Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Buranství, bahno a hnůj: Politici odsoudili Zemanův výrok o „svini“ Sobotkovi

Autor: Mii - 
23. června 2017
14:10

Pobouřené reakce vyvolal komentář prezidenta Miloše Zemana, který ve čtvrtek v rozhovoru pro TV Barrandov označil úřadujícího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nepřímo za „svini“ s charismatem lahve okurek. Negativně prohlášení zhodnotili například místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil či lidovecký poslanec Ivan Gabal i někteří politologové. Z vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zas vyplývá, že výrok byl na místě, protože popisuje činy, které Sobotka vykonal.

Prezident Zeman v rozhovoru mluvil o řadě témat. Největší pozornosti veřejnosti a politiků se ale dostalo jeho výroku o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, kterého kvůli odvolání vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) z postu ministra financí označil nepřímo za „svini“.  „Když ve vztahu, který fungoval skoro čtyři roky, vyhazuješ partnera čtyři měsíce před volbami, tak se chováš jako svině,“ uvedl Zeman.

Sobotka na to ze summitu v Bruselu rychle reagoval, že u prezidenta dochází k „rozpadu osobnosti“.

Že s prezidentem není něco v pořádku, když má potřebu podobné věci na veřejnosti pronášet, si myslí i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Na sociální síti uvedl, že vystoupení Zemana bylo „jen další lžíce bahna ze dna hnojiště“. S odkazem na Zemanovo končící první funkční období také dodal, že Česko budou podobné výroky čekat už jen půl roku.

Zeman Sobotku nemá v oblibě. Ukázal to například při (ne)přebírání demise vlády:

Podobně reagovali dva čeští europoslanci. Podle Jiřího Pospíšila (za TOP 09) výroky Miloše Zemana představují dno politické kultury a prezident si s nimi dělá jen ostudu. Zdůraznil, že si to myslí, i když není Sobotkův příznivec. Stejně tak Tomáš Zdechovský (za KDU-ČSL) popsal situaci slovy: „Buran zůstane buranem a ani prezidentská funkce na tom nic nezmění“.

Komentářem přispěl i poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal. Na Twitteru vyslovil nepochopení nad účelem nadávání vlastnímu premiérovi do sviní. Poslanec ČSSD Václav Votava uvedl, že si váží premiéra. „To už bohužel nemohu říci o prezidentovi,“ konstatoval.

Němcová: Zeman poškozuje Česko

Celé tiskové prohlášení v reakci na výrok vydala někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Poslední výroky nadále stupňují degradaci prezidentského úřadu. To má za následek prohlubující se frustraci občanů z politiky,“ uvedla. Zeman podle ní nerespektuje etické požadavky, které na něj klade jeho funkce a dostává společnost do stavu, který vyhovuje pouze němu.

Sobotka se k Zemanovým útokům okamžitě vyjádřil:

Video  Zeman vzkázal Sobotkovi: „Svině!“ A tohle mu odpověděl premiér.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Podle Němcové šíří Zeman nenávist a netoleranci. „Jeho soustavný atak na slušnost, odpovědnost a na dodržování psaných i nepsaných pravidel způsobil propad politické kultury v České republice na samé dno,“ uvedla s tím, že hlava státu připomíná nejtemnější postavy českých moderních dějin, které v komunistické éře prezidentský úřad zastávaly. Zdůraznila i to, že Zeman poškozuje obraz Česka ve světě.

Podle Ovčáčka Sobotka zkrachoval

Výrok naopak hájil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Veřejnost podle něj sleduje rozpad Sobotky už delší dobu a „svině“ sedí z toho důvodu, že premiér je osobně odpovědný za rozložení vlastní vlády a ČSSD. Vzápětí dodal, že v čele své strany zkrachoval.

Politologové se k výroku také vyjádřili. Lukáš Jelínek pro Blesk.cz řekl, že je to ukázka politického hulvátství a Jan Kubáček nastínil, že podobné chování může prezidenta stát křeslo. Lidé jej totiž za takové excesy znovu nezvolí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ondra.dos ( 25. června 2017 22:52 )

Zeman by se měl hlavně zamyslet, jaké chování je ve slušné zemi standardní u hlavy státu...

SimonH ( 25. června 2017 22:51 )

Zeman dělá ostudu už dávno. Rozhodně by neměl být prezidentem dalších pět let. Je třeba zvolit si někoho slušného.

marais ( 25. června 2017 10:15 )

Proč se Zeman nepustí do ČNB a ministerstva financí, které svými machinacemi zvýšilo státní dluh o jen za 1.Q 2017 o 1,128 bilionu kč. TO JE DĚS.Zahraniční dluh ČR činí 4,6 bilionu kč, jen u bank je 40,8% a kdo ty prachy potřebuje? Víte, co se zaplatí jen na úrocích.

aleksandra ( 24. června 2017 00:25 )

Já to říkám pořád: Český národ si takového prezidenta opravdu nezaslouží.Snad jej brzy vyměníme!

Jakub_96 ( 23. června 2017 22:24 )

Zeman klesá níž a níž. V normální společnosti by za takovéhle výroky byl svržen z oken Hradu, u nás mu za ně dost lidí tleská. Elementární slušnost by měla být základem i pro jednání s protivníkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa