Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Štech převzal školství po Valachové. Chce řešit peníze pro sport i učitele

Autor: ČTK, val - 
21. června 2017
19:25

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenoval novým ministrem školství dosavadního náměstka Stanislava Štecha (za ČSSD). Ve funkci nahradil Kateřinu Valachovou (ČSSD) a jako svoji prioritu vyhlásil kariérní řád.

Stanislav Štěch by kromě vyřešení sporných dotací pro sport rád stihl prosadit kariérní řád učitelů. Zároveň by rád vyjednal více peněz pro vysoké školy.

Štech, který dosud působil jako politický náměstek své předchůdkyně Kateřiny Valachové (ČSSD), se zřejmě nebude mít problém ve své funkci rychle zorientovat. „Musím říct, že to jmenování do úřadu, jakkoli je významné a já si toho velmi vážím, pro mě nepředstavuje žádný zásadní zlom,“ řekl novinářům. Své úkoly prý zná, protože byl u jejich vzniku.

Jako jednu z urgentních priorit vidí vyřešení sporných sportovních dotací. Už v pátek by sportovním svazům rád představil konkrétní opatření, která sportovce uklidní a nabídne přijatelné řešení. Upozornil ale na to, že musí respektovat nová pravidla financování a závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který konstatoval, že rozdělování peněz nebylo v letech 2013 až 2015 zcela v pořádku.

Zopakoval také, že odmítá úpravy kariérního řádu, jak je navrhl Senát. Sněmovna o něm bude hlasovat v úterý. Štech pokládá za nepochopitelné například zrušení některých specializovaných učitelských pozic, které jsou ve školách léta. Chtěl by učitele uklidnit, že změny jsou v jejich prospěch. „Domnívám se, že velký nápor příliš velkého množství změn logicky vyvolává i určitý neklid, byť jsou to změny, které učitelská obec žádala někdy i dlouhá desetiletí,“ řekl.

Kritizoval také administrativní zátěž pedagogů. Valachová v úterý při bilanční tiskové konferenci zmínila v souvislosti s nástupem nového ministra plán debyrokratizace školství. Štech řekl, že se bude snažit o odlehčení, ovšem o nějakém celkovém bombastickém plánu mluvit nelze. Bylo by to podle něho příliš troufalé.

Sobotka zmínil tři hlavní úkoly Štecha

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se nový ministr školství měl do podzimních voleb zabývat třemi hlavními úkoly. Jako první zmínil intenzivní jednání o rozpočtu a požadavcích vysokých škol na navýšení financí. Štech by pro ně chtěl vyjednat zhruba pět miliard korun navíc. Připustil, že by to mohlo být méně, ale bude trvat na navýšení. Jejich rozpočet už několik let stagnuje kolem 21 miliard korun.

Druhou prioritou pro nového ministra by podle Sobotky mělo být zajištění rychlého čerpání operačního programu Věda, výzkum a vzdělávání, aby se nemusely vracet evropské dotace v příštích letech. Třetím tématem by měla být podpora sportu. „Myslím si, že to, co je důležité, aby teď všechny dotace byly transparentně a rychle vyplaceny,“ řekl premiér.

Nástupce Valachová se Zemanem jednal hodinu

Nový ministr se už v úterý sešel s hlavou státu. Debatovali spolu asi hodinu o záležitostech, jako je nový kariérní řád učitelů, rozpočet na příští rok nebo financování sportu.

Štech ve funkci nahradil Kateřinu Valachovou, která odstoupila právě kvůli podezření z dotačních podvodů ve fotbale, který spadá pod resort školství. V kauze figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová.

Valachová oznámila svou demisi 9. května a chtěla odejít ke konci stejného měsíce. Prezident ale s její rezignací nesouhlasil. Podle něj nemá smysl, aby ministr odcházel několik měsíců před volbami. Dal jí čas, aby si své rozhodnutí rozmyslela. Původní desetidenní lhůta se nakonec prodloužila na 19 dnů. Valachová ale názor nezměnila a v pondělí prezidentovi svou rezignaci potvrdila.

Premiér Bohuslav Sobotka po jmenování uvede Štecha do úřadu. Zemana za zdržování výměny v čele resortu kritizoval. Demisi Valachové a návrh na jmenování Štecha poslal Sobotka na Hrad 26. května. Později řekl, že chování Zemana je neodůvodněné a nesprávné.

 

Premiér Sobotka o rošádě v čele ministerstva:

agfor ( 21. června 2017 20:07 )

Tak nejhlavnější problém jsou peníze ? Myslel jsem, že se bude aspoň trošku napravit to, co po*srala jeho přechytrá předchůdkyně, že bude řešit, proč úměrně s platy učitelů roste blbost dětí apod.

ivoadler ( 21. června 2017 17:07 )

Ten jeho tik na levém oku mi vadí. Ale ministři bez tiku se těžko hledají. Snad Chovanec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa