Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klause namíchl spor o uprchlické kvóty: „Nastal čas odejít z EU“

Autor: simao - 
13. června 2017
18:47

EU zahajuje s Českem řízení kvůli nerespektování přijímání uprchlíků na základě kvót, exprezident a euroskeptik Václav Klaus zuří: nenechme se vydírat, nastal čas začít připravovat odchod z EU. Další politici jsou mírnější. I ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se však zlobí, že jde o potěmkinovskou politiku, brát uprchlíky, kteří od nás stejně utečou.

Hlasitý protest natočil proti postupu Evropské komise, která zahajuje řízení s Českem kvůli migračním kvótám, exprezident Václav Klaus. Přečetl jménem svým i svého institutu prohlášení, z něhož vyplývá jediné - Česko se má začít připravovat na tzv. czexit, odchod z EU.  

Klaus: Nechceme multikulti Česko, jako je Francie

Klausovi, který i přes kritiku dříve czexit odmítal, došla trpělivost. A v prohlášení uvedl řadu výtek. „Odmítáme záměr povinně dosídlovat území našeho státu cizinci. Odmítáme dopustit přeměnu naší země v multikulturní společnost nepřizpůsobivých komunit, jaké vidíme v současnosti ve Francii či Velké Británii. A to ještě nezmiňujeme s masovou migrací spojený dnes už téměř každodenní terorismus,“ říká exprezident.

VIDEO: Podívejte se na celé prohlášení Klause k postupu Evropské komise

Evropská komise podle Klause dala jasně najevo, jaké je postavení Česka v EU. Český hlas je ignorován, „nerozhoduje se podle nás, rozhoduje se o nás,“ štve Klause.

„Nenechme se vydírat hrozbami ukončení evropských dotací. Dotace nepotřebujeme a nechceme je,“ pokračuje exprezident, podle kterého nastal jediný možný a jediný nutný závěr. „Nastal čas začít připravovat odchod naší země z EU,“ vyzývá Klaus, který za to schytal kritiku např. od europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

Zaorálek: Je to šance vyjasnit naše argumenty

Zatímco Klaus bouří proti EU, Lubomír Zaorálek (ČSSD) vidí začátek řízení Evropské komise s Českem jako příležitost vyjasnit písemně i ústně české protiargumenty.

„Já to vnímám jako příležitost vyložit své argumenty, protože tady jde o to, že komise nás vlastně spíš upozorní na něco a my dostaneme prostor, určitý, časový, abychom se k tomu vyjádřili,“ říkal dnes Zaorálek.

Kvóty však zostra zkritizoval - podle něj nefungují a přináší to řadu problémů. I z hlediska bezpečnosti. „Nám to vlastně nedává dodržet skutečná řádná kritéria azylové procedury. Vy na to nemáte čas. Máte poměrně omezený prostor, abyste posoudili ta bezpečnostní rizika. Já jsem slyšel o případech Iráčana, který měl čtyři identity. A najednou vůbec člověk vlastně neví, s kým má co do činění,“ postěžoval si Zaorálek.

Kvótám vytkl i další věc. „Nutíme ty lidi, aby šli do zemí, do kterých oni vůbec nechtějí jít, ve kterých se velmi snadno stane, že tam ani v nich nechtějí zůstat a vlastně se jich na to ani moc neptáme. A vůbec celá ta myšlenka, že se to řeší tím, že budeme po Evropě přemisťovat masy osob a že to bude řešit problém migrace, nám připadá docela pochybná,“ pokračoval ministr zahraničí.

„Nechceme být pokrytci“

Podle Zaorálka není možné si nechat vnutit systém redistribuce lidí. A to i proto, že u zemí, které v minulosti přijaly sta tisíce uprchlíků, kteří přišli z jiných kulturních prostředí, se integrace nezdařila. A vytvořily se v nich enklávy, kam se lidé bojí chodit.

Nechápe, proč by Česko mělo opakovat omyly, které už někdo udělal. A řídit se imaginární solidaritou. „My bychom mohli být pokrytci. Mohli bychom pokračovat v potěmkinovské politice, že budeme ty lidi brát, oni nám nakonec stejně utečou jinam, kde chtějí být, a my se budeme tvářit, že máme splněno,“ dodal Zaorálek. 

Na rozdíl od Klause však míní, že je třeba dosáhnout dohody, kompromisu. Aby se udržela „rodina 27 členských států pohromadě“.

Zahradil: Katastrofální selhání Sobotkovy vlády

Právě do vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se však nyní pouští opozice. A to i ta, která Česko reprezentuje v Bruselu. 

„Krok Komise není nic jiného než ukázka síly a trestání střední Evropy za neposlušnost. Jde také o katastrofální selhání Sobotkovy vlády,“ uvedl europoslanec Jan Zahradil (ODS). Vládě vyčítá to, že se odmítla připojit k žalobě ostatních středoevropských států proti kvótám.

„Sobotka se tak dlouho ostentativně odtahoval od Maďarska a Polska a hrál v Bruselu ‚hodného chlapce‘, až mu přistály na stole sankce,“ pokračuje Zahradil.

Podle něj je naivní představa, že Česko musí nutně sedět u „společného evropského stolu“. „Někdy je lepší u stolu nebýt, než posloužit jako jeden z chodů,“ dodává Zahradil s tím, že by Česko mělo urychleně jednat o udělení výjimky z evropské migrační a azylové politiky.

ivuska1 ( 14. června 2017 16:28 )

Sdilejte video na youtube Konecne nas nekdo vyzval. Nastal cas !!!!

santikxauz ( 14. června 2017 02:52 )

Klause nemusím,ale tentokrát má 100% pravdu.

marlen52 ( 13. června 2017 23:47 )

Chovanec,Sobotka Stropnický ano teď jsou proti přijímání migrantů ale není to jen jejich tah před volbama.doufám že už konečně prozřeli a vidí co se děje od té doby co se sem valí.proboha to už zastavte.

mikes15 ( 13. června 2017 23:25 )

Klaus by svůj plat nikomu nedával. Klaus na hrad

marlen52 ( 13. června 2017 22:51 )

no konečně rozumná myšlenka.kdo si je pozval ať se o ně postará. unie by nejraději diktovala i na jakou stranu má mít prase uši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa