Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zásah v Lánech i ve firmě Jaromíra Jágra: Policie šetří zakázku, dorazil i Mynář

Autor: Jakub Veinlich, zst, vr - 
21. června 2017
13:49

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v lesní správě Lánské obory, zadrželi tři osoby, jak zjistil Blesk.cz. Akce začala brzy ráno, souvisí zřejmě se zakázkou za víc jak 60 milionů korun. Vyšetřovatelé zasahovali v této souvislosti i v pražské centrále společnosti Energie, v jejímž vedení sedí otec hokejisty Jaromíra Jágra, informovala MF Dnes.

„Mohu potvrdit, že dnešního dne probíhá realizace Národní centrály. Bohužel, v tuto chvíli vám nemohu poskytnout další informace,“ řekla Blesk.cz mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Blesk.cz potvrdila, že v souvislosti s případem jsou zadržené tři osoby. V tuto chvíli prý probíhají domovní prohlídky nejen ve Středočeském kraji. „Další informace nebudeme v tuto chvíli sdělovat," dodala Bradáčová. 

Podle informací Blesk.cz policisté už v pět hodin ráno zapáskovali mimo jiné i dům ředitele Lesní správy. Na místě bylo zhruba 15 policistů, kteří nikoho nepouštěli do objektu. Telefon na sekretariátu Lesní správy zvonil, nikdo jej ale nezvedal.

V případu jde zřejmě o tendr na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun, uvedl zdroj Blesk.cz, který si nepřál být jmenován. Sanace se týkala například břehů u vodní nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko. Podle údajů v registru smluv byla na začátku května mezi lesní správou a stavebními firmami Syner a Energie podepsána smlouva na zabezpečení svahových deformací v údolí nádrže. Zakázka se týká také zalesnění svahů. Práce mají vyjít na více než 191 milionů korun bez DPH a skončit v říjnu 2018. Kladenská firma Energie stavební a Báňská měla na starosti také první etapu revitalizace břehů, která podle údajů z registru měla vyjít na více než 68 milionů korun bez DPH. 

Lány spadají pod Správu pražského hradu. Jeho mluvčí nechce zásah policistů příliš komentovat. „Není úlohou tiskového mluvčího promlouvat do práce orgánů činných v trestním řízení. Jak říká pan prezident: Padni, komu padni,“ napsal Jiří Ovčáček Blesku v SMS zprávě. 

Na místo dorazil také hradní kancléř Vratislav Mynář, pod něhož lesní správa spadá.„Považuji za svoji povinnost, jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, přijet sem na Lesní správu v Lánech, abych se informoval o tom, co se tady děje. Bohužel v tento okamžik nemohu sdělit víc, protože policie nebyla příliš sdílná. Veškeré informace, které k tomuto případu jsou, vám sdělí jedině Policie České republiky. Já bohužel, jako státní zástupce, více informací nemám,“ uvedl.

Na místo dorazil také hradní kancléř Vratislav Mynář:

Video  Zásah policie na Lesní správě Lány: Přijel se podívat i kancléř Mynář  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zásah ve vedení společnosti, která zakázku získala

Policie v souvislosti se zásahem v Lesní správě Lány navštívila i pražské sídlo společnosti Energie – stavební a báňská, která zakázku, jež je pravděpodobně důvodem zásahu, měla vykonat. Na místě je několik policejních vozidel a detektivové, informuje MF Dnes.

Společnost Energie – stavební báňská je největší stavební firmou ve Středočeském kraji. Od Lesní správy Lány získala před dvěma lety zakázku na zabezpečení svahů u vodní nádrže Klíčava. V tendru porazila dalších dvanáct zájemců. Ve vedení společnosti působí otec hokejisty Jaromíra Jágra - Jaromír Jágr starší.

mirkazam ( 31. července 2017 11:08 )

Mynář si ze své funkce udělal soukromnou firmu....a jak je vidět,pěkně mu to nese...

Profesor ( 22. června 2017 16:50 )

No "Hrad" je v hledáčku určité skupiny novinářů. Jen mne trochu překvapuje cena zakázky 60 mega, což na stavebně zemní práce je cena dost nízká. Na druhou stranu však nevím , co všechno se tam za ty prachy mělo dělat. Tak se bez znalosti detailů nemělo obecně psát. Když si vzpomenu na Ratha, tak se předražení nezjistilo, ale prašule se prý našli, na druhé straně letadla CASA a třeba i ozvučení EU, tak to se předražení zjistilo, ale prašule se nenašly. A oskákali to stejně jako v "opencardu" jen pěšáci

krdassaneda ( 21. června 2017 18:06 )

Vypouštíš páru hezky, ale co s tím mají ti tři společného?

ivoadller ( 21. června 2017 17:57 )

ivoadller ( 21. června 2017 17:54 )

Hlavně že slyšíš na blba, zdenkku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa