Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfa EU Junckera před Žofínem vypískali. Se Sobotkou řešil teror a obranu EU

Autor: bud - 
9. června 2017
12:13

Bude mít Evropská unie společnou armádu? Do Prahy o tom přijeli jednat politické špičky Evropské unie i ministři obrany jednotlivých států. Na bezpečnostní konferenci, kterou uspořádali premiér Bohuslav Sobotka a šéf Komise Jean-Claude Juncker, probírali politici a odborníci tři scénáře obrany EU. Juncker přijel v dobrém rozmaru. Chmury mu nepřivedly ani demonstranti, kteří na něj před Žofínem čekali.

Na šéfa Evropské komise Junckera čekaly před zátarasy u pražského Paláce Žofín dvě skupiny odpůrců. Jedni protestovali proti evropské regulaci zbraní, druhé tvořili hlavně euroskeptičtí příznivci Tomia Okamury (SPD).

Na přijíždějícího Junckera hlasitě pískali. „EU směrnice nás pohřbívá,“ stěžovali si demonstranti proti směrnici regulující zbraně. Část protestujících se přitom „vyzbrojila“ na přivítání lucemburského politika banány, které si zavěsili místo zbraní za své opasky. 

Juncker na konferenci:

Ani to Junckerovi náladu nezkazilo a vřele se při příjezdu vítal. Premiéra Bohuslava Sobotku později chválil za to, že s nápadem na bezpečnostní konferenci přišel.

Terorismus i další bezpečnostní hrozby v Evropě jsou realitou a je potřeba jim čelit, říkal přitom Sobotka na úvod celé akce. „EU musí být schopna efektivně posílat síly do zahraničí k zajištění svých zájmů. Je proto třeba zlepšit rozhodovací procesy na úrovni členských států i na celoevropské úrovni,“ řekl Sobotka.

Podle něj by Unie také měla lépe koordinovat vyzbrojování jednotlivých národních armád a společný evropský obranný výzkum.

VIDEO: Podívejte se, jak Sobotka vítá hlavní řečníky konference. Juncker přijel s rozvernou náladou:

„Nesmíme usnout na vavřínech, musíme se probudit a společně bojovat proti hrozbám. Navrhli jsme obranný fond, který pomůže evropskému rozpočtu,“ řekl k posílení evropské obrany Juncker.

Měkká síla dnes podle šéfa Komise nestačí, je potřeba účinná obrana. Navíc spojenci i nepřátelé vydávají na vojenské kapacity více peněz než evropské státy, což se musí změnit.

Zastavit zbytečné plýtvání

NATO plány na vytvoření evropského obranného fondu vítá. Podle zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerové se v současné době vyplýtvá spousta peněz na zdvojování výdajů na armádu. Fond by to měl změnit. EU by také měla s organizací NATO více spolupracovat.

Zatím to nevypadá, že by chtěl Brusel vytvořit společnou armádu. Pravděpodobnější je, že jednotlivé státy spolu budou více spolupracovat, například v koordinaci školení vojáků nebo nákupu obranných prostředků. Lépe se budou plánovat také výdaje na zbraně a obecně obranu. Návrhy nyní budou projednávat a schvalovat členské státy EU.

Současné členství v NATO to nijak neovlivní. „EU by se v rámci společné obrany měla soustředit na mise, které stabilizují její okolí,“ řekl premiér Sobotka s tím, že vnější obrana, tedy například před útokem jiného státu, by dál měla spadat pod NATO.

Kdo bude chránit Česko před útokem zvenčí? Poslechněte si premiéra Sobotku:

rasheer ( 10. června 2017 08:56 )

 Dědka měli hned šoupnout do Bohnic..

moiaza ( 9. června 2017 16:46 )

Junkera vůbec nezajímá prostý lid. n potrřebuje EU pouze ke svým potřebám. Potřebám mlaskat u koryta plného laskomin. Jeho nezajímá nějaká EU. Jeho zajímá jen výše vlastního konta.

1kena ( 9. června 2017 14:33 )

. Vetřelce do Evropy pozvala fuhrerka Mrklová s pasívním souhlasem dalších, jí servilních kumpánů z bruselské teple zahnízděné úřednické mafie. Základním bezpečnostním opatřením musí být především odstranit a potrestat tyto vlasti a Evropyzrádce a zabránit tak riziku jejich dalšího škůdcovství. A tvrdá bezvýjimečná obrana evropských hranic. Lidé Evropy, je nejvyšší čas odehnat současné národní i Evropské parazity od válu a začít používat rozum!

hanka666 ( 9. června 2017 14:07 )

Kecy o h o v n ě. Blablablabla. Bléééé

1kena ( 9. června 2017 13:47 )

. „Nesmíme usnout na vavřínech", řekl Juncker.... Na jakých vavřínech? Co dokázal? Nikde žádné nejsou vidět!!! Jen přihlouplý bruselský úřednický hnus, který nás obklopuje a pohlcuje naši svébytnost a suverenitu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa