Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Daňové úniky omlouvá třetina Čechů. I kvůli plýtvání státu

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. června 2017
13:35

Neplacení daní je podle naprosté většiny lidí v Česku zločinem, zároveň ho ale třetina především mladších lidí a lidí s nižším vzděláním omlouvá. Důvodem jsou vysoké daně i plýtvání státu. Tzv. šedá ekonomika je nejčastěji zhmotněna zaměstnáváním „načerno“ nebo nepřiznáním všech příjmů. K omezení podvodů by mohly sloužit elektronické platby, což navrhuje i Evropská komise.

Průzkum společností Ipsos a Mastercard představilo na veřejné diskuzi se zástupci největších parlamentních stran vedení Hospodářské komory. Čeští podnikatelé podle něj ale přijímají hotovost jen minimálně, jde maximálně o desetinu jejich tržeb. Více je to u malých a mikro podnikatelů, především z důvodů opatrnosti nebo přání zákazníka či obchodního partnera.

Rušení hotovosti ale žádná z oslovených politických stran neplánuje. „Hotovost by se zrušit neměla, určitě běžný občan na něco takového připraven není. Má to svůj přirozený proces, který bude souviset s inovacemi v bankovnictví a metodami placení. Není nutno se nějak násilně hotovosti zbavovat,“ řekl středočeský radní za STAN Věslav Michalik. „Jako ČSSD nebudeme nikomu nařizovat, jak má platit,“ slíbil také Michal Pícl, předseda stranické odborné komise.

„Používání bezhotovostních plateb je soukromá volba. Uměle nařízené rušení hotovostních plateb je ideologický projekt. Důvodem je snaha některých zemí začít efektivně používat záporné úrokové sazby. Ty mohou být efektivní jen v případě, kdy se jim občané nemohou vyhnout, tzn. jsou odkázáni na bezhotovostní,“ poznamenal poslanec ODS Jan Skopeček.

S tím souhlasil i exministr financí zastupující KDU-ČSL Ivan Pilip: „Nekloním se, a ani KDU se nekloní, k rušení hotovosti. Ponechání hotovosti znamená jistý objem transakcí, které nejsou dohledatelné. Proto, že do toho nikomu nic není, což je argument.“

Jak vyplnit daňové přiznání? Podívejte se na praktický návod

Video  Jak vyplnit daňové přiznání? Podívejte se na praktický návod  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Euro není pro podnikatele aktuální

Během diskuze se dostalo i na otázku společné měny. Pro firmy by mohlo být přijetí eura výhodné, protože by se jim snížily transakční náklady, nemusely by se také zajišťovat proti kurzovým změnám. „Ale je tu i druhá strana mince. Společná měna přináší spoluzodpovědnost za všechny další členy eurozóny. Pokud se tedy některá ze zemí dostane do problémů, jako třeba v minulosti Řecko nebo další jihoevropské státy, poneseme určitým dílem finanční zodpovědnost i my. Je otázkou, jak toto dokáží politici obhájit před občany a jaké podmínky budou schopni vyjednat,“ řekl k tomu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Firmy se ale shodují, nehledě na velikost, že otázky pevného data přijetí eura jsou předčasné. Ukázal to průzkum komory. Zatímco strana současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce postupovat směrem k přijetí společné evropské měny, třeba ODS to striktně odmítá.

„Do eurozóny vstoupit nechceme. Ten projekt společné měny byl postaven na špatných základech. Je to nemocný projekt. Účast v ní znamená obrovské náklady,“ shrnul argumenty poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Jako sociální demokraté jsme proevropskou stranou. Ve volebním programu bychom rádi slíbili, že pokud bude sociální demokracie v další vládě, tak uděláme vše proto, abychom vstoupili do systému směnných kurzů (poslední podmínka, kterou Česko pro přijetí nesplňuje). Pak někdy v budoucnu přijetí eura,“ poznamenal Pícl k ambicím ČSSD.

Říkat, že euro je v rozvalu, to není pravda. Že se přerozděluje také ne. S výjimkou Řecka, které je z pohledu evropského HDP marginálie, se daly ty státy v zásadě dohromady. Jedinou zemí, nad kterou se vznáší otazník, je Itálie, ale ty důvody jsou jiné – je to stav jejich bank,“ pustil se následně do Skopečka exministr financí Pilip, bývalý člen ODS, který dnes radí lidovcům. Podle něj by vláda naopak měla urychleně datum přijetí eura stanovit.

Zástupce TOP 09 připomněl, že nejde o ryze ekonomickou otázku, ale ve velké míře také politickou. „Je to politický krok. Z ekonomického hlediska je řada těch kritik oprávněných. Na druhé straně je to politický projekt. Ty výnosy nejsou možná úplně kvantifikovatelné, ale jsou i v tom, že patříme do nějaké oblasti, souvisí to možná s přílivem kapitálu, možná naopak, já nevím,“ řekl expert strany Marian Klásek.

Zástupce hnutí ANO se debaty nezúčastnil. Andrej Babiš ale na dotaz k zavedení eura odpověděl během tiskové konference ve Sněmovně. „Mám bohaté zkušenosti s Bruselem z hlediska prosazování našich zájmů. Eurozónu vnímáme jako rizikovou. Určitě nechceme ručit za řecké dluhy ani italské banky. Za naše hnutí říkám, není kam pospíchat. Pokud by se eurozóna reformovala, jsme připraveni o tom debatovat. Teď ale mluvit o zavedení eura podle mě je nesmyslné,“ řekl.

kukuku ( 6. června 2017 14:08 )

Tady Ti nejchytřejší ze všech nejchytřejších zvolených do parlamentu a vedení politických stran rozumí všemu, ale zásadně blbě. Když koruna zrovna posiluje, tak oni zrovna teď najednou jsou všichni pro přechod na EURo. Normálně myslící člověk by v této situaci počkal, jak dlouho bude koruna posilovat ... a teprve až CZK přestane posilovat, teprve potom by eurotetce Merkelové nadhodil, že my bychom teda milostivě na to jejich EURo přešli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa