Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První foto Čuby po 9 měsících: Promarodil milion, teď nabízí „chlapské řešení“

Autor: zst, Slávka Červená - 
12. června 2017
13:22

Senátor František Čuba (SPO) nabídl předsedovi horní komory Milanu Štěchovi (ČSSD) „chlapské řešení“ své dlouhodobé absence, uvedl šéf SPO Jan Veleba. Ten se s nejstarším senátorem osobně sešel ve Zlíně a řešil s ním jeho přes 9 měsíců trvající nepřítomnost. Čuba se na podzim podrobil operaci trávicího traktu. Nenastoupil ale na nemocenskou a dál bral plný plat.

Co přesně se skrývá za „chlapským řešením“, nechtěl Veleba komentovat. Může jít jak o nástup na nemocenskou dovolenou, tak možná pravděpodobněji o rezignaci na post senátora.

„Přijel jsem, abychom vyhodnotili situaci a dohodli řešení. I když v Senátu byly podobné případy, kdy senátoři chyběli ještě déle, nic se nedělo. Nyní ano,“ poznamenal Veleba. Podle jeho slov měl Čuba připraven dopis, který mu předal. „Dopis je určen předsedovi Senátu Milanu Štěchovi. Byl jsem požádán, abych ho předal osobně. To se stane ve středu,“ dodal s tím, že sám obdržel kopii, se kterou souhlasí.

Podle jeho slov je to řešení čestné, vysoce chlapské a dost překvapivé. „Sám jsem dosud nic takového nezažil. Je to ojedinělá věc a bytostně s ní souhlasím,“ prozradil, ale víc odhalit nechtěl.

Františku Čubovi přivezl osobní dárek – unikátní historickou pohlednici z expozice Baťova Památníku ve Zlíně a razítkem 12. července 1932. Tedy dnem, kdy zakladatel Zlína našel v letounu smrt. Senátor dostal také odznak českého lva, který lemují české granáty.

Čuba dostal od Veleby originální dárek. unikátní  historickou pohlednici z expozice Baťova památníku ve Zlíně a razítkem 12. července 1932. Tedy dnem, kdy zakladatel Zlína našel v letounu smrt. Čuba dostal od Veleby originální dárek. unikátní historickou pohlednici z expozice Baťova památníku ve Zlíně a razítkem 12. července 1932. Tedy dnem, kdy zakladatel Zlína našel v letounu smrt. | Slávka Červená / Blesk

Bezzubé vedení na Čubu nemůže

Vedení Senátu totiž nemůže Čubovi nařídit, aby nastoupil na nemocenskou, nebo mu jinak „ořezat“ plat. Přestože do Senátu nejezdí. Ten totiž zlínský senátor stále pobírá v plné výši, včetně třeba příplatků na dopravu, přestože toho kvůli nemoci pravděpodobně moc nenacestoval. Senát mu také platí pražský byt.

Od září, kdy nehlasoval, si tak Čuba přišel na 617 800 korun jen v rámci základního platu. K tomu je třeba připočíst paušální náhrady na dopravu a reprezentaci, které není třeba dokládat žádnými účtenkami. Za ty vyinkasoval Čuba už 459 900 korun.

Zlínský senátor, který se podrobil operaci tenkého střeva, má navíc nárok na příspěvek na senátorskou kancelář ve svém obvodu, a také na ubytování v Praze. V prvním případě jde o 19 tisíc měsíčně, ve druhém o 17 tisíc každý měsíc. Pokud by si nechal Čuba peníze vyplatit, což podle informací Blesk.cz zatím v plné výši neudělal, šlo by o dalších 324 tisíc korun.

Do Čuby se už pustilo i vedení Senátu, tady je komentář předsedy Milana Štěcha. Ten mu vzkázal, ať nastoupí minimálně na nemocenskou:

Připravujeme podrobnosti.

kaci.pavel ( 12. června 2017 18:34 )

Bolševik Čuba… byl už za komančů ..HAJZL …bohužel se stal senátorem ve Zlíně ..a je zase u koryta ..a stále stejný hajzl (ona mu nestačí 20 000 Kc nemocenská ‼!) A normální člověk první tři dny je doma zadarmo ..a za zbytek dostane almužnu ‼ Je to hnus ‼!

moiaza ( 12. června 2017 17:39 )

Brečíte na cizím hrobě. Takové výhody si sami senátoři odsouhlásili. Čuba v podstatě nic neporušuje. Není to sice košér, ale neporušuje zákon. Proč si myslíte, že je o soubor starců takový zájem? Prašulky nesmrdí nikomu a co není zakázano, to je povoleno.

bibi-oliver ( 12. června 2017 17:37 )

to chlapské řešení už měl udělat dávno i když nevím jaké to je ,ale sám od sebe neudělal nic dokud se to nezačalo řešit přes media ,náhrady by měl vrátit a holý plat přepočítat tak, jaký je když se dlouhodobě marodí .nevím proč by senátoři měli marodit za celý plat ,nebo upravit aby i pracující lidé měli 100% nemocenskou

oldzin ( 12. června 2017 17:04 )

Pravdu díš!

raduzkaxxx ( 12. června 2017 16:46 )

snad, že halíře vracel a co si nechal vyplácet a za co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa