Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po Zemanovi s Alžbětou II. další pocta: Budoucí císař přijal v Tokiu Sobotku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2017
15:42

Zatímco prezident Miloš Zeman nedávno v Buckinghamském paláci navštívil královnu Alžbětu II., premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) se při jeho první cestě do Japonska dostalo jiné pocty – přijal jej korunní princ Naruhito, který by se měl stát novým, již 126. japonským císařem.

Japonská dynastie je vůbec nejdéle vládnoucí dynastií na světě. A na trůn se dere nová krev. Korunní princ Naruhito (57), nejstarší syn císaře Akihita (83) a císařovny Mičiko.

Následník trůnu přijal nyní v Tokiu Bohuslava Sobotku (ČSSD), který tam vyrazil jako vůbec první premiér od roku 2005 – tedy po dlouhých 12 letech. V případě českých návštěv u korunního prince však nešlo o premiéru, Naruhito přijal v srpnu 2015 v Tokiu také šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

Za zavřenými dveřmi

Setkání s princem Naruhitem označil Sobotka za „velmi příjemnou záležitost“. „Já jsem se dnes přesvědčil o tom, že on se nejenom zajímá o ČR, ale také ČR zná, protože měl možnost tehdejší Československo navštívit – v polovině 80. let a odvezl si celou řadu pozitivních dojmů,“ říkal Sobotka v Tokiu novinářům.

Korunního prince označil za člověka, který se zajímá o českou kulturu a hudbu. „V osobě budoucího japonského císaře budeme mít člověka, který zná české reálie a má celou řadu konkrétních znalostí, jaký je přínos ČR např. pro osvětovou kulturu,“ pokračoval Sobotka.

VIDEO: Sobotka o setkání s korunním princem Naruhitem, pravděpodobným budoucím císařem

Dle něj šlo o velmi osobní setkání, ač určitý protokol bylo třeba dodržovat. „On si vzpomínal na místa, která navštívil, na dojmy, které měl z hlavního města Prahy,“ podotkl Sobotka k setkání, které probíhalo za zavřenými dveřmi.    

Korunní princ bez dědice

Naruhitův otec – císař Akihito – přitom vládne Japonsku již od roku 1989.  V poslední době ho však trápí zdraví a na veřejnosti se začal objevovat méně a méně. V minulosti podstoupil i závažné operace – jednu v roce 2003 kvůli rakovině prostaty, další v roce 2012, kdy mu operovali srdce.

Čerstvou záležitostí přitom je, že japonský parlament schválil 9. června zákon, aby umožnil císařovu abdikaci. „Obávám se, že by pro mě mohlo být obtížné plnit své povinnosti jako symbol státu celou svou bytostí, jako jsem to dělal doposud,“ uvedl císař v srpnu 2016 během svého projevu.

Naruhito již delší dobu vystupuje jako oficiální zástupce Japonska na zahraničních cestách. Československo navštívil během svých studentských let – v roce 1985 byl v Praze během hokejového mistrovství světa.

Jeho manželkou je princezna Masako, která se řadu let potýkala s depresemi a na veřejnosti vystupovala jen omezeně. Naruhitův problém tkví v tom, že nemá syna, ale dceru Aiko. Jeho nástupcem by tak měl být jeho mladší bratr Fumihito, který má nejen dcery Mako a Kako, ale i syna Hisahita.

K abdikaci japonského císaře by mělo dojít během tří let od zavedení tohoto zákona do praxe – počítá se se sklonkem roku 2018. Naposledy přitom abdikoval v Japonsku císař Kokaku v roce 1817.

Premiér Bohuslav Sobotka s japonským korunním princem Naruhitem Premiér Bohuslav Sobotka s japonským korunním princem Naruhitem | vlada.cz

„My jsme se nedotýkali tady této věci. Bavili jsme se nikoli o japonských poměrech, ale o tom, co spojuje ČR a Japonsko,“ uvedl dnes Sobotka.

Mluvili prý také o roce 1989, budoucího pravděpodobného císaře zajímalo, jak ten rok prožíval. „Z formálního nebo protokolárního hlediska to asi možné není, abych jako předseda vlády pozval budoucího císaře. Ale myslím, že ta šance tady v budoucnu nepochybně existuje,“ dodal Sobotka. Připomněl, že pozitivní dojmy zanechalo i přijetí císaře Akihita Václavem Havlem v roce 2002.

VIDEO: Sobotkova mise v Japonsku: Tokio, Hirošima, šinkazen i saké

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borka30 ( 28. června 2017 18:23 )

Jakým dárkem je Sobotka počastoval?? Nic se o tom nepíše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa