Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O tom se Čechům jen zdá: „Jsme pozadu,“ hlásí Sobotka z rychlovlaku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. června 2017
18:23

Pohodlí i v běžné třídě, rychlost, o které se Čechům může jen zdát. A v neposlední řadě i bezpečný způsob přepravy. Česká delegace v Japonsku, jíž je Blesk.cz součástí, si po večerní slavnostní recepci s ochutnávkou saké i sushi vyzkoušela jízdu rychlovlakem – populárním šinkanzenem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) během jízdy litoval, že jsme v Česku oproti Japoncům tak pozadu.

Cesta z Tokia do Kjóta ubíhala jako voda. Pět set kilometrů za dvě hodiny 19 minut. „Určitě je to tiché, pohodlné, rychlé. Šinkanzen je pojem i v Evropě. Jenom když člověk vidí, jak je v Asii vůbec běžné cestovat rychlovlaky, tak ho docela mrzí, že ve střední Evropě je to takhle pozadu,“ říkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Myslím si, že je to silná motivace, abychom zrychlili přípravu projektu rychlé železnice v Česku, ve střední Evropě a více Evropu propojili rychlovlaky,“ hlesl zabořen do sedačky v první třídě.

Sobotka: Snad se toho jednou Češi také dočkají

Za to, že z Prahy do Brna se jede 2,5 hodiny, zatímco v Japonsku není problém stovky kilometrů překonávat komfortně a rychlostí mnohem vyšší, mohou dle premiéra předchozí vlády, které neměly koncepční vize a přepravě nevěnovaly pozornost.

Naše vláda je první, která schválila koncepční plán, jak by se rychlovlaky v ČR měly stavět v příštích letech. Je zřejmé, že potřebujeme rychlé železniční spojení zejména mezi Prahou a Brnem, ale potřebujeme se také napojit na síť rychlé železnice v západní Evropě,“ upozorňuje Sobotka.

VIDEO: Česká delegace v japonském rychlovlaku: Takhle se Sobotka a spol. projeli šinkanzenem

Před jeho nástupem do funkce prý nebyly žádné dohody s Německem, jak se napojit na německou železniční trasu, nyní se řeší spojení mezi Drážďany a Prahou. Cílem je rychlé spojení i do Berlína či Vídně, dodal.   

„Jedu poprvé šinkanzenem, na cestu jsem se těšil. Je to zajímavé, objevné, je to velmi komfortní. Sleduji japonskou krajinu za oknem,“ popisoval své dojmy ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Premiér a ministři ochutnali saké ze sudu

Na jízdu japonským rychlovlakem se vydal spolu s premiérem Sobotkou i český velvyslanec v Japonsku Tomáš Dub, který se stal předchozího večera hostitelem české delegace v budově velvyslanectví v Tokiu při slavnostní recepci za účasti řady japonských hostů – včetně bratra premiéra Šinzó Abeho, pracujícího na japonském ministerstvu zahraničních věcí.

Došlo na slavnostní proslovy, sushi i saké – rýžové víno ze sudu, který společnými silami rozbili při ceremoniálu Sobotka s Hermanem i dalším členem delegace, ministrem průmyslu Jiřím Havlíčkem (ČSSD). „Obřad se saké byl určitě zajímavý, byl to zážitek. Saké mi celkem chutná, takže určitě za mě v pořádku. A myslím, že to byla i velká zábava pro ostatní,“ usmíval se Havlíček během jízdy šinkanzenem.

Recepce na českém velvyslanectví v Tokiu: Sobotka a spol. ochutnali i rýžové víno saké. Recepce na českém velvyslanectví v Tokiu: Sobotka a spol. ochutnali i rýžové víno saké. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

I Havlíčka japonský rychlovlak nadchl, i když si podobnou jízdu vyzkoušel již v Číně tamním maglefem. „Je to báječné, byl bych velmi rád, kdybychom si něco podobného mohli užívat i v České republice. Je to skutečně zážitek, kultura cestování je na mnohem vyšší úrovni, než máme v ČR a proto bych si přál, abychom něco podobného měli i u nás,“ dodal.   

marais ( 30. června 2017 13:12 )

A není Česko na rychlovlaky malé??????

lebedak2 ( 29. června 2017 19:42 )

Inzerát do Bruselu: Chcete mně?Pro absolutní neschopnost mně z postu šéfa ČSSD vyhodili,prohrál jsem jim úplně všechno co se dalo,z prioritní vládnoucí strany jsem udělal svou neschopností a podrazáckými intrikami pravděpodobně nevolitelnou stranu. Jsem pro ČSSD neschopný a tak jsem premiér. Pro kariéru v Bruselu mám ale skvělou kvalifikaci.Sice neumím žádný cizí jazyk,ale i když jsem neschopný,jsem zároveň schopný všeho a mám velkou zásobu lubrikantu vždy když jedu na anální "jednání" s politiky EU.

ellenic ( 29. června 2017 19:20 )

Hlavně pane premiére zrychlete navýšení důchodů pro seniory. Šilháte po rychlovlaku v Japonsku, podle mne zatím novější vlakové soupravy vyhovují docela dobře. Ale, že za chvíli budou senioři muset sedět doma, protože po zaplacení nájmu za byt, léky jim toho mnoho nezbude, to Vás zjevně netrápí. Hlavně, že politici si sami odhlasují navýšení už tak vysokých platů. Styďte se, místo toho, aby skutečně ti, co celý život pracovali neměli finanční starosti a měli slušné penze, tak řešíte jen své óbr příjmy. Zítra jdu ještě platit zubaři, také hodně nesmyslné. Celý život platím pojištění a v době, kdy mám pouze důchod musím ještě desetitisíce vydávat u zubaře. To jsme to dopracovali, udřená kobyla stále není potrestaná, dary za deset milionů zjevně vyšetřovatelům nevadí, pobíhá si po svobodě a usmívá se a Vás trápí to, že jsme pozadu .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa