tam s doprovodem dopravili.

Takže k Eiffelově věži a na další turistická místa, která jsou vytipována jako objekty možných útoků, chodíte?

Tak když tady bydlíte, je těžké se vyhýbat okolí Eiffelovy věže (hned u dominanty Paříže je umístěna česká ambasáda a zároveň rezidence velvyslance, pozn. red.). Některé věci se mohou stát. Může vás srazit auto na přechodu a může se vám i stát, že se připletete k nějakému teroristickému útoku. Ale ta pravděpodobnost toho druhého je mnohem nižší než pravděpodobnost toho prvního, tedy banální dopravní nehody.

Tedy berete to statisticky.

Přesně tak.

A co strach ve společnosti, u běžných Pařížanů? Cítíte ho?

Nemám ten pocit. Samozřejmě ti Francouzi žijí s tím, že k útoku může dojít, ale nemyslím si, že by to nějak zásadně změnilo jejich styl života. Venkovní kavárny jsou pořád plné a i místa, která jsou exponovaná, přitahují davy: Louvre, Eiffelovka, Montmartre… Změna je v tom, že vidíte mnohem častěji policisty či vojáky v ulicích. Ale to podle mě spíše řada lidí ocení.

Co byste doporučil českým turistům, kteří se už od útoku v Bataclanu roku 2015, při němž teroristé zabili 90 lidí, zdráhají do Paříže jezdit?

Moje doporučení je přistupovat k Francii jako k normální bezpečné zemi. My často řešíme různé konzulární případy a ani jeden není spojen s terorismem. To znamená: někdo vás okrade. Nebo vás stihne nějaká srdeční nevolnost. Nebo máte autonehodu. Mé rady jsou proto jenom: chovejte se rozumně a zachovávejte běžnou opatrnost. A to je vlastně všechno, co se k tomu dá říci.

Vy jste původní profesí politolog a odborník na frankofonní země. Proč zrovna v Belgii či ve Francii nyní vidíme tolik útoků?

Není tu těch problémů víc než třeba ve Velké Británii, takže bych řekl, že to souvisí s koloniálním dědictvím. Jak Francie, tak Belgie, tak Velká Británie jsou země, které měly velké koloniální říše, což jim přinášelo spoustu výhod, ale dnes to přináší určité nevýhody. K migraci docházelo, když se ty říše hroutily. Německo například nebylo koloniální říší, ale v důsledku potřeb německého ekonomického zázraku v 60. letech importovalo levnou pracovní sílu z Turecka.

Tedy vy tvrdíte, že je tam přímá úměra? Tedy je-li v zemi hodně migrantů z muslimských zemí, bude v ní pak hodně radikálních islamistů?

Takhle jednoduše bych to neřekl, ale dochází k tomu, že v malé části muslimských komunit dochází k radikalizaci, a řada teroristických útoků s tím souvisí. Ale pak je tedy nutno říci, že Evropa má i svoji vlastní teroristickou tradici. V 70., 80. a 90. letech to byly děti ze střední třídy. V Itálii Rudé brigády, v Německu frakce Rudé armády, ETA ve Španělsku, IRA v Irsku. V současnosti se většina útočníků rekrutuje z radikalizovaných islámských skupin, ale dřív tomu bylo jinak a myslím si, že za několik desítek let to zase mohou být úplně jiní lidé.

Kde je tedy ta příčina?

Na to nedokážu úplně jednoduše odpovědět. Tady ve Francii se o tom vede poměrně velká debata a někteří zdůrazňují prvky týkající se radikálního islámu, který se liší od jiných větví islámu. Na druhou stranu tady máme vlivné myslitele, kteří říkají, že to s náboženstvím nesouvisí a že to je boj generací. Té mladé vůči rodičům. A dětí proti většinové společnosti. Ta vysvětlení jsou různá a v každém je možná kousek pravdy.

Jsou Francouzi vůči »svým« muslimům tolerantní? Strany a politici, kteří bojují proti migraci, nebyli ve volbách neúspěšní.

Nevím, co všechno do té tolerance zahrnujeme. Řada muslimů se dokázala na společenském žebříčku propracovat nahoru. To znamená: není výjimkou, že i ve vysoké státní správě najdeme muslimy. Na druhou stranu záleží na rodinném zázemí. Máte tady oblasti na předměstích, kde lidé tak jasnou perspektivu nemají – a ve většinové francouzské společnosti vzbuzují obavy. Takže na tohle není nějaká úplně jednoduchá odpověď.

Evropská komise zahájí řízení s Českou republikou a dalšími zeměmi za to, že nechtějí na základě členskými státy odhlasovaných kvót přijímat uprchlíky. Jak to vidí ve Francii, která je spíše prouprchlická?

Já jako velvyslanec České republiky vnímám, že se česká vláda nějakým způsobem rozhodla – a to je rozhodnutí, které já tady vysvětluji. Pro Francii to teď velké téma není, ale Francouzi si kladou otázku, stejně jako my všichni, jak nastavit evropský systém tak, aby fungoval. Všichni totiž víme, že úplně nefunguje. Aby zadržoval lidi, kteří sem nemají přijít, a aby ti, kteří sem přijít mají, dostali šanci se rozumně integrovat. Takhle zní ta debata. A pak záleží, až se ten systém bude reformovat, jaká bude pozice Česka a dalších států.

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron však prohlásil, že východoevropským státům EU slouží jen k čerpání peněz a nezajímají je hodnoty.

Je důležité, že se prezident Macron měl nedávno možnost setkat s nejvyššími představiteli V4 (Polsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, pozn. red.) v Bruselu. Tam si možná mnohé vyříkali. Ale jeden z úkolů velvyslance je trochu Francii vysvětlovat střední Evropu a bránit se jednoduchým zkratkám, které se ve francouzských diskuzích občas objevují. Vysvětlovat, jaká jsou naše stanoviska, proč ta stanoviska mají smysl a co za nimi stojí.

Daří se vám to?

Pokud o tom mám možnost mluvit s novináři či diplomaty, myslím, že jsem schopen dát vysvětlení, které má hlavu a patu. To znamená: je to určitá interpretace světa. Snažím se zajistit, aby ta naše interpretace světa tady byla známá.

Pere se to ve vás, když musíte hájit věci, se kterými nesouhlasíte?

To je celkem jednoduchá situace. Kdybych cítil nějaký nepřekonatelný rozpor, tak bych z té funkce odešel.

Vážně jste tak nekompromisní? Tohle je dost prestižní funkce…

Buď to cítím jako rozpor nepřekonatelný, anebo jako nějaký, který se překlenout dá. To je ale spíš otázka psychologická.

Stál jste někdy před situací, kdy jste tedy o odchodu zauvažoval?

Zatím to po dobu mého působení v Paříži nikdy tak silné nebylo.

Video z klubu Bataclan, ve kterém zaznívají první výstřely

Video  Video z klubu Bataclan, ve kterém zaznívají první výstřely.  - YouTube

Video se připravuje ...

Město lásky, nebo násilí?

Už po staletí krásná Paříž přitahuje milenecké páry. V poslední době je ale také dějištěm krvavých teroristických útoků – ten nejhorší v historii zažila v listopadu 2015, kdy islamisté vraždili na několika místech ve stejný večer. Celkem 90 lidí zabili na koncertě kapely Eagles of Death Metal v klubu Bataclan. A ani letos to nevypadá, že by aktivity militantních muslimů ustaly…

  • 3. února 2017: Egypťan, hlásící se k takzvanému Islámskému státu, poranil mačetou francouzského vojáka, který hlídal muzeum Louvre. 
  • 18. března 2017: Zastřelili na pařížském předměstí radikálního francouzského muslima, původem ze severu Afriky, když se snažil vojákovi vyrvat zbraň. 
  • 20. dubna 2017: Muslimský terorista s francouzským občanstvím zaútočil kalašnikovem na bulváru Champs-Élysées na policii. Jednoho zabil, dva další zranil. S vážnými zraněními skončila i turistka z Německa. Teroristu poté zastřelili. 
  • 6. června 2017: Francouzská policie zastřelila alžírského doktoranda před katedrálou Notre-Dame poté, co zaútočil na muže zákona kladivem a vážně ho zranil. 
  • 19. června 2017: Radikální islamista na bulváru Champs-Élysées najel autem plným výbušnin do policejního vozu. Policie ho zabila.

Více informací o útocích v Evropě ZDE

Nezadat ( 2. července 2017 11:23 )

U nás pitomci pomlouvají,že Zeman pije,ale co si mám myslet o velvyslancovi v Paříži,když to prase je neustále ožralý,jelikož ještě nevylezl na ulici se podívat co se tam ve skutečnosti děje a vydává turisty všanc teroristickým útokům.No co dělat když ministr zahraničí je totální kosočtverec a zajímá ho jen koryto.

fotrpjotr ( 1. července 2017 09:31 )

Tak proč tam je stále výjimečný stav,kvůli mravencům?

jir-ka ( 1. července 2017 07:37 )

Pan velvyslanec zřejmě žije v jiné Paříži . Navíc sám říká , že jsou místa kde je policie nikam nevpustí . Tak si trochu protiřečí . Zkusil si večer projít se po ulici ? Jestliže nemohu svobodně a bezpečně procházet místa , která byla kdysi vyhlášená svou atmosférou , architekturou a přátelskými lidmi , tak už není Paříž tím , co bývala dříve . Je to konec té kdysi krásné Paříže a koukat na ty hordy opic , které dělají bordel , napadají a páchají trestnou činnost za přihlížení žándárů , tak takovou Paříž si není třeba vidět . Viva La Makarón .

mikade ( 1. července 2017 07:21 )

" Ludvo, jak řikám, jestli si ten fotbal neprosadíš tak jsi u mne mrtvej muž"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa