Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Druhá Strakovka“ byla v akci jen dvakrát. Proslavil ji Nečas s Nagyovou

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
2. července 2017
06:30

Věděli jste, že Česko má náhradní sídlo vlády? Ano, jde o místo, které proslavili Petr Nečas a Jana Nagyová, a kde našla útočiště vláda třeba v době, kdy byla Strakova akademie pod vodou. Jde o Hrzánský palác nacházející se mezi ministerstvem zahraničí a Pražským hradem. V dalším díle seriálu Když promluví zdi vás zveme dovnitř.

„Hrzánský palác je významný z hlediska toho, že je to záložní sídlo vlády, a když nemůže premiér a vláda zasedat ve Strakově akademii, tak se přesouvají dočasně do Hrzánského paláce. Naposledy se to stalo v roce 2009, kdy sestavoval vládu Jan Fischer a končil Mirek Topolánek,“ shrnula stručně současnou funkci paláce přístupného z Loretánské ulice průvodkyně z Úřadu vlády Andrea Šlechtová.

„Předtím se to stalo v roce 2002, když byly velké povodně a Strakova akademie byla z části zaplavena,“ připomněla nejdelší období, kdy vláda musela zasedat „ve vyhnanství“ Hrzánského paláce. Podívejte se do útrob budovy, která je přístupná jen několik dní v roce, a to ještě ne celá:

Video  Když promluví zdi: Hrzánský palác  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Historie Hrzánského paláce sahá až do 14. století, původně dům patřil svatovítské kapitule. Vlastníkem byl dokonce i známý gotický stavitel Petr Parléř. Šlechtické rody, které byly majiteli od 16. století, pak skupovaly okolní domy, až vznikl poměrně rozsáhlý komplex. Posledním ze známých rodů byli právě Hrzánové, po nichž získal nakonec palác jméno.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Od poloviny 19. století byla budova předělána na byty a měla hned několik velmi významných nájemníků z řad politiků i umělců. Kteří to byli? A kdo pořádal v budově několikadenní party a zahodil klíč od jediných dveří, aby hosté nemohli odejít? To se dozvíte už za týden, tedy 8. července, v pokračování reportáže z Hrzánského paláce.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Jednoho nájemníka ale přece jen prozradíme – po odloučení od manželky tu bydlel premiér Petr Nečas. Scházel se tu se svou nynější chotí, Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. Hrzánský palác se tak nechvalně zapsal do paměti lidí i jako místo spojené s takzvanou Nagygate a nevšedním zásahem antimafiánského policejního týmu přímo na vládě.

Snímek z roku 2013, kdy jezdil do Hrzánského paláce premiér Petr Nečas. Po odluce od manželky zde bydlel. Snímek z roku 2013, kdy jezdil do Hrzánského paláce premiér Petr Nečas. Po odluce od manželky zde bydlel. | Blesk / Ladislav Křivan, David Malík

Do rukou státu se palác dostal s nástupem komunismu, tedy v roce 1948. Od 60. let pak spadá pod Úřad vlády.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 4. července 2017 08:00 )

Jóó, šlehačkový Péťa a Jaňulka - ti se vyznali a dovedli si to užít

zdrclamrdka ( 2. července 2017 19:13 )

a nebyla to náhodou mrtka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa