Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Svině,“ vmetl Zeman Sobotkovi za Babiše. Premiér: A bude to s ním ještě horší

Autor: val, vei, kal - 
23. června 2017
10:12

Prezident Miloš Zeman opakovaně ukázal, že premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nemá rád. V rozhovoru na TV Barrandov ale tentokrát zašel ještě dál než za vládní krize, kdy mu jen hrozil holí, a nepřímo častoval ministerského předsedu jako „svini“. Kvůli tomu, že nechal z vlády před volbami vyhodit vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), kterému prezident naopak dopřává přízně. Sobotka z Bruselu zareagoval, že u prezidenta dochází k „rozpadu osobnosti“.

Zeman čelil dotazu na poslední změny ve vládě, kdy demisi podala ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) a na Sobotkův popud byl odvolán ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

„Když ve vztahu, který fungoval skoro čtyři roky, vyhazuješ partnera čtyři měsíce před volbami, tak se chováš jako svině,“ komentoval to Zeman pro TV Barrandov.

Sobotku pak počastoval dalšími výrazy. Když měl ohodnotit práci vlády, nepřímo mu vytkl, že je šedivou bytostí, „která má charisma lahve od okurek“.

„Já se obávám, že na straně prezidenta dochází k určitému rozpadu osobnosti. A obávám se, že to bude čím dál tím horší,“ uvedl v reakci premiér Bohuslav Sobotka, který Česko zastupuje na summitu v Bruselu.

Podívejte se na Sobotkovu reakci přímo v Bruselu: 

Video  Premiér Sobotka: Zeman trpí rozpadem osobnosti  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Politolog: Je to od Zemana hulvátství

Politolog Lukáš Jelínek nechtěl nejdříve slovům Miloše Zemana uvěřit. Na zmíněný pořad se prý totiž nedívá. Zeman tam urážel i jeho. 

„Je to podle mého názoru ze strany prezidenta jen ukázka politického hulvátství. Ukázka toho, že prezident neustál to, že se mu nepodařilo zvítězit v této politické bitvě,“ řekl redakci Blesk.cz Jelínek s tím, že Zeman je politický technokrat, „který sčítá, co je pro něj výhodné a co nevýhodné.“

„Pokud používá tyto výroky, tak to ukazuje jen o tom, že nedokáže své emoce udržet na uzdě a dost to vypovídá o jeho způsobilosti obhajovat jeho prezidentský mandát,“ dodal politolog. 

Otevřený rozchod mezi politiky

Negativně hodnotí Zemanův výrok i politolog Jan Kubáček. Podle něj se oba politici definitivně rozešli a není vyloučené, že právě takový slovník může stát Zemana nakonec ve druhém kole v nadcházející volbě prezidentské křeslo.

„Tady je vidět, že je to otevřený absolutní rozchod. Myslím si, že Miloš Zeman se snaží za každou cenu na sebe upozornit a přitáhnout pozornost a opět zvítězila jeho nějaká narcisiozní povaha před strategií a taktikou. On sází na to, že se to ztratí, že se na to zapomene, ale neuvědomuje si, že těmito drobnými výpady a slovníkem a nedůstojným chováním, sice po drobných, ale posiluje tábory protivníků,“ řekl Kubáček Blesk.cz a dodal, že je evidentní, že se oba politici už vůbec nepotřebují.

Zatímco Zeman pro vulgarismy nejde daleko („k*nda sem, k*nda tam“), Sobotka roky v politice býval za „slušňáka“. Až letos si pokazil slovník. Na Facebook nejdřív v souvislosti s Babišem použil sousloví „oj*bal stát“. V květnu během vládní krize zmínil, že se „brodíme ve sr*čkách“.

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Blesk.cz se opakovaně ptal čtenářů, co říkají na vulgarismy v politice a jestli pro ně mají pochopení. Přes 80 procent respondentů se proti nim postavilo:

Anketa
Mají podle vás vulgarismy v české politice místo?
počet hlasujících: 4545
Anketa
Mají podle vás vulgarismy v české politice místo?
Ne.
83 %
Ano.
17 %
počet hlasujících: 4545

Anketa
Máte pochopení pro vulgarismy u vrcholných politiků?
počet hlasujících: 1537
Anketa
Máte pochopení pro vulgarismy u vrcholných politiků?
Ne.
71 %
Ano.
29 %
počet hlasujících: 1537

ivoadler ( 24. června 2017 13:56 )

Zemanova vláda byla díky opoziční smlouvě jednobarevná. Pokud má Sobotkova vláda nějaké výsledky, tak je to díky Babišovi, který na její program sehnal prachy.

hejhej ( 24. června 2017 10:55 )

*** je na rozdíl od nejmenovaného politika užitečné.Potrefená husa zakéjhala. Jenom podrazák, politická zrůda a hovado pár měsíců před volbama hází špínu na koaličního partnera, který mu skoro 4 roky nevadil, až když začaly socanům klesat preference a měla se otevřít kauza OKD. A že jim nevadil fašoun Herman ????

radar666 ( 24. června 2017 10:47 )

Opět novinářská lež už v titulku ! Celý pořad jsem sledoval,ale nikde jsem nezaznamenal,že by Zeman jmenoval Sobotku.Takže parádní manipulace novinářů,kteří po celé 4 roky pořádají hon na hlavu státu a používají daleko ostřejší výrazy než prezident,což ovšem většině politiků nevadí!A tak jestli má někdo poruchu osobnosti,pak jsou to právě ti prolhaní novináři a politici,kteří pravdivá slova prezidenta ,odsuzují !

achillea ( 23. června 2017 22:37 )

a ty máš patent na rozum, ty troubo, vid. A že nás má na háku, to je pravda, protože už mu měkne mozek, tak má na háku všechno. Ještě by se mohl při veřejné produkci podělat, a stejně by se našlo dost trotlů, kteří by ho volili a ještě vy ho pochválili. Jsme blbej národ, bohužel!

jiri.k ( 23. června 2017 22:34 )

Střevní kominík geronta?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa