Olga Sobotková si asi nejvíc ze všech manželek českých premiérů zaslouží přezdívku »paní Columbová«, podle ženy legendárního detektiva, o níž se jen mluvilo, ale nikdy ji nikdo neviděl.

Přestože se tato půvabná blondýnka rozhodně skrývat nemusí, ukázala se prakticky jen třikrát na novoročním obědě u prezidenta v Lánech a pak na třech zahraničních cestách: v Německu, v Rakousku a v americkém Texasu. Novináři ale měli striktně zakázáno ji tu kontaktovat. A když se jednou náhodně objevila na odpoledním představení muzikálu, zakrývala si před objektivem tvář.

Manželka premiéra nikdy neposkytla žádný rozhovor médiím, a tak jediná věta, kterou veřejně pronesla, byla ta před cestou do Berlína na jaře 2014. „Je to má první cesta a těším se, jaké to bude,“ řekla. A pak už celá ta léta ani ťuk.

VIDEO: Bohuslav Sobotka promluvil o manželce a rodině

Že budeme mít plachou druhou dámu, bylo jasné už při nástupu Sobotky do úřadu. Ač ho spolustraníci přemlouvali, aby svou půvabnou paní »použil« v kampani, neuspěli. „Pokud budu zvolen, tak předpokládám, že žena se bude účastnit těch nejdůležitějších společenských povinností, které jsou spojeny s funkcí předsedy vlády,“ slíbil ale v rozhovoru pro Blesk.

A z jejího života prozradil pouze toto: „Máme dvě malé děti, takže žena trávila v minulých letech hodně času na rodičovské dovolené. Mezitím také pracuje. Dělá asistentku, sekretářku.“

Krátce poté, kdy se Sobotka stal premiérem, Blesk objevil pár fotek nové druhé dámy republiky z přehlídky týmů provozujících zumbu. Unikátní záběry ukazují, jak se paní Sobotková vášnivě věnuje tomuto druhu tance. A moc jí to slušelo. Byly to ale poslední takové fotky z jejího života, kromě náhodně pořízených záběrů, kdy s chlapci třeba navštívila nákupní centrum.

Až z rejstříku živnostníků se tak dalo vyčíst, že se tato neviditelná paní hodlá pustit do nového podnikání. Oprávnění na administrativní služby si totiž před dvěma lety rozšířila na »provozování kulturních a zábavních produkcí, výstav, veletrhů a přehlídek«. „Jde například o filmovou produkci,“ »objasnil« její muž.

VIDEO: Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Colombovou"

Video
Video se připravuje ...

Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Colombovou“ Markéta Volfová

Paní premiérová Sobotková tak teď mizí ze scény, aniž jsme měli moc příležitostí ji vůbec zahlédnout. Nenaplnilo se tedy předsevzetí Sobotky, který před nástupem do funkce pro Blesk doufal, že ho nepostihne osud předchozích premiérů. „Řada z nich si dokázala manželství udržet i během výkonu této velmi náročné funkce a to chci i já.“

Jakkoliv je krach manželství s dětmi smutný, jedné vůči médiím plaché blondýnce se tím ale každopádně uleví. Už se nemusí objevit ani na tom případném povinném lánském obědě…

Olga Sobotková (36)

● pochází z táborských Měšic

● narodila se 18. května 1981 jako Olga Pekárková

● vystudovala Střední zemědělskou školu v Táboře

● v dubnu 2003 se na Zámku Hluboká provdala za tehdy ministra financí Bohuslava Sobotku, jemuž jako šéfovi poslaneckého klubu dělala asistentku

● v témže roce se jim narodil první syn David a v roce 2009 druhý syn Martin

● 8. června 2017 vydala s manželem prohlášení o odluce

Fotogalerie
26 fotografií