Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel exsenátor Jaroslav Musial (†96). V sociální demokracii byl od r. 1938

Autor: ČTK, deb - 
19. června 2017
11:59

Ve věku 96 let zemřel bývalý senátor za sociální demokracii Jaroslav Musial. O jeho úmrtí v pondělí informoval předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). V horní komoře Musial působil čtyři roky po prvních senátních volbách v roce 1996, dva roky byl jejím místopředsedou.

„Vždy jsem oceňoval jeho postřehy, obdivuhodnou paměť, také některé kritické výtky a hlavně jeho lásku k demokracii a osobní laskavost,” uvedl Štěch.

Musial byl členem sociální demokracie od roku 1938, po druhé světové válce spolupracoval na jejím obnovení. Po takzvaném slučovacím sjezdu KSČ a Československé sociální demokracie v červnu 1948 odmítl do komunistické strany vstoupit. Po listopadu 1989 Musial opět pomáhal sociální demokracii obnovovat.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Jaroslavem Musialem

V roce 1996, jako nejstarší zvolený senátor, svolal ustavující schůzi horní komory a do zvolení předsedy ji řídil. V roce 2000 už do Senátu nekandidoval.

V témže roce udělil Musialovi tehdejší prezident Václav Havel Řád Tomáše Garrigua Masaryka za zásluhy o demokracii a lidská práva. Loni, při oslavách 20 let Senátu, obdržel Musial od Štěcha stříbrnou pamětní medaili horní komory.

agfor ( 19. června 2017 13:33 )

Jen houšť a větší kapky. Takových parazitů je tomhle státě mraky a další přitáhnou na podzim - po volbách z Afriky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa