Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš v nové nahrávce „tepe“ Havla. A policie prý sbírala kompro na Chovance

Autor: vei - 
29. června 2017
13:00

Část bývalých i současných policistů měla sbírat kompromitující materiál na ministra vnitra a nyní i úřadujícího předsedu ČSSD Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Informuje o tom Český rozhlas. Do celé sítě měl být zapojený i bývalý novinář Mladé Fronty Dnes Marek Přibil, který figuruje na uniklých nahrávkách s šéfem ANO Andrejem Babišem. Přibil to ovšem popírá. Ve čtvrtek zároveň vyšla další nahrávka, tentokrát se na ní řeší bývalý prezident Václav Havel.

Několik měsíců podle Radiožurnálu sbírala skupina bývalých i současných policistů kompromitující materiály na ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ty pak údajně předávala dnes už bývalému novináři MF Dnes Marku Přibilovi a ten je zas nosil Andreji Babišovi. Investigativní novinář Janek Kroupa na to prý přišel náhodou – při pátrání po tom, kdo stojí za jménem Julius Šuman, který zveřejňuje nahrávky, na nichž figuruje i šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Pokud mám něco nazývat ohrožením demokracie, tak je to vytváření paralelních struktur, které účelově vytvářejí materiály, které mají de facto dehonestovat buď jmenované, nebo volené představitele státu," sdělil Radiožurnálu ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Tuto informaci od vás v tuto chvíli slyším poprvé. Je pro mě doslova šokující, že v těchto nestandardních praktikách mají prsty policisté nebo bývalí policisté," řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Exnovináře Přibila prý zásobovali informacemi bývalý policejní důstojník z týmu Kobra Milan Večeřa, který teď podle Přibila pracuje na Generálním finančním ředitelství, a to spadá pod ministerstvo financí. Novináři údajně nabízel nahrávku Chovance z jeho pražské vily, na které měli být nejen policisté, ale také někteří sociální demokraté. Druhým mužem, který měl nosit Přibilovi informace, byl také bývalý policista - Stanislav Hájek. Dokumenty pak Přibil údajně předával právě Babišovi.

Právě o kompromitujících materiálech na Chovance mluvil Přibil s Babišem na uniklých nahrávkách.

Vše je jinak?

Pro DVTV bývalý novinář Přibil ale popřel, že by s policisty tímto způsobem spolupracoval. „Že by mně policisté dávali nějaké kompro materiály na ministra Chovance je absolutní nesmysl,“ tvrdí Přibil. Nepopírá ale, že například s Hájkem se velmi dobře zná.

„Nás pojí letité přátelství, kdy on nezištně pomohl mému umírajícímu kamarádovi, nebyl nikdy intenzivním zdrojem mých informací,“ tvrdí Přibil, podle kterého byl Hájek s třemi vysokými školami a několika světovými jazyky jeden z nejchytřejších policistů u nás.

Veřejně se také Přibil poprvé vyjádřil k tomu, jak mohly zmiňované nahrávky s Andrejem Babišem vzniknout a dostat se na veřejnost. On sám popírá, že by stál za nahráváním bývalého vicepremiéra. Podezření má ale na ministra Chovance. Ten to ovšem už dříve pro Blesk.cz odmítl.

Chovanec pro Blesk.cz odmítl, že by stál on nebo jeho lidé za nahráváním vicepremiéra: 

Video  Chovanec o odposleších Babiše: Odmítám, že by to udělali policisté  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Na schůzkách s panem Babišem jsme byli sami,“ popisuje Přibil, který se údajně sešel s Babišem jen třikrát a vždy v průhonické Sokolovně.

„Já se domnívám, že si to zadal jistý ministr, pod něhož spadá jistá služba, která si to zadala jisté soukromé agentuře, která si k tomu mohla někoho najmout, mohli něco nainstalovat, například do mobilního telefonu nějakou aplikaci, a takto to mohlo vzniknout,“ popisuje svou tezi o vzniku nahrávek DVTV Přibil s tím, že mu mohli do telefonu nahrát něco například na Generální inspekci bezpečnostních sborů, kde musel při podání vysvětlení ke svému článku odevzdat asi na hodinu i svůj telefon.

„Je to moje domněnka, je to v rovině spekulace, nemám k tomu žádný důkaz,“ dodal Přibil.

Na předchozích nahrávkách urazil Andrej Babiš například i prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Prý se mu zatím neomluvil.

Schůzky s Babišem údajně Přibila jako novináře odrovnaly a profesně „pohřbily“. „Ty věty, které jsem prohlásil, a zazněly ve veřejném prostoru, tak jsem překročil hranici, kterou jsem překročit neměl,“ říká s odstupem Přibil a hájí se tím, že se chtěl Babišovi zavděčit, aby u něj prosadil vznik knižní divize v rámci vydavatelství.

Další nahrávka s Babišem

Dnes se na internetu objevila také další nahrávka, na které se opět baví novinář Marek Přibil s šéfem ANO Andrejem Babišem. Nahrávku zase zveřejnil někdo, kdo si na sociální síti říká Julius Šuman. Hlavním tématem je Václav Havel. Babiš tvrdí, že ho do křesla prezidenta dosadila Moskva, komunisté ho zvolili, výměnou za to, že se v ústavě nezakázala jejich činnost.

On šel do Moskvy, tam se potkal s nějakým šíleným kápem a lobboval za (Lubomíra) Štrougala, rozpovídal se Babiš o dlouholetém komunistickém premiérovi, který ale v roce 1988 musel skončit.

Kvůli nahrávkám podal Babiš trestní oznámení. Řekl to ve Studiu Blesk. 

Video  Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Babiš ale také zmínil svou pozdější blízkou spolupracovnici a místopředsedkyni hnutí ANO Radmilu Kleslou, která měla být v rozvědce. Šéf ANO odmítá nahrávku komentovat. 

 

milan59 ( 30. června 2017 08:15 )

Tak tomu bysme se měli všichni divit když všichni věděli jaci jsou komunisté že je hned nezavřeli jen za to že si to pánové Havel a Horáček dovolili vůbec něco namítat nebo dokonce nabízet.Spoustě lidem nevadí že Havel byl zavřený v kriminále za nesouhlas s komunisty (jak se všude psalo) ale že ho komunisti propustili a dokonce dosadili na post prezidenta. tak to je mazec.

vagen ( 29. června 2017 23:17 )

vsehoschopny stbak babis opet nezklamal

jerry ( 29. června 2017 19:38 )

Líná, primitivní, závistivá lůza se řídí heslem: ..když já umím a mám howno, ať nemá nikdo nic.. a volá po znovuobnovení udavačství, bídy a strachu pod vedením StB.

aIIahakbar ( 29. června 2017 18:33 )

Mému klonovi dnes pěkně mr.dá pod kulichem.

aIIahakbar ( 29. června 2017 18:10 )

Mému klonovi dnes pěkně mr.dá pod kulichem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa