Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pistolníci“ budou smět „bránit“ Česko. Sporná změna Ústavy prošla

Autor: Václav Lang - 
28. června 2017
12:00

Zásadní změnu protlačili přes závěrečné čtení ve středu poslanci, když schválili ústavní novelu o držení zbraní. Pokud ji schválí Senát a podepíše prezident, dostane Ústava dodatek, který dává majitelům legálně držených zbraní zasáhnout v případě nebezpečí. Podle kritiků se tak z Česka stane „divoký západ“, kde si lidé budou smět střílet po jiných, jak se jim zachce. Zastánci tvrdí, že jde jen o rámec, který má dopomoci ke zvýšení bezpečnosti v zemi.

Zákon nově dává občanům České republiky „právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo“ za účelem „podílet se na zajišťování bezpečnosti České republiky“.

Pro hlasovalo 139 poslanců ze 168, proti jich bylo jen devět. 

Zástupce navrhovatelů, poslanec Roman Váňa (ČSSD) zkraje jednání vyzdvihl českou zbraňovou legislativu. „Česká republika žádný problém nemá. Problém ale, zdá se, má Evropa. Evropská komise se snaží odzbrojit evropské obyvatelstvo,“ řekl.

Návrhem se prý autoři snaží dát občanům právo podílet se na zajištění bezpečnosti země, „a to i vlastní zbraní“. Zákon podle něj pouze vytváří rámec, který ani nevyzývá občany, aby se ozbrojovali, ani nezjednodušuje cestu k ozbrojování se. Nehrozí prý vznik milicí, ozbrojených skupin nebo domobran.

Farský: Na směrnici EU se nic nezmění

Odpůrce zákona Jan Farský (TOP 09 a STAN), který je místopředsedou ústavně právního výboru, namítl, že novinka má nulový vliv na evropskou směrnici omezující držení zbraní, kterou argumentují navrhovatelé zákona. Podle Farského je tedy změna jen vábničkou na voliče, kdy se autoři snaží „nalhávat voličům, že svádíme svatý boj za ně proti EU“. „Přijetí ústavního zákona nemá se směrnicí nic společného, nic na ní nezmění,“ řekl Farský. 

Uznal to i vládní poslanec Radek Vondráček (ANO), místopředseda Sněmovny a právník. Směrnici EU podle něj přijetím zákona o držení zbraní nezabráníme, půjde jen o symbolický odpor. Nedojde podle něj k zaplevelení systému.

VIDEO: Podívejte se, co o zákonu řekl prezident Zeman

Poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal podotkl, že právo na nošení zbraně mají ve světě jen USA a některé latinskoamerické země. „Takže si musíme rozmyslet, kam svojí ústavou, do jaké společnosti vstoupíme,“ řekl. „Podle toho to taky v EU vypadá,“ vmetla mu poslední teroristické útoky poslankyně ODS Jana Černochová. 

VIDEO: Ministr Chovanec a poslankyně Černochová poměřili síly na střelnici

Video  Chovanec prohrál střelecký souboj. Poslankyně Černochová ministra přestřílela.  - Blesk - Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

hurri76 ( 30. června 2017 15:40 )

 Gabal lze jak kdyz tiskne a jeste vedome siri lzi a poplasne zpravy. No taky kdu-csl...

terezkaterka33333 ( 29. června 2017 19:55 )

Zlaté časy do 1989-tého.

terezkaterka33333 ( 29. června 2017 14:01 )

Len hlupák povie, že sa z Česka stane divoký západ.

lesnismes ( 29. června 2017 07:11 )

Ne troubo,ma na mysli jen jak jste nemyslici .

klara23_ ( 28. června 2017 14:55 )

většina národa je tupá/primitivní, frustrovaná/zamindrákovaná, xenofobní a zbabělá, a politici to vědí, aby jim zůstali preferenční hlasy, musí jednat podle chuti "lidu", tak se uvedené vlastnosti ještě více multiplikují.Body sbírá: strašení muslimy a migranty (nejsou tu, ale nedej Boze abysme meli nekomu i nemuslimskýmu pomáhat), plivání (neopodstatněné a zástupné) na EU, relativizování nebezpečí Putinova Ruska, diktatur obecně, a....češi vše vědí a umějí lépe než na západě, jsou chytřejší, prozřetelnější, schopnější. Prokremelsti agenti typu Klause a Zemana si mnou ruce, komunistů máme a volíme nejvíce z celé stř.a východní Evropy. Vysledek? Zákonitě spějeme svou úrovní (životní, kulturní i technologickou) ruku v ruce s východem smerem k Albanii a Belorusku zbídačelým zemím, opačně než kam smeřuje demokraticky, vyspělý a bohatý západ. Návrat stavu pred r.1989.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa