Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sobotkova japonská mise startuje. Z premiérů tam byl naposled Paroubek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. června 2017
20:20

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zamířil do Japonska. Jako první premiér od Jiřího Paroubka, který tam byl v roce 2005. Jak zavzpomínal pro Blesk.cz, tehdy navštívil japonského císaře, premiéra a projel se rychlovlakem shinkansen. Podobná cesta čeká i Sobotku. A Blesk.cz bude přímo u toho.

Sobotka, který se z letiště v Praze-Kbelích vydal na více než třináctihodinovou cestu v pondělí v podvečer, má v Japonsku v plánu mj. schůzku s premiérem Šinzó Abem. Zúčastní se též podnikatelského semináře, navštíví Josai Universitu, kde studují Japonci češtinu, ze společností pak např. Asahi Breweries, nového majitele Plzeňského Prazdroje.

Spolu se Sobotkou vyrazili do Japonska i další dva členové jeho vládního kabinetu – ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).  

Paroubka přivítal císař

Sobotka je přitom prvním premiérem od doby Jiřího Paroubka, který japonskou misi podstupuje. Od té doby uplynulo již dlouhých 12 let. Sobotka se do Japonska vydává po návštěvách Číny a Jižní Koreje, kdy tak završí návštěvy asijských velmocí.

Jak předchozí návštěva českého premiéra vypadala, zavzpomínal pro Blesk.cz právě Paroubek. Toho přivítal i císař Akihito. „Já jsem se sešel jak s tehdejším premiérem Koizumim, také jsem měl možnost navštívit císaře, kde jsem se seznámil s celým ceremoniálem, který je zestručněným oproti tomu, co jsme viděli v některých filmech – toho někdejšího pompézního přijetí zahraničních účastníků u císaře. Tohle bylo skromnější, ale pořád mimořádně působivé,“ uvedl pro Blesk.cz Paroubek.  

Kromě setkání s nejvyššími představiteli Japonska na něj zapůsobil rychlovlak shinkansen. „Pořádek, čistota, rychlost. Ale i krajina kolem, ze které vyplýval zahradnický charakter japonského zemědělství. Vidíte poměrně skromné stavby japonských zemědělců a kolem dokola velice pečlivě obdělávaná políčka,“ vypočítává Paroubek, co ho na projížďce zaujalo.

Rychlovlakem se sveze i Sobotka. Do Hirošimy

Kromě toho si Paroubek prohlédl např. Zlatý chrám v Kjótu. Rychlovlak však pro něj byl skutečně velkým zážitkem. „Zapůsobil na mě skutečně nejvíc. Je to – řekněme – dotovaný systém japonských železnic, který přepravuje do všech hlavních oblastí a měst Japonska lidi za relativně krátkou dobu a zajišťuje mimořádně kvalitní spojení,“ dodává Paroubek.

Také Sobotku čeká cesta japonským rychlovlakem. A to hned dvakrát – na trasách Tokio – Kjóto a Kjóto – Hirošima, kde Sobotka nevynechá návštěvu Atomic Bomb Dome – památníku míru, připomínky jaderné exploze na sklonku 2. světové války. Jeho autorem je architekt Jan Letzel. Jde o původní budovu Průmyslového paláce, vyprojektovanou a postavenou v roce 1915. A zároveň nejbližší stavbu od centra výbuchu, která zůstala stát.   

Paroubek: Je dobře, že Sobotka do Japonska vyrazil

Bohuslav Sobotka se do Japonska vydal jednat o spolupráci v řadě oblastí, mj. obraně. Jaké vidí expremiér možnosti česko-japonské spolupráce? Japonci patří k největším investorům v ČR, připomíná. „Tahle země je známá technickým umem svých inženýrů, svých dělníků. Rozhodli se tady silně investovat a uvažují strategicky – vidí centrální charakter ČR uprostřed Evropy,“ podotýká Paroubek.

Věří, že příliv japonských investic bude pokračovat. „Zejména pokud bude podpořen návštěvami nejvyšších státních představitelů. Je dobře, že tam premiér vyrazil, to je velmi dobrá cesta,“ dodává Paroubek.

milofr ( 26. června 2017 21:03 )

Tak si slávek udělá naposledy dovolenou za státní (naše) peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa