Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka přiznal krach manželství. Může za to tlak z politiky, tvrdí oba

Autor: red - 
8. června 2017
18:31

Manželství premiéra Bohuslava Sobotky (45, ČSSD) a jeho manželky Olgy (36) se rozpadá. „Po vzájemné dohodě oznamujeme, že budeme v následujících týdnech hledat jiné uspořádání našeho rodinného života,“ vzkázali premiér se ženou ve společném prohlášení. Zpráva o konci vztahu premiérského páru, který spolu má dvě děti, přichází 14 let od chvíle, kdy měli svatbu.

Dva lídři vládních stran mají před podzimními sněmovními volbami přesně opačné starosti. Zatímco šéf ANO Andrej Babiš (62) chystá v červenci druhou svatbu, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čelí manželské krizi. 

„Důvodem je dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších. Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením,“ uvedli manželé Sobotkovi v prohlášení, které má Blesk.cz k dispozici.

Manželé Sobotkovi: Není za tím nikdo třetí

„Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů,“ zmínil premiérský pár, aby dodal: „Rádi bychom předem odmítli všechny spekulace a zdůraznili, že naše rozhodnutí je racionálním výsledkem našich dlouhodobých diskusí a nejde o unáhlený krok, jenž by byl motivován nějakou konkrétní situací či osobou.“

ČTĚTE TAKÉ: Celé prohlášení Olgy a Bohuslava Sobotkových

Video Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Columbovou“ - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Od romantiky na Hluboké po krach manželství

Svatbu měli na zámku Hluboká nad Vltavou. Tehdy dvaadvacetiletou Olgu Pekárkovou si bral Bohuslav Sobotka 19. dubna 2003 ještě coby ministr financí. Sociálního demokrata Sobotku oddával starosta Tomáš Jirsa z ODS.

Nešlo o velkou veselku, novomanželé si prý přáli skromnější obřad. Dorazily tři desítky hostů, mezi nimi exministr Karel Březina. „Budeme se snažit ze všech sil, aby nám to dopadlo,“ říkal tehdy Sobotka. Nedopadlo.

Premiér z rozvrácené rodiny

S Olgou má Sobotka dva syny – David se narodil v roce 2003, Martin v roce 2009.

Premiér sám je přitom z rozvrácené rodiny, jak říkal letos na začátku roku ve Sněmovně poslancům. „Já sám jsem vyrostl v rozvedené rodině a vztahy prostě mezi lidmi jsou velmi složité a těžko se dají zvnějšku posuzovat,“ upozorňoval v lednu během interpelací, když mluvil o zvyšujícím se počtu rozchodových konfliktů mezi rodiči.

Sobotka vyrůstal s matkou a dvěma sourozenci. A soukromí si vždy bedlivě hlídal. „Já dlouhodobě chráním soukromí své rodiny. Jak své manželky, tak svých dvou malých synů. Pokušení mít je v kampani jsem odolal i v minulých letech, kdy mi to navrhovali spolupracovníci. Vždycky jsem zdvořile odmítl,“ říkal Sobotka Blesku při předvolebním rozhovoru v září 2013.

O tehdejším rozpadu manželství Petra a Radky Nečasových, které ztroskotalo kvůli Janě Nagyové, dodával: „To je jejich soukromá věc.“ A věřil, že ho nepostihne stejné „prokletí“ Strakovy akademie.

Takto mluvil Bohuslav Sobotka o rodině a penězích. O co se doma starala manželka?

Sobotkovi v Německu, Rakousku i americkém Texasu

Olga Sobotková během Sobotkova řízení vládního kabinetu zůstávala stranou politických tahů a bitev svého muže. Při státních návštěvách ho doprovázela jen výjimečně. Premiér od počátku upozorňoval, že ho manželka bude doprovázet pouze v nevyhnutelných případech a při klíčových veřejných událostech.

Vůbec poprvé vycestovala paní Sobotková coby žena předsedy vlády se Sobotkou do Německa, když se v březnu 2014 setkal premiér s kancléřkou Angelou Merkelovou či tehdejším prezidentem Joachimem Gauckem v Berlíně. Paní Olga měla separátní program a vyrazila po památkách.

Fotogalerie Premiéru Sobotkovi krachuje manželství 82 fotografií

Cesta do Berlína byla první zahraniční misí Bohuslava Sobotky, na které ho doprovodila i manželka Olga. Cesta do Berlína byla první zahraniční misí Bohuslava Sobotky, na které ho doprovodila i manželka Olga. | ČTK

V červnu 2014 vyrazili Sobotkovi do Vídně, v listopadu téhož roku do amerického Texasu. Zatímco během kampaně Sobotka říkal, že se jeho manželka věnuje především jejich malým dětem a mezitím pracuje coby asistentka a sekretářka, v říjnu 2016 MF Dnes uvedla, že se Sobotková dala na podnikání a sjednala si živnostenské oprávnění. „Jde například o filmovou produkci,“ prozradil tehdy neurčitě Sobotka.

Premiér Sobotka s manželkou v americkém Texasu v listopadu 2014 Premiér Sobotka s manželkou v americkém Texasu v listopadu 2014 | ČTK

Novoroční obědy u Zemana v Lánech

Sobotkovi byli spolu také dvakrát na novoročním obědě v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a jeho manželkou Ivanou. Naposledy 2. ledna 2017, předtím v roce 2015. 

Už tehdy byl Sobotka se Zemanem poněkud na kordy. Nedávné Zemanově hradní potupě vůči Sobotkovi během vládní krize, kdy prezident ukazoval na premiéra holí a otočil se k němu zády během jeho projevu, předcházely i jiné přestřelky. To když Zeman loni v Libereckém kraji s kalašnikovem v ruce vtipkoval, že se premiéra dá zbavit i nedemokraticky.

Sobotka tehdy zmínil také svou rodinu. „Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele,“ řekl Sobotka Novinkám.

Novoroční oběd Zemanových a Sobotkových 3. ledna 2015 Novoroční oběd Zemanových a Sobotkových 3. ledna 2015 | Foto vlada.cz

Demonstranti zvonili na Sobotkovu rodinu

Během vztahu s premiérem Sobotkou stihla jeho manželku a celou rodinu i jiná nepříjemnost. Protiuprchlický štváč Adam B. Bartoš svolal demonstraci přímo před Sobotkův byt v Praze - Zličíně.

Premiérova rodina však v tu dobu dle všeho nebyla doma. Demonstranti se na ně nedozvonili. „Jejich cílem je vyvolávat strach, vytvářet nátlak a jediné, co mohu říci, je, že na mě to nefunguje, já se nenechám zastrašit,“ říkal Sobotka v prosinci 2015 v pořadu Ptám se, pane premiére. 

Video  Sobotka: Nenechám se zastrašit, i když mám extremisty před domem.  - Blesk
Video se připravuje ...

Sobotka v Praze zakotvil až coby politik, pochází z Telnice u Brna, odkud se jeho rodina přestěhovala do Slavkova. Olga Sobotková je původem z Měšic u Tábora. V minulosti pracovala na sekretariátu poslaneckého klubu ČSSD i coby Sobotkova asistentka.

havran2 ( 9. června 2017 11:32 )

Může si za to sám,vždycky všechno svádí na někoho jiného ! ! !

sores ( 9. června 2017 10:40 )

Ať VYPADNE I Z POLITIKY NE JEN Z MANŽELSTVÍ. JE NENÁVIDĚN NÁRODEM A LIDI NEVYRAZÍ DO ULIC JAKO BRITOVÉ S TRANSPARENTY ABY ODSTOUPILA PREMIÉRKA MAYOVÁ, tady lidí nadávají jen v PC nebo doma, češi jsou prostě p.o.se.rové, tak ať se nediví že se nic k lepšímu nemění!

..krakonos500 ( 9. června 2017 10:25 )

Má Olinka nezdaněné kabelky, pro které by mohla padnout tato vláda, nejhorší od r.1918?

marais ( 9. června 2017 09:46 )

Pane Sobotko, kašlete na politiku a udržte si rodinu za každou cenu! Máte pěknou manželku i 2 syny, to už stojí za nějakou oběť. Politika je moc nestálá.

joudajoudovy ( 9. června 2017 06:09 )

dle principu kalouse i backaly - rozpustit a vypustit. socan bohuuus rad cerpa socialni davky pro hornich sto tisic. ceho se obava? ze pri odchodu z politiky musi predlozit danove priznani?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa