Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Voda ve studni je státu,“ překvapil Brabec. Boj proti erozi teď ale zarazil

Autor: ČTK, zst - 
11. června 2017
15:00

Nová pravidla pro zemědělce letos v létě nebudou. Měla určit, jak se starat o půdu, aby se nezhoršovala její kvalita. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) příslušnou vyhlášku prezentoval jako svoji prioritu se startem od 1. července. Při té příležitosti lidem připomněl, že voda v jejich studních patří státu. Do vyhlášky se ovšem pustila Agrární komora, podle které je špatně připravená a jde proti moderním trendům v zemědělství.

Protierozní vyhláška, kterou ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označuje za jednu ze svých priorit, nezačne platit letos, ale zřejmě příští rok. Úprava je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. „Účinnosti od 1. července nenabyde, zatím hovoříme o roku 2018,“ řekl Brabec.

„Působnost protierozní vyhlášky bude vztažena na veškerou zemědělskou půdu v ČR, současně v principu pracuje pouze s přípustnou ztrátou zemědělské půdy. Samotný způsob zajištění této ochrany, například změna organizace obdělávání či agrotechnických opatření, ale vyhláška nechává svobodně na samotných zemědělcích,“ uvedla už dříve za ministerstvo životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Komora: Vyhláška jde proti naší praxi

Od roku 2025 by mělo být kvůli vyhlášce v ochranném režimu 45 procent zemědělské půdy. Dokument, na kterém spolupracovalo ministerstvo zemědělství, kritizuje představenstvo Agrární komory ČR.

Vedení komory uvedlo, že návrh je nedostatečně připravený, a že plánovaná zpřísnění jdou proti potřebám zemědělské praxe. „Povinnosti, které vyhláška ukládá, jsou v rozporu se současnými trendy udržitelného a precizního hospodaření a přímo ohrožují konkurenceschopnost zemědělských podniků a potravinovou soběstačnost České republiky. V poskytnutých materiálech navíc chybí detailní vyčíslení předpokládaných nákladů na sektor zemědělství,“ napsal své výtky prezident komory Zdeněk Jandejsek oběma dotčeným ministrům. Tedy i Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Prioritou by podle komory mělo být udržování vody v krajině a adaptační úpravy krajiny.

Téměř polovina zemědělské půdy pod ochranou

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha řekl, že se zemědělci obávají zvýšených byrokratických povinností. Jak už dříve uvedlo ministerstvo zemědělství, stát plánuje i zpřísnění podmínek pro plochy v ochranném režimu.

„Bude to bolet nějaké skupiny lidí. V zemědělství je naprosto nesmyslný systém zavlažování, kdy se chrlí voda. V Izraeli jsou všude kapkové závlahy, neexistuje, že by někdo bral vodu hadicí z podzemních studen,“ podotkl k tomu Brabec.

Do roku 2021 by měla být podle vyhlášky zajištěna ochrana 25 procent ohrožené půdy, v následujících pěti letech 35 procent. Od roku 2025 by měla vyhláška zajistit ochranu 45 procent výměry zemědělské půdy.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v terénu Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v terénu | ČTK

Podle údajů ministerstva zemědělství je vodní erozí v ČR ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je 35 procent území. V Česku je zemědělská půda na 54 procentech výměry země.

Problém s vodou v tisícovce obcí

Do opatření proti suchu, které Česku hrozí znovu i letos, a to především v létě, stát investoval už sedm miliard korun. Cena za špatné hospodaření s vodou v minulosti bude ale násobně vyšší. Brabec ji odhaduje na stovky miliard korun. Za posledních 80 let se v Česku podle něho vysušilo milion hektarů mokřadů, tisíce rybníků, místa se zaorala a osela.

„Za poslední rok jsme objeli několik set obcí a je to krutá realita, bude jich už k tisíci, které mají problém s vodou. V nejvodnatějším období, což byl duben, ministr.

Jestli bude horké léto, stav se bude blížit roku 1993, kdy byly tisíce obcí závislé na cisternách, a to už je kalamita. Zemědělská půda má špatnou schopnost držet vodu, půda je z 50 procent brutálně postižená erozí,“ uvedl už dříve Brabec a připomněl, že vzorem boje proti suchu je Izrael.

„Tam jeden ze zákonů zní, že neexistuje voda, která by nešla přes vodoměr, včetně studní. Tady si spousta lidí myslí, že má svoji studnu, ale to není jejich voda, ale voda státu,“ řekl také ministr.

deratizater ( 24. června 2017 20:23 )

Jak se má udržet voda v půdě když se na úrodných pozemcích staví megalomanská skladiště ,průmyslové zony ,supermarkety s parkovišti atd.Po asfaltu a betonu voda sklouze a odteče rychle mimo republiku a když více zaprší tak je povodeň

deratizater ( 24. června 2017 20:16 )

Politici jsou s prominutím už taková hov@da že jsou schopni prodat občanům nějaké soukromé firmě vodu v jejich studních tak jak to udělali s kohoutkovou.Ti nám co máme studny pak namontují vodoměry a budou na nás rýžovat.

XLADI ( 20. června 2017 07:11 )

Řepka, Kukuřice, Řepa, Brambory a další erozní plodiny. V půdě chybí humus na který by se vázala vlhkost a mezi rostlinami jsou velké mezery, tak při větru se půda vafouká a při dešti spláchne. Zato v řekách jsou nánosy bahna z půdy na maximech. V okolí si nepamatuji že by se řeka čistila. Ve městě to po povodních pročistili, ale v přírodě to nechávají a v řece je místy vody po kotníky hlavně u zdymadel. Splavy jsou rozpadlé, břehy zarostlé. Než nějaké dotace na kraviny ať ty prachy raději dají do údržby vodních toků.

Anitata ( 18. června 2017 18:52 )

Takze podle pana Brabce by veškará voda tj. i z vlastní studny měla jít přes vodoměry a měli bychom za ni platit.... teď už jen chybí vzduchoměry, sluncoměry a za to bychom taky tím pádem měli platit... a za každou kytku,strom a keř odvádět desátky, protože vyrostly díky zdrojům tedy majetku státu... bohužel se pán nezmiňuje o tom, kdo působí špatné zacházení s půdou, jako například jejím prodejem na industriální a i jiné půdu ničící účely... žijeme v absurdistánu.... cesta nevede přes šikanu normálních lidí, neustálým vymýšlením, jak občana ještě více znesvobodnit a hlavně také připravit o další peníze, které skončí někde... kde vlastně?

dzery ( 12. června 2017 15:24 )

A vy si myslíte,že Brabec jedná bez vědomí Bureše?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa