Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Pavel: Do příspěvku pro NATO se nepočítá péče o krizové regiony

Autor: ČTK - 
26. června 2017
15:40

Do dvou procent hrubého domácího produktu (HDP), které mají členské země NATO začít v příštích letech vydávat na obranu, by se neměla započítávat například jejich rozvojová pomoc v krizových regionech. Myslí si to český generál Petr Pavel, který je předsedou vojenského výboru aliance.

Spojenecké země nedávno, po opakovaných výzvách prezidenta USA Donalda Trumpa, zopakovaly na summitu v Bruselu svůj závazek dostat se na tato dvě procenta v roce 2024. Dohodly se na tom už v roce 2014 na summitu ve Walesu.

Například Německo, ale také představitelé Evropské komise, nicméně argumentují tím, že rozvojová pomoc, která přispívá ke stabilizaci krizových regionů, by se mezi evropské výdaje na bezpečnost počítat měla. EU patří mezi největší poskytovatele takové pomoci ve světě.

„Já musím jednoznačně říct, že ten závazek ke dvěma procentům se týká výdajů na obranu. Do toho samozřejmě v tuto dobu nespadají rozvojové aktivity pod hlavičkou jiných ministerstev,“ řekl v pondělí generál Pavel ČTK a Českému rozhlasu.

Připustil, že je opodstatněný pohled, podle kterého prostředky na takovou pomoc rovněž přispívají ke stabilitě a obraně. Nemyslí si ale, že je teď vhodná doba zahajovat debatu, zda tyto prostředky do oněch dvou procent HDP dohodnutých v alianci započítávat, nebo ne. „Mnohokrát jsem řekl, i když to nesklízí příliš vstřícné přijetí, že kromě těch dvou procent se musíme orientovat také na tu věcnou stránku. Tedy – jaký je z těch dvou procent výstup,“ upozornil Pavel. Významné tak podle něj je, kolik jednotek, techniky a toho, co vojáci nově budou umět a jak rychle, poskytnuté peníze skutečně zajistí.

Podle generála je také důležité sledovat, jak členské země do aktivit NATO konkrétně přispívají: jak se podílejí na operacích, cvičeních a dalších aliančních iniciativách. „Tento vějíř kritérií nám potom dá ucelený obrázek toho, jak který stát konkrétně přispívá,“ řekl Pavel. Domluvená dvě procenta jsou tak podle něj pouze základním vstupem, který bude mít plný význam až ve chvíli, kdy se reálně změní v lepší schopnosti, možnosti a účast evropských zemí na operacích aliance.

Na jaře na summitu v Bruselu šéfové států a vlád evropských zemí NATO potvrdili, že země do konce roku vypracují konkrétní plány, jak se ke dvěma procentům HDP v roce 2024 chtějí dopracovat. Zatím se to podařilo jen pár státům.

„Já myslím, že se dozvíme víc po jednání ministrů obrany teď ve čtvrtek,“ podotkl Pavel. Ministři i generální tajemník aliance Jens Stoltenberg by tam měli naznačit, jak přesně bude s plány nakládáno dál. Podle Pavla ale nepůjde pouze o jednorázový popis, jak se chce která země do roku 2024 reálně k oněm dvěma procentům dopracovat. Ministři by se tak měli domluvit na pravidelné revizi a úpravách svých plánů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa