Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Za hloupost se platí. Risk nevyšel.“ Čeští politici reagují na britské problémy

Autor: val, ČTK - 
9. června 2017
11:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na výsledek britských voleb prohlásil, že faktickým lídrem je šéf labouristů Jeremy Corbyn, ale je nutné počkat, kdo sestaví vládu. Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska zase volby ukázaly, že Británie nemá jasno, jak si brexit představuje, jeho pravá ruka Marek Ženíšek upozorňuje, že za hloupé rozhodnutí se platí. V tomto případě ztrátou křesel u konzervativců premiérky Theresy Mayové.

„Mám radost, že se Jeremymu Corbinovi podařilo výrazně posílit pozici Labour Party. Faktickým vítězem britských předčasných voleb je on,“ napsal Sobotka na Twitteru. „Musíme počkat, kdo v Británii sestaví vládu. Věřím, že to nepotrvá moc dlouho, Britové zahájili brexit v březnu, na jednání máme jen dva roky,“ dodal.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek – rovněž na Twitteru – řekl, že věří v rychlé sestavení většinové vládě a zahájení jednání o odchodu Velké Británie z EU. „Na Británii z různých důvodů napjatě čeká zbytek EU už rok,“ napsal.

ONLINE přenos z britských voleb sledujte zde 

„Dvě zprávy z britských voleb: 1. Skotsko se nechce separovat. 2. Británie stále nemá jasno, jak si vlastně brexit představuje,“ napsal Kalousek.

První místopředseda Topky Marek Ženíšek výsledek britských voleb glosoval slovy: „Stále platí, že za hloupé rozhodnutí se vždy platí. V případě konzervativců ztrátou křesel.“

Podle šéfa ODS Petra Fialy se Mayová pustila do risku, který jí však nevyšel. „Mayová vypsáním předčasných voleb prokázala odvahu, nicméně její riskantní krok nevyšel. Vítězství konzervativců není takové, jaké si přála a jaké by Británie potřebovala,“ konstatoval Fiala.

Protože nemá žádná ze stran většinu, sestavování stabilní vlády nebude jednoduché, pokračuje. I on přitom doufá, že se podaří najít stabilní povolební uspořádání, „které zemi zajistí stabilitu a přispěje k jasnému a hladkému vyjednávání o brexitu“.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík podotkl, že volby nemusí vždy dopadnout tak, jak se to zdá pár týdnů před nimi.

Mayová dojela na to, že její kampaň byla pouze o tom, že není Jeremy Corbyn. Nenapadlo ji, že na rozdíl od ní umí lidi oslovit a dát naději,“ soudí komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

ivoadler ( 9. června 2017 13:24 )

Bože, jak je ten kapitalismus krásný! Zaplať pánbu, že ho máme. Nějaké povolební problémy jsou jen potíže růstu. Ono je v podstatě jedno, kdo volby vyhraje. Situaci může změnit jen revoluce. I když, na něco bych si dal bacha. Situace v Evropě se nebezpečně začíná podobat situaci před 1. světovou válkou.

kukuku ( 9. června 2017 13:00 )

A s čekatelkou na koryto premiérky Miroslavou Němcovou za ODS, která operovala obálkou se 101 podpisy poslanců parlamentu, i když je neměla.

snehulak ( 9. června 2017 12:21 )

Na problémy Británie se stejně ukazuje jen pro zakrytí problémů doma. A že je máme pokaždé větší, než je celá Velká Británie. (krom imigrantů - alespoň zatím.)

auslak ( 9. června 2017 12:21 )

Mayová se měla poradit s Kalouskem a s Fialou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa