Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chovanec bojovně: „ČSSD vyhraje volby.“ Sobotka sklidil potlesk vestoje

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. června 2017
10:40

„Vyhrajeme volby. Dneska to začíná,“ řekl Blesk.cz úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. S jakým ziskem? „Začínajícím na dvojku,“ dodal s úsměvem. Sociální demokraté dnes potvrdili své nové vedení - Chovanec nahradil v čele strany Sobotku, volebním lídrem a kandidátem na nového premiéra po říjnových volbách bude Lubomír Zaorálek. Bohuslav Sobotka z čela strany mizí. Premiérem zůstává, za svou práci pro stranu sklidil ve Slovanském domě potlesk vestoje.   

Bojovně. Tak přistoupili sociální demokraté ke své programové konferenci, na které chtěli voličům představit hlavní taháky, které do říjnových voleb chystají. Nový předseda Milan Chovanec hýřil sebevědomím. Po poslechu hymny ČR a EU se však prvního slova ujal Bohuslav Sobotka.

A sociální demokraté mu potleskem vestoje děkovali za odvedenou práci. „Věřím v to, že sociální demokracie zabojuje,“ říkal Sobotka. Vyjadřoval plnou podporu týmu, který po něm povede ČSSD. „Slávku, děkuji a doufám, že se budeme ještě dlouho potkávat v sociální demokracii,“ vzkázal mu později z pódia Milan Chovanec.

Lídr Zaorálek: Nevidím čerstvější tvář

Ústřední postavy ČSSD přišly do Slovanského domu v centru Prahy společně. Z nedalekého Lidového domu, kde zasedalo předsednictvo strany. To schválilo lídry, kteří mají pomoci zastavit propad preferencí. Jako volební lídr byl potvrzen ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Z ČSSD se ozývá, že právě on by mohl být výraznějším soupeřem pro Andreje Babiše. „Nezlobte se, žádnou novější a čerstvější tvář tady nevidím v tom sále,“ říkal Zaorálek sociálním demokratům. 

Sobotka chválil, co ČSSD prosadila: Minimální mzda, podpora rodin

Sobotka ve svém projevu mluvil mj. o tom, že to byla právě jeho vláda, kdo navýšil minimální mzdu o 2500 korun. „Každý rok sociální demokracie ve vládě prosadila růst platů zaměstnanců veřejného sektoru,“ pochvaloval si premiér. 

„Naše budoucnost je v dětech, naše budoucnost je v těch rodinách, které mají děti a které se o ně starají,“ podotkl Sobotka a mluvil o boji s ministrem financí Andrejem Babišem na vyčlenění financí pro podporu rodin s dětmi. Z první řady ho v tu chvíli poslouchala i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Nejsme strana sociálních dávek“

Je třeba udržet sociální stát, upozorňoval Sobotka. „U nás se velmi často mluví o zneužívání sociálních dávek,“ podotkl Sobotka s tím, že méně se mluví o jiném a velkém nebezpečí - obcházení daňových povinností, tedy daňových únicích. ČSSD dle něj udělala řadu kroků, aby zvýšila daňovou spravedlnost. „Není možné, aby tady byli lidé, kteří neplatili daně a přitom prokazují vysoké příjmy z firem,“ říkal Sobotka. Rivala z ANO Babiše nejmenoval. 

„My nejsme strana dávek, my jsme strana jistoty,“ ujišťoval Milan Chovanec. Zopakoval své přesvědčení, že ČSSD má na to vyhrát a lidé pochopí, že sociální demokracie je strana pro ně.

ČSSD vyrazila v sobotu dopoledne představit program, pojmenovaný Dobrá země pro život. A to na konci turbulentního týdne, kdy Sobotka ve středu po jednání po jednání stranického grémia oznámil, že odstupuje z čela strany.

VIDEO: Bohuslav Sobotka odešel z čela ČSSD, premiérem zůstal

Video  Sobotka odchází z vedení ČSSD: Musíme se změnit, voliči neoceňují naši práci  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Řešili i Štěchovův útok na živnostníky

Jenže právě sociální demokraté se dvakrát bezpečně necítí - s obavami totiž koukají na propad preferencí. Otázkou je, nakolik vzestupu preferencí pomáhají výroky, jaký třeba předvedl šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), když se zaměřil na živnostníky.

Žádal u nich vyšší odvody, aby se část z nich přesunula do stavu zaměstnaneckého. I Štěchovy výroky se na ranním předsednictvu řešily. Ovšem bez toho, aby se přijalo konkrétní usnesení.

Ústřední výkonný výbor však přijal usnesení, že děkuje Bohuslavu Sobotkovi za vše, co vykonal pro stranu i Českou republiku. I to si ČSSD na programové konferenci odhlasovala.

„O volby ani tak nejde,“ překvapil při svém projevu Lubomír Zaorálek. Podle něj jde o to, kdo a jak bude vést Česko. I s ohledem na jeho demokratické, masarykovské tradice. „Je důležité, abychom byli schopni nabídnout této zemi určitou morální identitu,“ říkal Zaorálek.

Rozporoval Sobotkův projev v tom, že není důležité opakovat to, co se podařilo prosadit, ale nabídnout budoucnost a jistý „étos“ - vědět, o co se v budoucnu opřít a na co se navazuje. 

„Musíme být skutečnými hybateli vůči světu, který se na nás valí. A valí s toho na nás hodně,“ varoval. „V té době, která se na nás valí, by náš úkol měl být pomáhat a chránit,“ říkal Zaorálek. S tím, že by pak ČSSD nepotřebovala billboardy, protože by její reklama (na policejních vozech) jezdila po celém Česku.

Zaorálkův „dějinný“ proslov: Tanky a posílání lidí na smrt

Zaorálek si pro účastníky programové konference připravil během svého dlouhého proslovu mj. i historické okénko. „Pro mě to není jenom nějaká náhoda, že v roce 2018 si zrovna budeme připomínat 100 let od založení Československa,“ uvedl.

Dnes sedí Zaorálek v Černínském paláci, kde měl Reinhard Heydrich klíčový projev o tom, že je třeba zlikvidovat český národ. Vzpomenul tak rok 1918, „posílání lidí na smrt“, i rok 1968. „Byl bych rád, kdybychom si tento rok nepřipomínali jenom jako rok, kdy přijely tanky,“ vzpomínal Zaorálek tvořivost lidí v prostředí třídní nenávisti. A také o rozdělení Československa a „sametovém rozvodu“.

Co tím sledoval? „Jsem přesvědčen, že moderní levice v tomto světě nemůže být přesvědčivá a skutečně politická, pokud nebude zároveň levicí, která nebude  schopna cítit národní hrdost,“ dodal Zaorálek.

„Fajn děvčica“ Clintonová i „buzerace“lidí

Mluvil také o Hillary Clintonové, která byla „fajn děvčica“, ale ve volbách neuspěla. Protože předvedla establishment. „A boj s establishmentem nejvíc ohrožuje strany jako jsme my,“ zmínil Zaorálek. Právě on se přitom má stát hlavním soupeřem pro Andreje Babiše.

Zaorálek zmínil Babišovy koblihy, čímž pobavil sál. Dostal se i ke kritice miliardáře Bakaly. Mluvil ale třeba i o EU. „Velmi naléhavě protřebujeme EU jako prostředí, které nám dává živobytí,“ připomněl.

Ale poukázal i na chyby Unie. „Když neposloucháte, tak vás pošlou k soudu,“ říkal. Narážel tím na spor o kvóty, o kterých mluvil předtím i Sobotka, když připomínal: „Byla to naše vláda, kdo jasně řekla, že migrační politiku není možné řešit kvótami.“

Ani ČSSD by neměla nikoho „buzerovat“. navázal Zaorálek. „Já si také myslím, že sociální demokracie by neměla být stranou, která buzeruje lidi,“ říkal Zaorálek a doufal, že ho podpoří sociální demokraté, kteří zvedli houfně hlas - na rozdíl od něj - pro protikuřácký zákon. On jej nepodpořil. Nejen jako nekuřák, ale kvůli svému otci. „Mám prostě nějaký divný pocit, že to mělo smysl, ta zahulená česká kavárna,“ dodal Zaorálek.

VIDEO: Lubomír Zaorálek ve studiu Blesk.cz mluvil během vládní krize o údajném nátlaku ze strany Andreje Babiše

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 27. prosince 2017 12:38 )

Tak pohádky,ty jim jdou ....jenom že lidi už na ně nejsou zvědaví....

montevideo ( 17. června 2017 19:27 )

ČSSD a ODS založily předvolební kampaň na nereálných slibech z říše sci-fi. TOPku diskreditují Kalousek s von Šláfenbergem. Nevolitelní jsou také komunisti, lidovci jsou sfině prodejné ... Koho tedy volit?

hejhej ( 17. června 2017 19:19 )

" ČSSD vyhraje voby". To může prohlásit jenom sebestředný debil.

montevideo ( 17. června 2017 19:08 )

Taky si myslím, že volby vyhraje pan velkopodnikatel. Lidovci se k němu přifaří, protože těm je úplně jedno, kdo maže, hlavně když se jede.

marlen52 ( 17. června 2017 16:27 )

poslední záchvěvy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa