Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nahlédněte do sídla českých premiérů: Bydleli tu Gándhí, Gagarin i Zeman

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. června 2017
11:45

Blízko a přece daleko jsou od sebe úřad vlády a sídlo premiéra, tedy Strakova akademie a Kramářova vila. Zatímco z vily na letenském kopci máte vládní sídlo jako na dlani, když stojíte před Strakovou akademií, vidíte pouze zeď jedné ze zahradních teras. Tak dobře je Kramářova vila schovaná před zraky turistů. Z českých premiérů v ní bydleli pouze Miloš Zeman a Vladimír Špidla. Před nimi tu ale komunisté ubytovávali významné návštěvy. Přespali tu tak údajně třeba Leonid Brežněv, Jurij Gagarin nebo Mahátma Gándhí.

První československý premiér Karel Kramář si vybral skvěle. Ještě před vznikem samostatné republiky v roce 1911 koupil lukrativní pozemek někdejší bašty a na stráni směrem na pražskou Letnou si nechal vybudovat velmi moderní, zároveň ale také do historického jádra Prahy padnoucí vilu. Do její výstavby prý ale mluvila především Kramářova žena Naděžda, dcera úspěšného ruského kupce.

Kramář si její dokončení v roce 1915 ale příliš neužil, krátce poté byl totiž za všeslovanskou propagandu poslán na více než dva roky do vězení. Zatčen byl přímo v kulečníkovém sále své vily. Po návratu užívali manželé dům až do své smrti. Před druhou světovou válkou byla krátce využívána Národní galerií, do majetku státu přešla v roce 1952.

V osmém díle seriálu Když promluví zdi se můžete podívat do Kramářovy vily od přízemí po půdu, která není veřejnosti vůbec přístupná. Jaké historické události se v Kramářově vile domlouvaly? Kdo poslední využíval zachovalý tenisový kurt? A kdo další tu kromě Brežněva, Gagarina a Gándího za komunistů přespával?

Z českých premiérů využívali možnost lukrativního bydlení pouze Miloš Zeman v letech 1998 až 2002. Po něm pak ještě Vladimír Špidla, který byl premiérem do roku 2004. A dál už nikdo. Z pracovny předsedy se přitom musí vládnout samo:

Kramarova vila #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

„Jako sídlo českých premiérů slouží Kramářova vila od 90. let, kdy prošla velkou rekonstrukcí. Původně si ji manželé Kramářovi nechali vystavět jako své sídlo pražské. Pan Sobotka tady nebydlí. Využívá to především k různým protokolárním účelům,“ řekla krátce k historii a současnosti průvodkyně z Úřadu vlády Andrea Šlechtová.

K těm slouží především jídelna, kam se na menší jednání vejde až 25 hostů:

Kramarova vila #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Kramářova vila je otevřena veřejnosti jen dvakrát do roka, kam se ale běžný návštěvník nepodívá ani o dnech otevřených dveří, to je půda. Pohled na Prahu je odtud přitom velmi originální a velmi lákavý:

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Lidé se do „Kramářky“ chodí kochat výhledem

Nejsou to ale interiéry, co láká návštěvníky nejvíc, pokud už se dostanou dovnitř. Daleko více času tráví v zahradách Kramářovy vily. Z jedné z vyhlídek je totiž vidět hned deset pražských mostů - od Štvanice až po železniční most na Smíchově.

Prominentní návštěvy, jako byli Angela Merkelová, Tony Blair nebo Francois Hollande si navíc mohou užít i pohled z balkonu, který je přístupný z předsednické pracovny a který je ozdoben Kramářovým mottem 'Pravdou proti všem':

Kramarova vila #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa