Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ministerstvo „sedí“ na bankovním trezoru. Bohatí majitelé sbírali kompro

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. června 2017
06:45

Jako bankovní dům byl původně postaven Petschkův palác, který neslavně proslul během druhé světové války usídlením gestapa. Němci si dům pro sídlo své tajné státní policie vybrali i kvůli nadstandardním bezpečnostním opatřením. Budova byla totiž na svou dobu jedna z nejmodernějších a v jejím podzemí to vypadá trochu jako ve slavné bance u Gringotů z Harryho Pottera.

„V roce 1927 kdybychom se tu objevili, tak tudy byste vstoupili do trezoru, kde byste si uložili nějaké cennosti. Tady vidíte dveře od trezoru a vstoupíme do prostoru, kam mohl zákazník, který měl u Petschků něco uloženého. Tady byly schránky, bylo jich tu 1032. Vy jste přišla se svým klíčkem a obsluha vám druhým klíčkem otevřela tu schránku, protože je vlastně na dva klíčky,“ uvedl redaktorku Blesk.cz do trezoru s bezpečnostními schránkami Zdeněk Kanta, zaměstnanec hospodářské správy ministerstva průmyslu a obchodu.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Jak to uvnitř trezoru vypadá? A jaké „vychytávkysi nechali Petchkovi už ve 30. letech do budovy nainstalovat? Podívejte se v dalším díle seriálu Blesk.cz Když promluví zdi:

Petschkovi byli velmi bohatí a vlivní. Údajně měli kromě impéria a spousty peněz také kompromitující materiály téměř na každého. Byli tedy tak trochu i politiky. Rodina nejvíc zbohatla ještě před vybudováním paláce v dnešní ulici Politických vězňů. Úspěšně obchodovala s akciemi a nemovitostmi, a to především před rozpadem Rakouska-Uherska, za první světové války a těsně po ní.

„Měli takové množství peněz, že sem spíš chodili klienti, kteří byli bohatí, nebo nějakým způsobem spříznění s Petschky,“ poznamenal Kanta. Rodina totiž zaměstnávala poměrně vlivné lidi. Schránky se zřejmě nacházely pouze tam, kde jsou i dnes, tedy ve druhém suterénu.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Prostory trezoru dnes slouží ministerstvu průmyslu a obchodu jako archiv. Otevřeno je tu pro veřejnost jen výjimečně, během dnů otevřených dveří. Poté, co budovu opustili Němci, sloužila krátce Všeobecné fakultní nemocnici, v roce 1948 byla znárodněna. Petschkovi ji opustili, protože se jako Židé obávali už před válkou o své životy. Jak se bude nacistický odpor vůči jejich víře vyhrocovat, buď tušili, nebo dokonce věděli. Jak už bylo řečeno, s informacemi uměli dobře nakládat. Za totality zde sídlilo ministerstvo zahraničního obchodu.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa