Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunista Filip se dušuje: „Horákové jsem přispěl na bustu“

Autor: ČTK, val - 
27. června 2017
14:35

Dva nejvyšší představitelé KSČM se nepřímo distancovali od popravy političky Milady Horákové, od které právě uplynulo 67 let. Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik řekl, že lidi nelze trestat za to, že projevují odlišný názor. Předseda KSČM Vojtěch Filip zase odmítl srovnání někdejší KSČ se současnou KSČM. Řekl také, že sám přispěl na vznik busty Horákové.

„Poslanecký klub KSČM stojí za tím, že každý podobný čin, spáchaný ve jménu názoru, je zločinem. Podle mého soudu nelze lidi trestat za to, že projevují odlišný názor. Za tím si stojíme, jako členové KSČM se nemáme ve své popřevratové historii za co stydět v tomto směru,“ řekl novinářům ve Sněmovně Kováčik.

Tiskovka KSČM před mimořádnou schůzí k nahrávkám o Andreji Babišovi: Vlevo Pavel Kováčik, vpravo Vojtěch Filip Tiskovka KSČM před mimořádnou schůzí k nahrávkám o Andreji Babišovi: Vlevo Pavel Kováčik, vpravo Vojtěch Filip | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Filip uvedl, že současná komunistická strana se ve své 27 let dlouhé historii nepodílí na žádných excesech, protizákonných či protiústavních krocích. „Pokud máme být srovnáváni s KSČ, tak na našem webu je omluva sjezdu KSČ z prosince 1989, kterou jsme převzali do svého politického vybavení,“ řekl novinářům.

Filip také uvedl, že sám přispěl na vytvoření busty Milady Horákové. „Myslím, že jsem udělal dost, abych svůj názor na to vyjádřil. Nebudu tady historizovat,“ dodal. Odmítl, že by místo sněmovní schůze mohl jít připomenout památku Horákové s květinou. „Jestli chcete, abych se nevěnoval práci, to chtějte po někom jiném,“ dodal.

Symbol odporu proti komunistům

Horáková byla popravena v roce 1950 na základě vykonstruovaného procesu za velezradu a spiknutí. Byla jedinou popravenou ženou v politických procesech 50. let. Stala se symbolem odporu proti komunistickému režimu. Spolu s ní bylo odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich také k trestu smrti. Nejvyšší soud zrušil verdikty v roce 1968. V roce 1990 zastavil tehdejší generální prokurátor ČR stíhání všech obžalovaných v procesu s Horákovou a rehabilitoval je.

Památku Horákové a dalších obětí komunismu připomíná týdenní kampaň, která vyvrcholí v úterý výtvarným happeningem v Praze na Kampě.

Video  Komunista Filip pro Blesk: Tušil jsem, že Zeman Sobotku zesměšní.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

tgbg ( 28. června 2017 09:13 )

JE RADOST SLEDOVAT VLASTIZRÁDCE JAK KVIČÍ A SKUHRAJÍ,ŽE SE KOMUNISTŮM NEDAŘÍ !!! ZBĚSILÁ ZÁVIST BEZ ARGUMENTŮ !!! JEN ŠPINIT,ŠKODIT,ROZVRACET,ROZKRÁDAT !!!

tgbg ( 27. června 2017 15:48 )

Komunista nebo fašista, to je úplně jedno. Jsou to největší vrazi dějin a spoluzakladatelé všech válek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa