Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kyberzákon slibuje lepší ochranu. „Se skřípěním zubů“ ho podpořila opozice

Autor: zst - 
7. června 2017
11:36

Senátoři posvětili novelu zákona o kybernetické bezpečnosti, která by se měla nově vztahovat i na správce a provozovatele informačních systémů v energetice nebo v dopravě. Novela má rovněž vytvořit samostatný úřad pro kybernetickou bezpečnost. V současnosti tato oblast spadá pod Národní bezpečnostní úřad.

Jako problematickou viděla ale novelu opozice. Takhle o něm mluvil předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, už před hlasováním ale přiznal, že jeho strana novelu „se skřípěním zubů“ podpoří:

„Pro tyto subjekty by tedy nově platily povinnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti, to je zejména přijmout opatření v zájmu řízení bezpečnostních rizik a oznamování případů kybernetických bezpečnostních incidentů Národnímu bezpečnostnímu úřadu, vládnímu koordinačnímu místu pro okamžitou reakci na počítačové incidenty nebo národnímu CERT,“ přiblížil nové povinnosti pro správce a provozovatele informačních systémů v energetice nebo v dopravě.

Nový Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, jenž bude sídlit v Brně, bude zakládat vládní zmocněnec pro tuto oblast Dušan Navrátil. Předpokládá se, že vznikne nejpozději na podzim. „Já jsem se s těmi lidmi na NBÚ sešla. Možná vám přijde to, že vzniká takhle nový úřad, trošku jako podivné. Zase máme nový úřad. Ale já jsem tady chtěla říct, že jsem přesvědčená, že ho skutečně potřebujeme, protože asi se nemusíme o tom bavit, jak kybernetická bezpečnost je pro nás důležitá. V podstatě my jsme na kyberprostoru závislí, je na tom závislá naše vláda, armáda, finanční instituce, energetika,“ řekla senátorka Renata Chmelová (za KDU-ČSL).

Poukazovala přitom na příchod nových technologií, které s sebou nesou i nová rizika. „Viděli jste nebo určitě jste zaznamenali poslední velký kyberútok na zdravotnictví v Anglii,“ připomněla.

Tým pracující na vzniku nového úřadu je podle ní na špičkové evropské úrovni. Senátor Jaroslav Zeman (ODS) vyjádřil naději, že úřad bude mít dost peněz na to, aby své odborníky zaplatil.

Evropská směrnice má zajistit v unii společnou úroveň bezpečnosti sítí a informačních systémů, které představují jeden ze základních prvků fungování vnitřního trhu Evropské unie. Sněmovna zákon podpořila nevídanou většinou. Pro bylo 161 ze 168 přítomných poslanců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vanyysek ( 7. června 2017 14:42 )

Máme se přeladit na rooming, když český internet bude odpojený?

1pavel1 ( 7. června 2017 13:51 )

Věřím, že si kyberzákon došlápne na kavárnické povaleče, kaloskovce, sobotkovce, černořitě a komouše, kteří si tu pašinkují od doby Gottwalda a jejich prohnilá propaganda i konání má statisíce zařézů na jejich korytech.

joudajoudovy ( 7. června 2017 13:11 )

proc by to opozice nepodporila, kdyz pred volbami je treba mazat kritiku na topku, lidovce, indiany ze stanu, socany, komunisty a drahose? zelenou budou mit bakalova, kretinskeho media, plus CT a z mrtvol ozivla ODA. prevleceni komuniste, neni podzim 1989, aby jste lidem nabizeli prosle zbozi jako havla. mravnost nad mravnost, ale svatozar mu jaksi ne a ne dorust. cim to asi bude?

ivoadler ( 7. června 2017 11:20 )

Stejně to bude na hov no.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa