Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Minimální mzda 16 tisíc, průměrná 40: ČSSD se „rozšoupla“ s volebním programem

  • Autor: mah - 
    17. 6. 2017
    17:20

    Sociální demokraté mají nové vedení a chuť vyhrát. Strana se netají tím, že by ráda zůstala hlavní silou v české politice. Ve volbách by chtěla dvouciferný výsledek, jak uvedl pro Blesk.cz předseda Milan Chovanec. ČSSD by k tomu měl pomoci především nový program, který představila na sobotní programové konferenci. Lidem slibuje minimální mzdu 16 tisíc korun, průměrnou mzdu 40 tisíc nebo pět týdnů dovolené. 

  • 1.Více peněz pro každého

     

    Jedním z hlavních taháků nového programu ČSSD je slib zvyšování minimální mzdy. Ta by měla v roce 2022 být prý alespoň 16 tisíc korun. Společně s minimální mzdou by měla růst i ta průměrná, která by ve stejném roce měla dosáhnout na 40 tisíc korun. Minimální mzda by totiž měla být fixována jako 40 procent té průměrné.

     

    Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka zamířili do Slovanského domu společně. Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka zamířili do Slovanského domu společně. | ČTK

     

    Polepšit by si podle programu měli i rodiče, a to jak ti současní, tak budoucí. ČSSD by ráda zvýšila příspěvek na dítě o 300 korun. Zároveň by na něj podle programu měli dosáhnout rodiče až jednoho milionu dětí. Budoucí rodiče by se navíc mohli těšit na vyšší rodičovský příspěvek. Ten by měl nově být 300 tisíc korun.

     

  • 2.Progresivní daně všude

     

    Dalším lákadlem pro voliče by měly být nižší daně. Sociální demokraté by je rádi snížili takřka na všech frontách. Snižovat by se podle nich měly daně malých podniků, DPH i daně z příjmu většiny zaměstnanců.

     

    ČSSD by ráda viděla progresivní daň z příjmu. Podle jejího modelu by si tak mělo údajně polepšit 98 procent zaměstnanců. Reálné příjmy lidí by tak měly vzrůst o dalších 800 až 1200 Kč. Ještě více by si mohli polepšit manželé, kteří by měli znovu získat možnost společného zdanění.

     

    Premiér Bohulav Sobotka na programové konferenci ČSSD Premiér Bohulav Sobotka na programové konferenci ČSSD | ČTK

     

    Ušetřit bychom měli i při nákupech. Daň z přidané hodnoty ze základních potravin by sociální demokraté rádi snížili na 10 procent.

     

    Nižších daní by se mohli dočkat i malé a střední podniky. Stejně jako u zaměstnanců by ČSSD ráda zavedla progresivní zdanění i zde, peníze malých firem by tak nahradilo vyšší zdanění těch velkých. Více peněz by podle programu měly odvádět i největší banky.

     

  • 3.Rodina a školství jako priorita

     

    Podpora rodiny patří k tradičním tématům sociální demokracie. Výjimkou není ani program pro nadcházející volby.

    Sobotka odešel z vedení:

    Video  Sobotka odchází z vedení ČSSD: Musíme se změnit, voliči neoceňují naši práci.  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...
     

    K založení rodiny by lidi mělo motivovat více věcí než jen zvýšené příspěvky a nižší daně. ČSSD proto plánuje novomanželské půjčky. Lidé, kteří zakládají rodinu, by tak mohli dostat až 300 tisíc korun s mnohem nižšími úroky, než jaké by dostali od běžné banky.

     

    Kateřina Valachová, Jan Hamáček a Jeroným Tejc při cestě z Lidového domu do Slovanského domu před zahájením konference Kateřina Valachová, Jan Hamáček a Jeroným Tejc při cestě z Lidového domu do Slovanského domu před zahájením konference | ČTK

     

    Rodičům sociální demokracie slibuje i lepší školství. Předně by ČSSD chtěla zajistit bezplatné základní školy, a to včetně volnočasových aktivit. Zároveň by se měla rozšířit síť mateřských škol. Vysokoškolákům pak strana slibuje i nadále vzdělání zdarma.

     

  • 4.Do důchodu v 65 a snazší péče o blízké

     

    Do důchodu bychom podle sociálních demokratů měli odcházet nejdéle v 65 letech. Důchod by ČSSD i nadále ráda pravidelně zvyšovala a jeho růst by měl reagovat i na zvyšování průměrné mzdy.

    Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka na programové konferenci ČSSD Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka na programové konferenci ČSSD | ČTK
     

     

    Pokud by ČSSD byla ve vládě i po volbách, chtěla by usnadnit pečování o nemocné. Člověku, který se stará o  nemocného blízkého, by chtěla zaručit nárok na půlroční ošetřovné, které by se řídilo podobnými pravidly jako rodičovská.

     

  • 5.Dostupnější bydlení

     

    Dalším tématem, kterému se ČSSD rozhodla věnovat, je bydlení. Sociálním demokratům se nelíbí, že je čím dál méně dostupné. Ohroženi jsou prý hlavně samoživitelé a samoživitelky, senioři a mladé rodiny.

    Bohuslav Sobotka na programové  konferenci ČSSD Bohuslav Sobotka na programové konferenci ČSSD | Michal Protivansky/CNC
     

     

    Strana proto slibuje rozvoj sociálního bydlení. To chce podpořit novým zákonem. Situace by se tak měla ulehčit většině rizikových skupin. Mladí rodiče by navíc měli mít možnost zažádat si o bezúročné půjčky, které by jim měly pomoci se zařizováním bydlení.

     

  • 6.Evropská unie je zásadní

     

    Členství v Evropské unii je podle ČSSD pro Česko zásadní. ČR by podle programu měla i nadále pracovat na snižování nerovností mezi členskými státy. Pro sociální demokraty je proto zásadní, aby republika směřovala k přijetí eura. Jedině tak může zůstat v jádru Evropy a aktivně ji utvářet a měnit.

     

     

    Pro bezpečnost Česka je prý také zásadní zůstat v NATO. ČSSD zároveň považuje za správné posilování evropských vojenských kapacit. Zároveň v programu kladně zmiňuje perspektivu samostatné evropské armády. Již nyní je pak podle sociálních demokratů důležité dobudovat Evropskou pohraniční a pobřežní stráž a zlepšit tak ochranu vnějších hranic EU.

     

    ČSSD v programu také znovu odmítla kvóty na přerozdělování uprchlíků. Naopak podporuje vytvoření preventivních opatření, která by migraci zastavila. 

    ČSSD před volbami přepřáhla: Volebním lídrem je Lubomír Zaorálek, předsedou Milan Chovanec. ČSSD před volbami přepřáhla: Volebním lídrem je Lubomír Zaorálek, předsedou Milan Chovanec. | ČTK

Nezadat ( 29. července 2017 08:40 )

Lidé začínají moudřet a proto se tomu prolhanému ksindlu propadají preference a dá bůh a po volbách potáhnou do řiti.

sensey ( 18. června 2017 09:49 )

Letadlo s představiteli české vlády se zřítí na pozemek jednoho farmáře. Ten jde prohlédnout trosky a vytáhne odtamtud politiky. Sundá jim z rukou zlaté hodinky, řetězy a vezme si jejich kreditky. Pak vykope velkou jámu, všechna těla do ní naháže a přikryje hlínou. Večer přijedou na jeho usedlost policisté, zda tu neviděl padat letadlo. Farmář bez okolků poví o pádu letadla i o tom, jak politiky pohřbil do jámy na louce. „Člověče, chlape, vždyť Sobotka nám z těch trosek volal, že je naživu a máme mu přijet na pomoc! Toho jste taky zakopal?“ „Jo, chlapi, zakopal. Na mě tu historku, že žije, taky zkoušel. Ale já těm jeho politickejm lžím už dlouho nevěřím!“

Lakyn ( 18. června 2017 06:08 )

až tam nebude kalous tak možná

Lakyn ( 18. června 2017 06:03 )

leda tak průměrná mzda poslance na den tomu bych i věřil

LubomirB ( 18. června 2017 05:42 )

Levice a populismus už tu vládnou 4 roky, je načase otočit kormidlo doprava, jinak nás čeká katastrofa. Já sázím na TOP 09, jako na jedinou konzistentní pravicovou proevropskou stranu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa