Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko dramaticky vysychá, varuje ministr: „Máte studnu? Voda je státu“

Autor: ČTK, simao - 
9. června 2017
12:10

Česko vysychá rychleji, než se předpokládalo. Dokazuje to i fakt, že polovina zemědělské půdy v Česku je postižena erozí, uvedl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vláda již dala na opatření proti vysychání země sedm miliard a projedná koncepci boje se suchem včetně protierozní vyhlášky. Brabec varoval i před tím, že další horké léto by opět odkázalo tisíce lidí na vodu z cisteren. A pozastavil se i nad studnami.

„Řešíme, že Česká republika dramaticky vysychá. Investovali jsme zatím sedm miliard korun z operačního programu Životní prostředí, investujeme stovky milionů korun z národních peněz do tisíců opatření přírodě blízkých, jako je obnova vodních zdrojů, remízů, suchých poldrů, zatravňovacích pásů,“ vypočítával dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Upozorňuje, že je nutné v české krajině udržet vodu a nenechat ji odtéct. A bránit tak i erozi. „Je to otázka i nových zdrojů vody, stovek vrtů a studen pro menší obce,“ podotkl Brabec. 

Brabec: Boj proti suchu nás bude stát stovky miliard

Brabec upozornil na to, že v ČR přibývá počet regionů trpících suchem. Za posledních 80 let se v Česku podle něho vysušilo milion hektarů mokřadů, tisíce rybníků, místa se zaorala a osela.

Uvedl, že boj proti suchu bude výhledově stát stovky miliard. „Za poslední rok jsme objeli několik set obcí a je to krutá realita, bude jich už k tisíci, které mají problém s vodou. V nejvodnatějším období, což byl duben, byla polovina republiky ve stavu mírného až kritického sucha,“ podotkl Brabec.

„Jestli bude horké léto, stav se bude blížit roku 1993, kdy byly tisíce obcí závislé na cisternách, a to už je kalamita. Zemědělská půda má špatnou schopnost držet vodu, půda je z 50 procent brutálně postižená erozí,“ uvedl dnes Brabec.

VIDEO: Doba vodního blahobytu skončila, říkal Brabec při debatě o suchu na lodi zakotvené u pražské náplavky

Video  Ministr životního prostředí Richard Brabec mluvil na Vltavě o suchu.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Máte studnu? Voda je státu, říká ministr

Vláda projedná koncepci boje se suchem včetně protierozní vyhlášky, kolem níž čeká ministr velkou debatu. Obsahuje podmínky pro zemědělce, jak se mají starat o půdu, aby ji ochránili před erozí. „Bude to bolet nějaké skupiny lidí. V zemědělství je naprosto nesmyslný systém zavlažování, kdy se chrlí voda. V Izraeli jsou všude kapkové závlahy, neexistuje, že by někdo bral vodu hadicí z podzemních studen,“ pokračuje Brabec.

Vláda se ideově inspiruje právě v Izraeli. „Tam jeden ze zákonů zní, že neexistuje voda, která by nešla přes vodoměr, včetně studní. Tady si spousta lidí myslí, že má svoji studnu, ale to není jejich voda, ale voda státu,“ řekl ministr.

Brabec míní, že Česko vysychá daleko rychleji, než si někdo dovedl představit. „Dřív se řešily povodně, ne sucho. Absolutní prioritou je udržet vodu v Česku, v krajině, nenechat ji tak rychle odtéct, což se bohužel v minulých desítkách let dělo, a teď se ukazuje, že tu vodu potřebujeme,“ řekl ministr.

Dvojče pro Dešťovku

Dodal, že od roku 2014 spustila vláda řadu programů. „Je to největší problém v Česku v oblasti životního prostředí,“ dodal. Připomněl, že program Dešťovka byl za 28 hodin vyčerpaný. 

Vláda chce připravit i „dvojče“ programu Dešťovka určené spolkům, když například zahrádkáři budou chtít nádrž pro zadržení dešťové vody. Již nyní vláda pomáhá obcím a městům, které si zřizují podobné nádrže.

VIDEO: Brabec hodnotil první kolo Dešťovky, na to druhé by rád přes 100 milionů korun

11karel11 ( 24. června 2017 16:09 )

Jeden chytrolín horší než druhý. Stále se jen na něco vymlouvají, hned je sucho, potom mokro, to nemají nic pořádného na práci? Ve vládě mají být odborníci, co rozumí svému oboru a ne politici, co jenom melou panty. Pak by nedocházelo k takovým prasárnám, jako zasypávání obecních studní, které naši předci těžko budovali, využití zemědělské půdy na komerční účely, rozbít tu zemědělství tj soběstačnost země. Každému jde jen přepychově placené místo , ale nejde mu o blaho země. To jsme tu dopracovali, ještě sem vpusťte migrační bandu a země bude mít definitivum. Vždy se nějaký hňup objeví.

Sonina ( 21. června 2017 10:19 )

 Neustále posloucháme, že vláda je stát, tak se podívejte kam jste to dotáhly vy přiživnici. My na váss makáme a ještě mi budete účtovat vodu která je v mojí studní a na mým pozemku ? Děláte si z nás fakt už ***? Nakopala bych vás do jednoho.

jerominka ( 14. června 2017 16:11 )

 Za to můžete vy,celá vláda.Rozprodsli jste ornou půdu,všude pod.rana řepka,která vodu nepustí,místo remízku sklady.Jdete do pr.ele!A když je to státu,tak trochu ji od tématu....Spousty lidí byly vlastní podniky,kde jim kazete,co smí a co ne.Porad se plete v prioritách.VY jste tu pro nás,ne opačně!!!

DennyKleinberg ( 14. června 2017 06:56 )

 Další prázdné kecy dalšího idiota v řadě. Proč ještě nikdy nikdo neřekl, že období vysychání odpovídá vybudování kanalizací, které vodu odvádí do řek? Proč není úplně to základní opatření odvádět vodu z čističek do luhů, aby se přirozeně vsakovala do země? Proč stát raději kriminalizuje zalévání stromků a zahrádek (kde víc než polovina vody se vsákne do země) a přitom podporuje systematické vykrádání pouštěním vody z čističek do řek?

jelinek1 ( 10. června 2017 15:45 )

dodávám: blbosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa