Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ovčáček 60 tisíc, Mynář 120. Soud donutil Hrad odkrýt platy úředníků

Autor: Mii - 
13. června 2017
15:20

Tři roky a soudní řízení. Přesně tolik času a úsilí obětovala Kancelář prezidenta republiky tomu, aby se veřejnost nedozvěděla, jaký plat její zaměstnanci pobírají. Soud ale rozhodl, že informace poskytnuty být musí, a tak je poprvé v kompletním přehledu jasné, kolik peněz dostávají například prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nebo hradní kancléř Vratislav Mynář. Dokument získal server iRozhlas.

Dokument s platy a odměnami mapuje období mezi lety 2010 a 2014, takže zde figurují i lidé jako Jindřich Forejt, kteří již součástí Kanceláře prezidenta republiky nejsou. Je v něm například znázorněno, že výše platu se u téměř všech zaměstnanců dost pohybuje, někdy i o 10 tisíc, a že zaměstnanci dostávají tučné odměny.

Třeba Vratislav Mynář si v průměru měsíčně přijde na 120 tisíc korun. Společně s odměnami odchází na konci roku s částkou kolem dvou milionů korun. Zato prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dostává měsíčně okolo 60 tisíc. Stejný plat měl bývalý protokolář Jindřich Forejt.

VIDEO: Vratislav Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku. Co na to prezident Zeman?

Video  S prezidentem v Lánech - Mynářova prověrka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Částku podobnou Mynářovi pobírá také vedoucí hradní kanceláře Jiří Weigel. Jeho průměrný měsíční plat je 118 tisíc. Zajímavý vývoj pak prodělalo finanční ohodnocení ředitele zahraničního odboru Hynka Kmoníčka – na začátku roku 2013 dostával 60 tisíc, na konci roku 2014 už 90 tisíc.

Tři roky tahanic o platy

O informace zažádal před třemi roky novinář Radek Kedroň. Požadoval je ve lhůtě sedmi dnů. Hrad se ale ke zveřejnění platů neměl, protože jsou podle slov Vratislava Mynáře rizikové. „Zveřejnění platu poskytovanému z veřejných prostředků má jiný dopad provázený rizikem zneužití v případě ředitele základní školy a mateřské školy Lhota u Vsetína a jiný v případě zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky," sdělil v roce 2014 pro iRozhlas Mynář.

Celý dokument můžete vidět zde:

Přehled hradních platů a odměn v období 2010 až 2014 by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Kancelář prezidenta požadavek nejdříve odložila a následně zamítla úplně. Zákon o svobodném přístupu k informacím, na který se redakce odvolávala, se prý nevztahuje na platy úředníků. Jenže žádost se opírala o precedentní rozsudek Nejvyššího správního soudu, podle kterého jsou platy úředníků až na naprosté výjimky věcí veřejnou.

Věc začal řešit soud. Tehdejší šéf odboru legislativy a práva Václav Pelikán totiž tvrdil, že státní zaměstnanec není jednoznačně člověk, který přijímá peníze z veřejných prostředků. Ale teď, po třech letech, soud rozhodl, že požadavek je oprávněný a Kancelář prezidenta republiky je povinna platy a odměny zveřejnit.

VIDEO: Podívejte se na návštěvu Jiřího Ovčáčka ve Studiu Blesku:

Video  Studio s Ovčáčkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deep_ass_flsting ( 13. června 2017 20:22 )

To myslel tebe, ty debilní hnido, ale to ty víš moc dobře.

sores ( 13. června 2017 18:46 )

Panečku to se to žije příjem 120tis, i těch 60 je krásných! Ti mají životní úroveň jako němci, takže ti si na Česko stěžovat nikdy nebudou,těm je hej!

zednik ( 13. června 2017 18:34 )

Ty platy jsou tedy dost bídné. To nemuseli tajit. Asi si to dorovnávají těma čtvrtletníma odměnama. To poslanci jsou na tom mnohem lépe. A ze 2/3 ani do sněmovny nepáchnou.A pokud tam zavítají. sedí kdekoliv jinde jen ne v jednacím sále.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa