Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brutální prohra a brexit možná bez dohody, soudí experti o britských volbách

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. června 2017
18:30

Místo potvrzení dominantní pozice v parlamentu musela britská premiérka Theresa Mayová spolknout hořkou pilulku. Ve volbách, které sama vyvolala, přišla o většinu a musí se opřít o Severní Iry. Někdejší „pan Evropa“ Tomáš Prouza označil výsledek pro Blesk.cz za brutální prohru, politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy to má za špatnou zprávu. Podle Prouzy se může stát, že vyjednávání podmínek odchodu země z EU zcela ztroskotají a Británie odejde bez jakékoliv dohody.

Zřejmě 318 míst zaujmou v parlamentu konzervativci Theresy Mayové, k většině jim tak bude chybět osm míst. A to Mayová doufala, že coby premiérka do té doby nezvolená lidem, posílí svou pozici. Stal se ale přesný opak a jak píší britské deníky, její zbraň se proti ní otočila.

Oslabení vládnoucí strany ve Velké Británii se může dotknout také Evropské unie. V příštích dvou letech by totiž obě strany měly vyjednat podmínky odchodu ostrovní země z osmadvacítky. Podle bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy ale Mayovou spojenectví se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) nebude příliš pevné, a jednání tak mohou ztroskotat.

Prouza: Brity to bude bolet víc

„Výrazně horší zpráva to je pro Brity, ty to bude bolet víc, ale samozřejmě špatná zpráva i pro Evropu. Bude to mít dopad na evropské firmy, může to také ohrozit bezpečnostní spolupráci a to je to největší riziko. Pokud se Britové hodně naštvou a přestanou spolupracovat v té bezpečnostní oblasti, tak nás to výrazně oslabí,“ řekl pro Blesk.cz.

„Myslím, že to je brutální prohra, protože ona ty volby svolávala s vírou, že bude mít většinu nějakých padesáti až sto hlasů v britském parlamentu. Místo toho nezískala ani půlku mandátů,“ zhodnotil.

Británie může odejít bez dohody

Klíčové pro Evropskou unii bude vyjednávání o brexitu a není jisté, zda bude na druhé straně stolu sedět Theresa Mayová nebo někdo jiný z „toryů“. „To, že přežije dneska, je, zdá se, jasné. Otázkou je, jestli přežije do podzimu. S podporou Severních Irů to není žádná stabilní koalice,“ míní Prouza o avizovaném spojenectví se Severními Iry.

Je ale otázkou, zda se vztahy společenství a Británie vůbec povede vypořádat. „Pevně doufám, že se budoucí britští premiéři poučí, že zbytečně riskovat je nejrychlejší cesta k sebevraždě. Výrazně to zkomplikuje další jednání o brexitu, protože toho času je relativně málo, a pokud se Therese Mayové nepodaří dohodnout stabilní politické řešení, bojím se, že dohoda bude téměř nemožná,“ obává se Prouza, dříve přezdívaný „pan Evropa“. Podle něj je strana současné premiérky hodně rozštěpená a ne všichni vlastní poslanci jí tak musí krýt záda.

Proti brexitu se staví například nejvlivnější český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Oslabí to podle něj i Česko:

Video  Británie, EU i Česko na tom budou hůř. Europoslanec Svoboda tepal brexit  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mlejnek: Část lidí si uvědomila, že brexit byl špatně

Že jde především o špatnou zprávu pro Velkou Británii si myslí také politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. „Kdyby získala silný mandát, tak jí to přece jen dá silnější pozici pro vyjednávání. Takhle mohou partneři z Evropské unie namítat, že ona vlastně tak silný mandát nemá. Oslabení konzervativců se dá vysvětlit i tak, že si část lidí uvědomila, že ten brexit byl špatně, nebo by ho chtěla nějak zmírnit,“ řekl pro Blesk.cz.

„Asi nevyjednají takové podmínky, jaké si představovali před volbami. Možná až po tom brexitu začíná řadě lidí ve Velké Británii docházet, co to vlastně znamená. Ale nemůžou couvnout, protože to je referendum, to nemůže nikdo zpochybňovat. Oni jsou sami trochu v pasti, jak brexitem, tak že volby nedopadly, jak se předpokládalo,“ doplnil Mlejnek.

Podle Mlejnka je ale složité odhadovat, zda Mayová u kormidla zůstane. „Jsou tam tlaky, aby ji někdo vystřídal, to je těžké odhadnout. Konzervativci ale vyhráli volby, lídryně sice neudělala dobrý výsledek, ale každopádně je to vítězná strana těch voleb,“ upozornil.

Pro Mayovou je to ale i podle Mlejnka jasná prohra. „Ona to protaktizovala, prokaučovala. Co si od toho slibovala, to se nestalo,“ shrnul politolog s tím, že Mayová chtěla vypsáním voleb nejen potvrdit svou pozici směrem k brexitu, ale také svou vlastní. Sama totiž nikdy lidmi zvolena nebyla, úřadu se ujala poté, co rezignoval David Cameron. A to bylo právě po výsledcích referenda o odchodu Británie z EU.

Brexit podporuje například bývalý prezident Václav Klaus. Proč? Podívejte se:

Video  Exprezident Klaus: Brexit jsem ochoten zařídit. Dobrovolně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa